Energieke, enthousiaste kinderen en een mama met gebrek aan energie

Bij ons thuis hangt een bordje met daarop de tekst: “Tired parents and happy kids live here.” Ik heb het bordje zelf uitgekozen, want dit is precies hoe het voor mij is. Natuurlijk hebben mijn dochters hun kinderlijke negatieve buien, maar ze zijn toch vooral heel vrolijk. Zolang ze dat zijn, ben ik tevreden. Wij als ouders doen het goed, want wij laten onze kinderen kind zijn: vol blijdschap, enthousiasme en energie. En ja ik ben de vermoeide moeder. Moe door alle zorg, het opvoeden en het puinruimen. Ik heb een gebrek aan energie door een chronisch slaapgebrek, dat ik door het hebben van kinderen in huis heb opgelopen.

gebrek aan energie

Gebrek aan energie door eigen kinderen

Ik ben altijd dol op jonge kinderen geweest, maar ik zal eerlijk zijn, sinds ik ze zelf in huis heb, is het me soms wat te veel van het goede. Als volwassene snak ik naar rust en orde in huis. Ik word telkens weer op de proef gesteld, moet me bedwingen om mijn kinderen niet te beperken, omdat het mij te veel wordt. Ik heb mezelf aangeleerd om de drukte en chaos in huis te laten wat het is. Voor zover dat mogelijk is 😉 . In deze toestand van spel zijn mijn kinderen namelijk bezig om de wereld te ontdekken, om zich te ontwikkelen tot wie ze zijn.

Enthousiast spelende kinderen

Intensief kijken naar het spel van mijn kinderen helpt me om me beter te voelen. Dan ontdek ik verbanden met wat hen op dat moment bezig houdt en zie ik ze leren. Mijn dochter die net naar school gaat, is continue bezig met schooltje spelen. Mijn jongste dochter doet niks liever dan moeder spelen van haar twee grote zussen en haar poppen. Zij is op dat moment niet egocentrisch en leert zich sociaal en zorgzaam op te stellen. Tijdens het spelen van een spelletje leert mijn oudste dochter om te presteren en om beter om te gaan met verlies. Zo zijn er ontelbare leerzame spelsituaties te noemen. Het maakt me blij als ik mijn kinderen zo bezig zie.

Meespelen ? Liever niet!

Het mooiste vinden kinderen het natuurlijk als jij als moeder meedoet met hun spel. Ook hier zal ik weer eerlijk zijn en bekennen dat ik dat té weinig doe, omdat ik daar vaak de energie niet voor voel. Ja, ik ben echt heel moe, zeker sinds onze derde erbij kwam en ik minder goed ging slapen. Vanaf dat moment is mijn gebrek aan energie overduidelijk.

Meer rust please!

Ik snak heel vaak naar meer rust om me heen in plaats van me te mengen in het drukke spel van mijn kinderen. Daar voel ik me wel rot onder. Ik probeer mijn energie op te peppen door middel van beweging en gezonde voeding, maar het helpt niet 🙁 .

Natuurlijk zet ik me soms over de vermoeidheid heen en doe wel gewoon mee. Toch gaat mijn voorkeur uit naar het (rustig) voorlezen van een boek, samen onderuit op de bank een filmpje kijken, knuffelen, een spelletje aan tafel en een (kalm!) gesprekje voeren. Herken je dat? Gelukkig maar dat mijn partner er is voor de wilde beweegspelletjes en dat mijn dochters zo blij enthousiast zijn. En hopelijk krijg ik weer meer energie als mijn kinderen ouder worden.

Heb jij ook last van een gebrek aan energie sinds je kinderen hebt gekregen? Hoe ga jij daarmee om? Als je tips hebt, let me know!

tip: Andere herkenbare artikelen over moe en moederschap vind je hier:

 

* Uitgelichte foto via Shutterstock

2 gedachten over “Energieke, enthousiaste kinderen en een mama met gebrek aan energie”

  1. Bij toeval kwam ik hier. Zocht naar drukke kinderen en ouders zonder energie. Alleenstaande moeder, heb 1 dochter van 4 met een bak energie! Ochtend tot bedtijd, kind staat de hele dag aan. Gisteren zou ik met haar het in bos in gaan maar het lukte niet eens om m’n ogen open te houden. Zij altijd wel een stuiterbal geweest. Had alleen gehoopt als zij naar groep 1 ging wat rustiger zou zijn…boy, was I wrong. Hoe gaat het nu met jou?

  2. Ik herken mijzelf (bijna) helemaal in jouw verhaal! Dank voor het delen. Heb je inmiddels meer rust (in huis, met de kinderen, in jezelf) kunnen vinden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven