Gastcolumn: Veranderingen, door Evelien de Block

Toen het staafje na al die maanden twee streepjes liet zien, drong pas echt tot ons door tot hoeveel veranderingen dit feit in onze levens zou leiden. ‘De uitgerekende datum valt in juni, dan kun je mooi vrij nemen voor iedereen met zomervakantie gaat,’ zei ik tegen mijn man. ‘En dan kan ik in de zomermaanden rustig wennen aan het leven met een baby, voor ik weer ga werken.’

We moesten, naast de aanschaf van een volledige babyuitzet, na gaan denken over kinderopvang. Mijn plan was drie dagen te gaan werken waarbij ik gebonden zou zijn aan de zogenoemde kantoortijden. Mijn man werkte toen nog onregelmatige diensten, waardoor we waren aangewezen op flexibele opvang. Onze conclusie was dat we het beste voor een gastouder konden kiezen. Ik bracht mijn werkgever op de hoogte van mijn zwangerschap waarop hij verrast reageerde. Enkele weken later had hij een surprise voor mij: mijn tijdelijke contract zou, in tegenstelling tot wat we eerder hadden afgesproken, niet verlengd worden. Het solliciteren in een vak waarin overwegend vrouwen werkzaam zijn viel niet mee. Eén blik op mijn bolle buik was genoeg. ‘U hoort nog van ons.’

‘Laat toch zitten,’ zei mijn man na de zoveelste teleurstelling. ‘Geniet van deze tijd, daarna zien we wel.’ In die periode thuis werd ik ernstig met mezelf geconfronteerd. Deed ik eigenlijk wel wat ik echt wilde? Was ik gelukkig in mijn werk? Ik besloot me te oriënteren. Iets op het gebied van kinderen leek me passend. Op Internet zag ik verschillende oproepen voor gastouders. Zou dat niet iets voor mij zijn? Thuis blijven bij mijn baby en geen gedoe met opvang, want dat zou ik lekker zelf regelen. En het leek me gezellig, een stel kinderen in huis. Onze eigen droomwens was er drie te krijgen.

Vlak voor de geboorte van onze dochter kwam een ouderstel op gesprek; zij zochten flexibele opvang voor hun eerste zoon en mettertijd, voor hun kind op komst. Het klikte. Toen mijn dochter drie maanden was, kwam het eerste gastkind ons vergezellen, een half jaar later gevolgd door zijn broertje. Met drie kinderen in huis en de bijbehorende gezellige drukte, wist ik dat ik de juiste keus gemaakt had.

Een maand later hield ik opnieuw een staafje met twee streepjes in mijn hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven