Een nieuw dekbed in onze nieuwe slaapkamer in ons nieuwe huis!

Ik heb genoten de afgelopen maanden in ons nieuwe huis. Het is dan ook heerlijk weer geweest de afgelopen maanden en de deuren en ramen hebben hier dag in dag uit open gestaan. De laatste weken wordt het echter duidelijk koeler en dat merken we meteen met al het enkele glas dat er nu nog in de ramen zit. Tijd voor een fijn nieuw dekbed (ganzendons of niet?) dat goed op ons bed past en waar ik niet onder lig te zweten. Maar wat voor dekbed kies je dan precies? Ik heb wat afgezocht naar een dekbed waarvan ik denk dat we daar lekker onder zullen slapen!

Wat is een goed dekbed (ganzendons) en welke keuzes maak je?

Het is altijd een gok, het kopen van een nieuw dekbed, vind je niet? Wat voor materiaal wil je nu eigenlijk precies in je dekbed hebben, wat voor type dekbed wil je daar dan van en past de prijsklasse ook nog wel bij het budget wat je voor ogen hebt? En als je er dan uit bent wat je denkt te willen hebben en je hebt het besteld… dan moet het in de praktijk ook nog eens lekker slapen. Net als het kopen van een matras vind ik ook het kopen van een donzen dekbed een moeilijk ding.

Maar dat er een nieuw dekbed moest komen was een feit. Want sinds dat we een nieuw bed hebben (we hebben jaren lang alleen op een Matt Sleeps matras op de grond geslapen) pastte ons huidige dekbed niet meer en hebben Frank en ik nachtelijke ruzies over het feit dat een van ons het stuk dekbed van de ander heeft ingepikt. Daarnaast aast Lotte er al een tijdje op, zij wil graag ons tweepersoons dekbed hebben.

De afwegingen die wij gemaakt hebben bij het kiezen van een dekbed:

  1. het budget
  2. een 4-seizoenen dekbed of niet
  3. ben je allergisch voor bepaalde materialen
  4. welke tijk wil je
  5. heb je het snel warm/koud, welke warmteklasse past het best bij je
  6. heb je last van zweten in de nacht?
  7. uiteraard de afmetingen
ganzendons dekbed Dickenbergh

Er gaan nogal wat verschillende meningen rond over dekbedden

De een zweert bij een ganzendons dekbed en de ander roept juist nooit meer iets anders te willen dan schapenwol. Zoveel mensen zoveel meningen natuurlijk, maar als een paal boven water staat dat natuurlijke producten over het algemeen een stuk fijner slapen dan synthetische producten. Voor mij is er in ieder geval geen twijfel; ik wil niet onder een synthetisch dekbed slapen, dat vind ik persoonlijk helemaal niet fijn.

Maar of dat wol of dons nu fijner is voor ons, daar heb ik informatie over in moeten winnen. Na wat zoekacties op internet kwam ik bij de klantenservice van Donzendekbed terecht waar mijn vragen beantwoord werden.

Daarnaast is voor ons van belang dat het dekbed groot genoeg is (240×220) en dat we een 4 seizoenen dekbed hebben waar we het hele jaar door gebruik van kunnen maken en onder kunnen liggen. Verder wil ik dus graag slapen onder natuurlijke materialen (vulling van het dekbed én de tijk), zijn we niet allergisch, maar heb ik -als ik niet uitkijk- wel last van nachtelijke zweetpartijen. En verder vind ik het gewoon heel fijn als mijn dekbed een beetje knispert. Dat laatste heeft te maken met sweet memories van vroeger aan het dekbed van mijn ouders.

Goed, de uitgangspunten voor ons nieuwe dekbed zijn bepaald en dan begint de rest van het zoeken voordat we ons bed kunnen opmaken.

Wol of dons in een dekbed?

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar dons in plaats van wol. Maar dat heeft ook een beetje te maken met ‘wat de boer niet kent dat vreet ie niet’. Ik heb nog nooit onder een wollen dekbed geslapen. Maar omdat een dekbed van wol over het algemeen zwaarder is dan een ganzendons dekbed slaat de weegschaal door naar dons. Ik hou ervan om mezelf in bed helemaal in te pakken in dekbed, maar liefst wel zo licht mogelijk. Voor ons dus een donzen dekbed.

Kies je voor een ganzendons dekbed of eendendons?

Als je kiest voor een donzen dekbed dan krijg je keuze nummer twee voor je kiezen; gans of eend. Met andere woorden, kies je voor een dekbed van eendendons of voor een ganzendons dekbed?

De laatstgenoemde heeft een hogere isolatiewaarde én neemt beter vocht op. Uiteraard heeft dit ook nog met de vulkracht te maken maar als die gelijk is, dan is een dekbed van ganzendons fijner dan eendendons. Daarnaast is een kussen of dekbed van ganzendons veerkrachtiger waardoor deze ook langer meegaat onder dezelfde omstandigheden en dus duurzamer is. Afhankelijk van je budget kan je dan -bij een keuze van 90 of 100% ganzendons- wel aannemen dat je een dekbed hebt van uitstekende kwaliteit, een luxe paardje zeg maar.

Ganzendons dekbed tegen zweten en hoe zit dat met allergie?

Zoals ik al aangaf is het voor mij ook van belang dat ik onder een dekbed lig waar ik niet ‘zomaar’ onder ga liggen zweten. Vanwege mijn vervroegde overgang heb ik daar al jaren last van en ik heb wel gemerkt dat een kwalitatief dekbed bijdraagt aan drogere nachten. Een must voor mij dus om van natuurlijke materialen uit te gaan met een hoge vochtopname zoals een ganzendons dekbed.

We hebben geen last van allergieën (behalve hooikoorts dan), vandaar dat we ook geen problemen ondervinden met een donzen dekbed. Mocht je wel last hebben van een allergie voor dons, dan kan je beter uitwijken naar een synthetisch dekbed. Maar wist je dat maar een 2-3% van de mensen écht allergisch is voor dons? Veel mensen denken allergisch te zijn, maar blijken eigenlijk last te hebben van huisstofmijt.

Het enige nadeel wat ik bij een donzen dekbed kan ontdekken is dat het winnen van de donsveertjes nogal omstreden kan zijn. Vandaar dat het voor mij ook van belang is dat het dekbed wat we kiezen een RDS label draagt. RDS staat voor Responsible Down Standard en is een keurmerk dat aangeeft dat de dons die gebruikt wordt op een verantwoorde, diervriendelijke wijze verkregen is.

4-seizoenen of niet en welke tijk kies je?

Zelf zou ik bij een nieuw dekbed altijd voor een 4 seizoenen dekbed gaan. Veel makkelijker wordt het niet om een dekbed naar wens samen te stellen voor de seizoenen die we hier in Nederland hebben. Ideaal toch dat je in de zomer het lichtste dekbed kan gebruiken (al dan niet in combinatie met een airco) en in een stevige winter onder beide dekbedden kan slapen.

Qua tijk is een 100% katoenen tijk een hele goede keuze heb ik me laten vertellen. Er worden ook wel eens tijken gebruikt waar polyester in verwerkt zit, maar dat lijkt me een stuk minder prettig. Net als kleding waar dit in verwerkt zit… daar zit ik ook niet op te wachten.

Warmteklasses in dekbedden

In de winter wil ik graag warmteklasse 1 om me onder te verschuilen. Nu kan je dus een ganzendonzen dekbed met warmteklasse 1 zoeken, maar kies je voor een 4 seizoenen dekbed dan hebben de twee dekbedden bij elkaar (voor midwinter) een waarde die vergelijkbaar is met warmteklasse 1. Los van elkaar hebben ze lagere warmteklasses.

Dickenbergh dekbedden

Na veel wikken en wegen hebben we de knoop doorgehakt. We zijn voor een Dickenbergh dekbed gegaan en ik kan je vertellen, hij knispert heerlijk 😉 . Het merk Dickenbergh is een oerdegelijk Duits merk en staat bekend om haar vakmanschap. Daarnaast hebben ze een hele ruime keuze, je kan op alle bovenstaande kenmerken voor een fijn ganzendons dekbed wel een keuze maken. Voor ieder wat wils. Wij hebben inmiddels al een aantal heerlijke nachten onder ons nieuwe dekbed achter de rug kan ik wel zeggen.

Ben jij een dekbed liefhebber? En naar wat voor soort dekbed gaat jouw voorkeur dan uit?

De voordelen en nadelen van een ganzendonzen dekbed

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven