Gastcolumn: De drie R’en min één, door Evelien de Block

Rust, reinheid en regelmaat; die punten hield ik tijdens het begin van mijn werkzaamheden als gastouder scherp in het oog. Dagen verdeelde ik in blokken. Kwamen de gastkindjes om zeven uur, dan zwaaiden we hun ouders uit voor het raam en aten we gezamenlijk een boterhammetje. Waren we uitgegeten, dan ruimde ik alles op terwijl de kindjes fijn speelden in de box of daarbuiten.

Na de nieuwste aflevering van de Teletubbies gingen we wandelen. Op onze ontdekkingstochten wees ik de kleintjes in de brede tweelingwagen op elk bijzonder feit in de omgeving: ‘Kijk, een rode auto!’ ‘Hé, wat is dat nou? Een poes? Nee, dat is een hondje.’

Eenmaal terug in ons veilige hol, volgde de fruithap en las ik een boekje voor (onderwerp: de Teletubbies) alvorens ze op bed te leggen. In de uurtjes stilte ruimde ik op en nam de stof uit het boek van ‘Supernanny’ in me op. ’s Middags, na de boterham, was er tijd voor creativiteit (Teletubbies vervaardigen) en buiten spelen.

Aan het eind van de dag werden de gastkindjes opgehaald, ruimde ik de vele kruimels klei op, keken we nog een filmpje, volgde een warm bad op de gezonde warme hap en bleek het alweer bedtijd, waarna ik zelf ook neerplofte.

Dagen verliepen min of meer hetzelfde als de voorgaande en opeens waren er drie jaren voorbij. Ik was begonnen met twee kindjes in een wandelwagen en eindigde als een soort Moeder Eend met vier kleintjes om zich heen, waarvan twee van mijzelf. Tegen die tijd deden de oudsten niet meer aan middagslaapjes, was ‘De wereld is mooi’ hét programma op televisie en leidden wandelingen naar de diverse speeltuintjes in onze woonwijk waar ik tussen de verschillende toestellen heen en weer rende om valpartijen te voorkomen.

Met een verhuizing en ons derde kind op komst, was ik gedwongen te stoppen met deze baan. De laatste weken in ons oude huis verdeelde ik de spullen in dozen, onderwijl de rest draaiende houdend. Reinheid en regelmaat waren er inmiddels aardig ingebakken, maar met de rust kwam het niet meer goed.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven