Van gashaard naar houtkachel; waarom wij weer ’terug naar af’ gaan.

In ons huis hebben we een hele toffe gashaard zitten vind ik zelf. Ongeveer 9 jaar geleden hebben we deze gashaard laten plaatsen terwijl we een grote verbouwing in de woonkamer deden. Toen was het kiezen tussen een gashaard of houtkachel en kozen we voor de gashaard. Inmiddels hebben we een ander huis gekocht, met een houtkachel erin en hebben we besloten om deze houtkachel te behouden. Ik vertel je waarom.

gashaard of houtkachel

Van open haard naar gashaard

Ik hou van een mooi strak interieur met her en der wat gezelligheid. We hadden eerst een open haard in ons huis, maar die werd nooit gestookt. Het grote nadeel van een open haard is dat je er continue bij moet blijven. Naar bed terwijl de haard nog niet uitgebrand is? No way! Toen we jaren geleden wederom een verbouwing in ons huis startten vond ik dat dan ook een mooi moment om over te stappen op een gashaard.

Voordelen gashaard

Het grote voordeel ervan vind ik dat de gashaard ‘klik aan, klik uit’ is. Zin in een vuurtje? Dan zet je de gashaard met afstandsbediening aan. Super easy. Daarnaast kijkt het natuurlijk super strak en ook dat vind ik mooi.

Nadelen gashaard

Het grote nadeel van een gashaard vind ik dat het binnen no-time warm is, mits je een gesloten systeem hebt dan (met glas ervoor). Op zich zou je denken dat dat fijn is, maar het betekent ook dat je de haard heel snel weer uit moet zetten omdat het te heet wordt, óf dat je hem heel laag moet zetten en dan is het effect van de vlammen wel een beetje weg.

Een ander nadeel vind ik de ‘angst’ die ik er wel eens bij heb. Heel soms heb ik het idee dat ik gas ruik bij ons in de hal. Eerst dacht ik aan een gaslucht uit de meterkast, maar daarna bedacht ik me dat het ook zou kunnen komen van de gashaard. De geur is maar minimaal en manlief ruikt het niet eens, maar ik wel. En dat is natuurlijk niet prettig. Vrij snel daarna is de geur overigens weer weg hoor.

En dan de prijs… een gashaard zelf is nogal prijzig, qua aanschaf en installatie. Het verbruik van gas wordt er ook niet goedkoper op! Koken op gas doen we al lang niet meer (we koken op inductie), en ook het gebruik van de cv ketel willen we in het nieuwe huis zoveel mogelijk beperken door de mogelijke aanschaf van een hybride warmtepomp in het kader van duurzaamheid en milieu.

gashaard of houtkachel

Gashaard of houtkachel

Goed, zoals je hierboven kan lezen zijn we wat bewuster aan het leven en met het milieu bezig. In het nieuwe huis zit een houtkachel en -samen met de hierboven genoemde nadelen van de gashaard- is dat voor ons doorslaggevend om de houtkachel te laten staan. Daarnaast is het een prachtexemplaar vind ik zelf! De schouw er omheen is niet helemaal mijn ding, maar de houtkachel zelf vind ik echt heel mooi.

Voordelen houtkachel

De hitte die van de houtkachel af komt is een stuk plaatselijker dan de hitte die door de gashaard verspreid wordt. Dat maakt dat je de houtkachel gewoon kan stoken en de ruimte verder behaaglijk blijft in plaats van dat het te heet wordt. Belangrijk in je keuze voor gashaard of houtkachel.

Ten opzichte van een openhaard heeft de houtkachel natuurlijk ook als voordeel dat je met de deur dicht een smeulende kachel gewoon ‘alleen’ kan laten.

Je hebt de kosten van het gas niet meer. Uiteraard komt daar wel hout voor in de plaats, maar gezien de plek waar we gaan wonen vermoed ik dat we daar de komende jaren wel voldoende aan hebben.

Of dat het stoken van hout beter is dan het stoken op gas, dat weet ik niet. Er wordt wel geroepen dat het CO2 neutraal is, maar ook het tegenovergestelde wordt beweerd. Feit blijft dat het stoken van hout ook fijnstof oplevert in de lucht, niet positief dus. Aan de andere kant kan je er wel weer energie mee besparen, wat weer een voordeel is. Met mate stoken zal het motto worden bij ons denk ik en rekening houden met de tips die gegeven worden voor verantwoord stoken.

Als laatste nog een groot voordeel voor mijn ‘angst’. Als er een gasgeur te bespeuren is, dan weet ik in ieder geval zeker dat die niet van de haard komt 😉 .

Nadelen houtkachel

Je moet er weer voor aan de bak, hout hakken en een vuurtje stoken kost tijd.

De schoorsteen moet weer ieder jaar geveegd worden. Ik was blij dat we daar met de gashaard vanaf waren, maar helaas…

Een moderne houtkachel houdt zoveel mogelijk rekening met het milieu, van de bovenstaande houtkachel weet ik nog niet hoe oud hij is en dus ook niet hoe milieuvriendelijk. Dat zal ik nog uit moeten zoeken.

1 gedachte over “Van gashaard naar houtkachel; waarom wij weer ’terug naar af’ gaan.”

  1. Bedankt voor het delen van de voor- en nadelen van houtkachels en gashaarden. We vinden het vooral belangrijk dat deze gemakkelijk geplaatst en onderhouden kan worden. Daarnaast willen we ook voor een model kiezen die CO2-neutraal is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven