Gedrag veranderen door ‘Nee’ te vervangen met ‘Liever niet’!

Het is bewezen … je kind positief benaderen werpt zijn vruchten af! Voor het moment zelf, voor de ontwikkeling en voor later, je kunt hiermee het gedrag veranderen van je kind. Door een kind positief te benaderen en vaker “JA” te zeggen wordt het zelfverzekerder en kan het meer aan volgens de statistieken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het woord “NEE” ook zeker gebruikt mag worden in mijn optiek want ze voor alles en iedereen beschermen en weerhouden van teleurstellingen … “NEE” … dat kan dus ook niet!

gedrag veranderen

Gedrag veranderen door ‘liever niet’ te gebruiken

Ik ben het “positief benaderen” afgelopen weken eens in de praktijk gaan brengen en ik moet heel eerlijk bekennen … die vruchten beginnen hier te groeien … niet normaal! Het is inderdaad niet altijd leuk gelijk maar “NEE” te roepen nog voordat mini-me haar zin heeft afgemaakt. Het is een soort van actie-reactie. Als ik “NEE” zeg komt er gelijk zoiets van; “JAAA MAAAR ….” “WAT ALS … ” of “IK WIL DAT …” hè bah wat is het woord “NEE” ineens achterlijk negatief zeg, dat heb ik nu pas in de gaten. Zo negatief dat het gewoon vraagt om uitleg.

‘Nee’ volgens de encyclopedie

Als ik de encyclopedie moet geloven betekent het woord “Nee” niet meer als het woord waarmee je zegt dat je iets niet wil, dat je weigert. Het is een uitroep van ontkenning, het tegenovergestelde van “Ja” en er staat zelfs in de encyclopedie dat het een “botte afwijzing” is. Aiii … ja dat komt best hard aan, voor een kind. Maar nogmaals er zijn natuurlijk wel duidelijke grenzen nodig en kan je moeilijk overal “Ja” op zeggen alleen om het gedrag bij je kinderen te veranderen.

Ik zag tussen al die negatieve woorden ook de woorden “Liever niet” staan. Er ging gelijk een lampje branden … “Liever niet” … dat zijn twee woorden die ik dé perfecte vervanging voor het übernegatieve “NEE” vind. Dus tegenwoordig gebruik ik (althans probeer ik) de woorden “Liever niet” als mini-me iets vraagt waar ik eigenlijk pertinent “Nee” op wil antwoorden. Met gelijk daar achteraan … een “Want” met een uitleg daarbij. Het is een stuk duidelijker waarom het dan niet mag en met een aai over het bolletje en een liefkozend knuffeltje maakt het negatieve ineens plaats voor iets positiefs en het werkt! In ieder geval bij onze gevoelige kinderen. Probeer het eens als ook jij het gedrag wilt veranderen bij je kind (en laat me weten of het bij jullie ook tot verandering in het gedrag leidt, ik ben benieuwd) Good luck!!

5 gedachten over “Gedrag veranderen door ‘Nee’ te vervangen met ‘Liever niet’!”

  1. Avatar foto
    Danielle van de Vlag

    Uiteraard ontkom ik er ook echt niet altijd aan om “Nee” te ontwijken. Ik probeer het zo positief mogelijk te laten klinken of een alternatief te bieden. Geen discussie in ieder geval! Leonie … Vind het een toptip! Die werk idd ook super!!!
    Succes mede mama’s! Bedankt voor jullie reacties, erg leuk!!

  2. Ik vind “liever niet” klinken als: “maar het kan wel”. Ik ben meer van het alternatieven bieden. Bijvoorbeeld: Ik zie dat je behoefte hebt om ergens mee te gooien, je mag wel met de zachte knuffels gooien i.p.v. met de blokken. Zo voorzie je je kind toch in zijn haar behoefte en hoef je geen “nee” te zeggen.

  3. Mijn zoon ziet liever niet als een JA want ze zei geen nee! En blijft vragen tot hij een nee of ja hoort. Ondanks uitleg helaas. Maar wat heerlijk dat het bij jou werkt

  4. Liever niet, accepteren ze hier als: “mama vindt het dan misschien niet zo leuk, maar ze zei geen nee. Dus het mag”. Dus ik houd het toch even op “NEE”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven