Met óf zonder bril: ik lees al die kleine lettertjes met gemak!

Je weet dat je toe bent aan een leesbril als je je telefoon steeds verder van je gezicht af houdt om alles nog goed te kunnen lezen. Of als je de ingrediënten op een potje in de supermarkt wilt lezen maar je het potje zonder dat je het echt gelezen hebt maar weer terugzet in de schappen. Het is een van de ‘geneugten’ van het ouder worden; je zicht wordt er vaak niet beter op. Toch heb ik geen aparte leesbril meer nodig en ik vertel je graag hoe dat zit!

Geen leesbril meer nodig en tóch lees ik die kleine lettertjes!

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel, maar het merendeel van de mensen heeft -naarmate ze ouder worden- een leesbril nodig. De leeftijd waarop je zicht kan verslechteren ligt ergens tussen de 40 en de 55 jaar. Ik zit daar met mijn 48 lentes jong precies tussenin!

Maar stiekem moet ik toegeven dat ik al een aantal jaren wat slechter zie van dichtbij. Natuurlijk niet in één keer, nee, het van dichtbij slechter kunnen zien sluipt er langzaam in. Daarom heb je het in het begin ook niet zo goed in de gaten. Maar ik vermoed al jaren dat ik eigenlijk aan een leesbril toe ben. En nu blijk ik geen losse leesbril meer nodig te hebben. Hoe dat zit vertel ik je zo, maar eerst even dit…

geen leesbril nodig

Zo ontdekte ik dat ik niet meer zo goed van dichtbij kon zien

Ook al heb je het in het begin niet zo goed in de gaten… er komt een moment dat je jezelf betrapt. Dat je ineens denkt ‘hé wat doe ik nu?’, als je je telefoon verder van je af schuift bijvoorbeeld. Of als je de krant ver van je gezicht houdt om de artikelen te kunnen lezen. Dat was voor mij in ieder geval het eerste moment dat ik me besefte dat ik het allemaal niet meer zo goed kon lezen.

Het daarop volgende moment was dat ik tijdens het koken de bereidingswijze op een potje niet meer scherp zag. Zou ik aan een leesbril moeten? Eerst praatte ik het nog goed voor mezelf. Rode letters op een zwarte achtergrond zijn sowieso lastig om te lezen, toch? Maar toen ik -in gewoon daglicht- zwarte letters op een witte achtergrond niet meer goed kon lezen kon ik er niet omheen. Tijd om naar de opticien te gaan!

Een leesbril nodig, of geen leesbril nodig?

Mijn vermoeden werd al snel bevestigd: ik was toe aan een leesbril. Maar als ik nu ook nog een leesbril aan mijn collectie toe moet voegen blijf ik aan de gang met op- en afzetten, want ik hoef hem niet op ieder moment van de dag op. Dat is ook niet handig. Gelukkig kreeg ik een tip van Pearle met een andere oplossing. Multifocale lenzen én een multifocale bril. Beide oplossingen zorgen ervoor dat je zowel van dichtbij als veraf goed kunt zien. De sterkte voor veraf en voor dichtbij worden beide in de lens gecombineerd en zo zie je met multifocale lenzen veraf scherp, maar ook dichtbij én alles er tussenin! Fijn, want zo hoef je niet de hele dag een leesbril op en af te zetten.

Wil jij weten of multifocale lenzen iets voor jou zijn, dan vind je hier meer informatie

Die kleine lettertjes? Daar maak ik me niet meer druk om!

Er zijn wat trucjes die je kan gebruiken om je leesbril of multifocale lenzen nog een tijdje uit te stellen. Een ervan is bijvoorbeeld om een foto te maken van hetgeen je niet kan lezen. Even uitvergroten op je telefoon en je ziet precies wat er staat!

Maar dit blijft je niet eeuwig helpen natuurlijk. Een multifocale bril in combinatie met multifocale lenzen is dan een mooie oplossing en zorgt ervoor dat je geen aparte leesbril nodig hebt. Omdat ik hele dagen achter een beeldscherm zit vind ik het wel fijn om af te kunnen wisselen tussen een bril en lenzen. Zijn mijn ogen moe dan zet ik lekker mijn multifocale bril op. En hoef ik als ik voor een boodschap de deur uit ga geen losse leesbril mee te nemen.

En bij het sporten in de sportclub en tijdens het hardlopen buiten zijn mijn lenzen heel praktisch. Zo kan ik de uitleg op de fitnessapparatuur bijvoorbeeld gewoon goed lezen. Daarnaast moet ik bij de sportschool gebruik maken van een kluisje met een slotje erop. Als ik mijn multifocale lenzen niet in zou hebben zou ik de cijfercombinatie nooit goed kunnen zetten, haha. En moet ik daarna nog even een boodschap doen, dan kan ik óók de ingrediënten op dat potje zien!

Ik heb wel eventjes moeten wennen aan de multifocale lenzen, dat wel. Het is toch anders dan mijn gewone lenzen. In een multifocale contactlens worden namelijk meerdere sterktes verwerkt waardoor je hersenen verschillende scherpe beelden zien. Je hersenen moeten uiteindelijk 1 beeld daarvan kiezen. Maar het went gelukkig snel! Inmiddels gaat het bij mij vlekkeloos.

Ben jij toe aan ondersteuning bij het lezen, of het kijken op je beeldscherm? En heb je eventueel interesse in multifocale lenzen in combinatie met je bril? Maak dan afspraak voor een veilige oogmeting op 1,5 meter afstand om te kijken of multifocale lenzen ook voor jou geschikt zijn en ontvang uitgebreid en deskundig advies.

En heb je nog andere trucjes dan een foto maken met je telefoon om dit ellendig confronterende moment uit te stellen? Let me know!

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Pearle Opticiens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven