Kinderdagverblijf of gastouderopvang, waar kies jij voor?

Gastouderopvang is de helft goedkoper dan een kinderdagverblijf. Een gemiddeld gezin bespaart al snel meer dan € 2.000,- euro per jaar.

Waarom gastouderopvang een goed alternatief is voor een kinderdagverblijf

Bezuinigingen door de overheid op de kinderopvang hebben ertoe geleid dat ouders minder opvanguren afnemen. Kinderen naar de crèche of naar de buitenschoolse opvang brengen is voor velen simpelweg te duur geworden. Ouders zoeken alternatieven en kiezen veelal voor minder werken, aanpassing van de werktijden of meer thuiswerken. Onderbelicht zijn de volgende alternatieven: een kinderoppas aan huis of het inzetten van een gastouderopvang in plaats van een kinderdagverblijf. Wat toch de helft aan kinderopvangkosten kan schelen.

Lees ook: de voor- en nadelen van kinderopvang aan huis

Thuis blijven vanwege dure opvang niet nodig. Gastouderopvang is een professionele vorm van kinderopvang waarbij de gastouder in huiselijke omgeving kleinschalige opvang biedt. Op dit moment gaat 16,6 procent van de kinderen (0 tot 4 jaar) die kinderopvang bezoeken naar een gastouder. Wendeline van Luijk, oprichtster van Flexmoeders.nl: “Veel ouders zijn niet bekend met het fenomeen gastouderopvang. Als ze denken aan opvang, denken ze vaak aan de crèche. Eigenlijk is het onbegrijpelijk, omdat het soms meer dan de helft goedkoper is dan de crèche.

Gastouderopvang beter voor kinderen dan kinderdagverblijf

Bovendien blijkt uit studie van pedagogen van de Universiteit Leiden dat gastouderopvang beter is voor het welbevinden van kinderen dan het kinderdagverblijf.” Een gezin met een gezinsinkomen van € 50.000 met 2 kinderen die drie dagen per week naar de kinderopvang gaan, kan per jaar netto € 2.953 op kinderopvangkosten besparen door een gastouder in te zetten¹. En daar lijken steeds meer ouders gebruik van te willen maken. We zien in het eerste kwartaal van 2012 een stijging van 60% ten opzichte van het vierde kwartaal in 2011 van ouders die hun kinderopvang via een gastouder verzorgen.

Niet goed voor de emancipatie?

“De verhalen over dat de bezuinigingen in de kinderopvang desastreus zouden zijn voor de emancipatie van vrouwen vind ik dan ook sterk overtrokken. Ondanks de forse bezuinigingen op kinderopvang weten veel ouders hun weg naar goedkopere alternatieven te vinden. Dat ouders hier niet van op de hoogte zijn en soms ervoor kiezen om thuis te blijven of minder te werken is simpelweg zonde”, aldus Wendeline van Luijk.

Geen gehaast, geen boetes maar flexibiliteit en gemak

Het financiële voordeel van gastouderopvang in plaats van kinderdagverblijf komt omdat ouders alleen betalen voor de afgenomen opvanguren. Tijdens de vakantie hoeven zij dus niet door te betalen. Hierdoor komt het aantal opvanguren op gemiddeld 8 uur per dag in tegenstelling tot de gemiddelde 11 uur waarvoor je betaalt bij het kinderdagverblijf. Daarnaast is de toename van de inzet van het aantal gastouders in 2012 mede te verklaren door de flexibiliteit en het gemak, aldus Wendeline van Luijk. “Er wordt in een huiselijke omgeving opgepast, dat betekent dat kinderen buiten kunnen spelen in vaak hun eigen woonomgeving en als vaders en moeders een keer niet op tijd hun kinderen op kunnen halen hebben ze niet gelijk een boete aan hun broek hangen.”

¹ Onderzoek Flexmoeders.nl naar nettokosten kinderopvang in Nederland

De laatste alinea is er een die onszelf zeer aanspreekt, de flexibiliteit en de mogelijkheid om, indien nodig, zo nu en dan eens iets later te kunnen komen. Je maakt individuele afspraken die goed mogelijk zijn. Persoonlijk zijn wij niet zover dat we ons kindje van het kinderdagverblijf halen, waar ze het uitermate goed naar haar zin heeft, om ze naar een goedkopere opvang te doen. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat het mogelijkheden zijn om te onderzoeken als het kinderdagverblijf onbetaalbaar wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven