Fulufjället Nationaal Park regio Dalarna Zweden; een korte wandeling of een echte hike

Tijdens onze reis door Zweden hebben we een serieuze hike gedaan door Fulufjället, een Nationaal Park in de regio Dalarna. En wat is dat een aanrader! Ook al moet ik er wel wat kanttekeningen bij plaatsen maar die lees je hieronder.

Er is trouwens ook een eenvoudigere wandeling te maken naar de hoogste waterval van Zweden, Njupeskär. Dus als je met kleinere kinderen gaat… no worries… dan is dit Nationaal Park nog steeds een fantastische plek om naartoe te gaan tijdens je vakantie in Zweden.

Fulufjället Nationaal Park

Hiken in Nationaal Park Fulufjället in Dalarna

Laat ik eerst eens beginnen met vermelden dat dit Nationaal Park gratis te bezoeken is. Je hoeft dus géén entree te betalen om de 93 meter hoge Njupeskär waterval in het Fulufjället park te bezoeken. Je kan hier heerlijk van de natuur genieten zonder een cent uit te geven.

Wil je wel wat betalen? Dan vinden ze het fijn als je een kleine bijdrage van 20 SEK betaald (nog geen € 2,00) voor het parkeren. Dit betreft dan een vrijwillige bijdrage en is geen must.

Welke wandelingen kan je maken in dit Nationaal Park?

Er zijn een aantal wandelingen die je kan maken. Ben je met jongere kinderen dan adviseer ik je om de gele route te doen in het Fulufjället park. De oranje route is dan wat veel van het goede, tenzij ze misschien al heel veel gewend zijn.

waterstroom Njupeskär waterval in Nationaal Park

Rode en gele route

De rode wandeling is korter en gaat alleen maar langs een paar meertjes dus dat is een beetje jammer. De gele wandeling is ongeveer 4 kilometer geloof ik. Die gaat naar de onderkant van de waterval wat natuurlijk een van de spectaculaire highlights is in dit park.

Deze route is de meest touristische variant die het merendeel van de mensen kiest.

Fulufjället Nationaal Park onderaan waterval

De oranje route van Naturum Fulujället

Wij hebben zelf de oranje wandeling gedaan van 6 kilometer en een beetje. Doordat je ook de onderkant van de waterval wilt zien komt deze route op ongeveer 7 kilometer uit. Je moet van je pad afwijken en 500 meter heen en teruglopen om onderaan de waterval te kunnen staan. Maar het is de moeite waard.

Je start de wandeling (net als de gele en de rode) over een aangelegd houten wandelpad. Appeltje eitje.

Toch wil ik je even meegeven dat je je niet moet vergissen in deze route. En áls je de route met jongere kinderen wandelt, of als je niet heel sportief bent, begin dan in ieder geval op tijd.

Wij zijn deze route rond 14.00 in de middag gestart en zijn uiteindelijk 3,5 uur later weer op de parkeerplaats aangekomen. De 7 kilometer die je hier wandelt is wat uitdagender dan 7 kilometer in Nederland is, zullen we maar zeggen. Zelfs met oudere pubers.

Maar ondanks het feit dat we onderweg ook wel onze verbazing hebben uitgesproken over het feit dat dit niet echt duidelijk is als je de keuze voor je wandeling in het Naturum Fulufjället Nationaal Park maakt, hebben we ons nóg meer verbaasd over de prachtige natuur hier.

Fulufjället Nationaal Park oranje route hike

De oranje route leidt je over 2 bergtoppen heen en enorme hoeveelheden rotsblokken en grote stenen. Niets geen geplaveid pad (ja, in het begin) waar je overheen kan slenteren. Nee, deze wandeling is echt werken. De route staat overigens aangegeven door oranje verf op de rotsblokken.

Njupeskär waterval op de top

Nadat je het eerste deel van de wandeling overwonnen hebt en op de top van de Njupeskär waterval staat ben je er nog niet.

Het is even flink genieten en dan moet je nog helemaal terug naar beneden. Dat is eenzelfde soort kluif (zo niet nog zwaarder) dan de heenweg.

We komen dan ook flink bezweet -maar retetrots op onszelf- weer aan bij de parkeerplaats.

Denk in ieder geval aan het meenemen van een rugzak met water en wat energierepen of broodjes bijvoorbeeld. Zo kan je op een van de vele rustplekken in een hutje even wat eten of drinken om weer op kracht te komen.

rustplek Nationaal Park Fulufjället

De blauwe route op de Fulufjället

De blauwe route in dit Nationaal Park volgt voor het eerste deel de oranje route. Je gaat bijna helemaal mee omhoog. Maar net voor de top van de Njupeskär waterval splitst de blauwe route zich van de oranje route en volgt hij zijn eigen weg.

Deze weg lijkt op het kaartje wat milder te zijn dan de rest van de oranje route. Minder steil in ieder geval. Maar omdat wij hem niet gelopen hebben kan ik je niet met zekerheid zeggen hoe deze route verloopt. Hij is in ieder geval 9 kilometer lang.

Een extra uitstapje: de paarse route

Wandel (of klauter) je de oranje of de blauwe route dan kan je nog een stukje afwijken van deze route. Je loopt dan ‘om’ om de paarse route te doen.

Achteraf gezien heb ik er spijt van dat wij deze paarse route niet gedaan hebben. Hiermee kom je namelijk langs de Old Tjikko, zo las ik op de website van collegablogger Thomas.

Dit is een Noorse spar van 9550 jaar oud en daarmee een van de oudste bomen ter wereld. Daar had ik toch wel een kodakske van willen trekken. Maar helaas.

Daarnaast denk ik dat je door de paarse route te pakken de eerste helft over de rotsblokken kan overslaan.

wandelen Nationaal Park Fulufjället

Hond mee op wandeling door Fulufjället

We zijn op onze hike door dit Nationaal Park heel wat mensen tegengekomen die hun hond bij zich hadden. De rode en gele route zijn sowieso goed te doen met hond, mits die niet te oud is en het niet te warm is.

De oranje route en wellicht ook de blauwe route kunnen door honden gelopen worden, maar alleen met honden die in goede conditie zijn.

Daarnaast is het misschien slim om ter bescherming met sokjes te werken bij je hond. Er moet veel over rotsblokken heen gelopen en geklauterd worden.

We zijn wat aussies onderweg tegengekomen. In eerste instantie dacht ik nog ‘jammer dat we Ayra (onze Aussie) niet bij ons hebben’. Maar achteraf was ik er zelf blij om. Ik vraag me af of dat je je hond hier echt een plezier mee doet. Los van het risico dat hij met zijn pootjes tussen de rotsblokken komt.

Welke dieren kan je in Fulufjället Nationaal Park tegenkomen?

Omdat wij er midden op de dag zijn hebben we geen enkel beest gezien, op wat vogeltjes na natuurlijk. Maar ga je vroeg in de ochtend wandelen of in de schemer dan maak je meer kans op het spotten van bijvoorbeeld elanden.

Ook de bruine beer, de wolf en de lynx zijn wilde dieren die in dit park leven. Niet dat je je daar druk om hoeft te maken, want die zijn over het algemeen banger van jou dan jij van hen.

Eten, drinken en meer informatie

Vlakbij de parkeerplaats van dit Nationaal Park vind je een restaurant waar je prima broodjes kan halen. Je kan er zelfs een burger of pannenkoek eten als je wilt. Uiteraard kan je er gekoelde drankjes halen en is er een toiletgebouw waar je terecht kan.

Doe dit laatste dus van tevoren, want onderweg kom je tijdens je wandeling door Fullufjället niets meer tegen!

Er is op de plek waar het restaurant zich bevindt ook een informatiecentrum waar je een kaart van de route kan halen en wat meer informatie kan krijgen. Daarnaast kan je ook de kleine tentoonstelling nog even bekijken als je wilt.

Het adres van Fullufjället Naturum: Älvdalen Fulufjället, Sarna 790 90 Zweden, meer informatie vind je op hun website.

Nationaal Park Fulufjället met hoogste waterval van Zweden

Kort samengevat over Fulufjället Nationaal Park, Dalarna Zweden

We hebben genoten van dit prachtige Nationaal Park. Ondanks dat we best verrast waren door de moeilijkheidsgraad van de route hebben we er zeker geen spijt van. Ook onze pubers hebben het een leuke hike gevonden.

Wil je een flinke route doen door Fulufjället dan is mijn advies om op tijd te beginnen.

Denk daarnaast aan goede wandelschoenen als je bijvoorbeeld de oranje route wilt nemen want dan heb je alle grip nodig. Met sneakers is dit niet handig!

ps… op andere websites lees ik regelmatig dat de oranje route heel goed te doen is. Daar ben ik het op zich wel mee eens, maar ik denk wél dat er over het algemeen iets te makkelijk over gesproken wordt. En wij zijn echt niet onsportief ofzo, dus daar kan het niet aan liggen 😉 .

Heel veel plezier in ieder geval met deze aanrader op je reis door Zweden! Wij gingen hierna door naar Idre Fjäll, op naar de eerste rendieren die we gezien hebben in Zweden!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven