Gastcolumn: Schumacher, door Ingrid de Bruijn

Voor de verandering lag er deze week weer een enveloppe van onze, toch al, overijverige verkeerspolitie in de bus. Vaak betreft het een snelheidsovertreding van een kilometer of vijf, echter dit keer was een van mijn bloedjes met zo’n 79 kilometer per uur over de brug naar het winkelcentrum gescheurd. Die had wel erg veel haast om een nieuwe mobiel uit te gaan zoeken.

Het voordeel van zijn nieuwe abonnement valt op deze manier wel héél hard weg tegen de hoogte van de boete. Slechts 160 euro dient er afgerekend te worden. Eigen schuld dikke bult en een flinke aanslag op zijn budget.

Toen ik dit een dezer dagen tegen een vriendin vertelde, wist ze meteen hoe, wat, wanneer en waar dit was gebeurd. Want ook zij was op dezelfde dag bekeurd. Alleen had zij dit parcours nog een beetje sneller genomen, wat betekende dat zij meteen aan de kant werd gezet. Slechts 1 kilometer is het verschil tussen een bekeuring en een dagvaarding en dus ook tussen direct aangehouden worden of een acceptgiro twee weken later, als soort van verrassing in de brievenbus.

En wat zegt deze gezellige bromsnor tegen haar als zij haar raampje opendraait. ‘Waarom rijdt u zo hard?????’ Tja, die valt toch wel onder de categorie héél erg domme vragen. Daarom krijgt hij van haar het volgende antwoord: ‘Wat wilt u dat ik daarop antwoord? Ik zag u staan en ik dacht kom ik geef nog een beetje gas, dat lijkt me wel wat. Heb toch geld over en ik zag niks leuks in de stad vanmorgen en dit leek me een eenvoudige manier om er vanaf te komen. Ja ik kan het natuurlijk ook aan een goed doel geven, maar dat zijn jullie uiteindelijk ook. En anders sta je hier maar de hele middag voor de kat zijn viool met dat pistool in je hand. Nu heb je behalve een beetje aanspraak misschien ook nog wel een fikse bonus te pakken en dat is wel lekker, zeker omdat het met die CAO onderhandelingen niet zo wil vlotten.’ Geloof niet dat hij er echt om kon lachen.

Een paar weken later wordt een van mijn neefjes aangehouden op de Afsluitdijk. Eind van de middag, niemand op de weg. Nieuwe auto. Dus wat dacht hij, even planken. Fout natuurlijk, hartstikke fout. Maar je bent jong en je wilt wat. Zo gaat dat nou eenmaal wel eens een keer. Deze heer Magniet stelt dezelfde onnozele vraag als zijn collega. Waarom reed u zo hard? Ja, wat denk je zelf. Nieuwe auto, even testen, even planken, logisch toch. Wees nou eens heel eerlijk mijnheer Magniet, wat zou je zelf doen?

Tja wat moeten ze met dit soort antwoorden. Gewoon heel terecht een boete uitschrijven en zelf snel zorgen dat je wegkomt.

Ben wel blij dat een van mijn nazaten niet is aangehouden en exact een kilometer langzamer reed. Als die zijn scheur had opengetrokken was het vast niet bij die 160 euro gebleven. Lijkt op zijn moeder zullen we maar denken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven