Gastcolumn: Een witte bank, door Ingrid de Bruijn

Volgens de folder en volgens de website van Ikea zijn de hoezen van hun banken dusdanig uitgetest dat ze met zekerheid durven te stellen dat deze zelfs na 40 keer wassen mooi blijven.

Deze zomer was het, na het verven van de woonkamer, zo ver. Wij kochten bij het Zweedse warenhuis een witte bank. Manlief zei nog, ‘zou je dat nou wel doen, wit?’ Maar na oeverloos zeuren van mijn kant, je kunt het ook doordrammen noemen en het lezen van alle door het warenhuis verschafte informatie, was hij om. Zelfs in ons huishouden zou de witte bank na tal van wasbeurten dezelfde aanblik hebben, dat kon niet anders.

Een paar weken later kwam ik er niet onder uit. Na een verjaardag waarbij een glas rode wijn een vlekje, ter grootte van de landkaart van België, in mijn witte bank had veroorzaakt, was het tijd voor een wasbeurt. Op 60 graden en met een speciaal witwasmiddel, voorwas- en hoofdwasprogramma kon het volgens de gebruiksaanwijzing niet fout gaan.

Inmiddels kan ik u vertellen dat ik nog nooit iets uit de wasmachine heb gehaald dat er zoveel smeriger uitkwam dan dat ik het er in heb gestopt. Ik heb geen idee wat er in die trommel is gebeurd, maar de hoezen waren te ranzig om aan te pakken. Enorme hoeveelheden vieze dikke gore zwarte strepen opeengehoopt in even zoveel kreukels. Het leek wel of alle jeugdleden van de plaatselijke voetbalvereniging zich, na een regenachtige middag op de velden, hadden uitgeleefd op mijn bank.

Snel even mijn vriendin gebeld die dezelfde bank heeft en ja hoor, ook zij heeft last van hetzelfde euvel. Ook bij haar komen de hoezen er iedere keer weer even ranzig uit. Uiteindelijk heb ik de hoezen drie maal gewassen met vanish oxy action of hoe die troep ook mag heten. Huishoudazijn, ossegalzeep, alles wat ik aan schoonmaakmeuk op de plank had staan, heb ik in die trommel gekieperd. Het is me nog een raadsel dat die trommel niet is ontploft.

De hoezen zijn inmiddels redelijk schoon en heel erg wit. Wel jammer dat iedere kussenhoes nu een totaal andere kleur wit heeft.

Maar ik ben er ondertussen uit. Geen wasbeurten meer voor mij. Gewoon twee maal per jaar een nieuwe hoes er omheen voor 30 euro, mij krijgen ze niet meer gek. Misschien wel even een briefje schrijven aan de klantenservice. Want ja, die bon voor de garantie, die ben ik uiteraard kwijt.

Daar zullen ze wel zeggen dat het aan mij, mijn machine of het gebruikte wasmiddel ligt. Zij hebben uiteraard de ervaring. Hebben de hoezen honderden keren gewassen en nog nooit ergens last van gehad. Maar laten we eerlijk zijn, als de hoes van een bank in de winkel smerig is geworden omdat er honderden bezoekers op hebben gezeten gaat de bank, inclusief hoes, in de koopjeshoek. Denkt iemand nou werkelijk dat deze wordt gewassen.

Sinds vorige week zijn mijn banken zwart. Die kleur leek me in de praktijk toch een stuk praktischer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven