Als moeder zijnde geen rijbewijs hebben is best lastig

Zelf weet je dat eenieder vanaf 16 jaar oud mag meedoen aan het auto theorie-examen van het CBR. En eigenlijk is het tegenwoordig ook niet meer dan normaal dat je een rijbewijs hebt. Maar toch zijn er nog steeds mensen (en ook moeders) die geen rijbewijs hebben. En dat is best lastig soms, ook al is er openbaar vervoer. Je bent immers zonder rijbewijs en auto afhankelijk van anderen en de bus of de trein. Zelf autorijden is dan toch een stuk makkelijker. Zeker als je kinderen hebt die in de ‘afspreek leeftijd’ komen.  

Geen rijbewijs hebben als moeder

Ik kan de keren al niet meer op vijf handen tellen dat Lotte me heeft gevraagd of ik haar even weg wil brengen naar haar speeldate. Toen ze nog jong was, was dat uiteraard helemaal vanzelfsprekend, maar ook nu ze ouder is gebeurt het nog wel dat ze dat vraagt. Natuurlijk geef ik daar niet altijd aan toe, maar als het bijvoorbeeld zeikt van de regen vind ik het toch wel fijn om haar een keer te kunnen brengen. Of als het heel vroeg donker wordt, want ik wil niet dat ze in het donker naar huis fietst, zeker niet nu we meer buitenaf wonen. Als ik geen rijbewijs had gehad was dat wegbrengen en halen sowieso geen optie geweest natuurlijk. En het is overigens ook geen optie meer als we onze tweede auto wegdoen 😉 , vandaar dat ik de beslissing maar blijf uitstellen.

Toch zijn er nog steeds moeders die geen rijbewijs hebben. Omdat het er nooit van gekomen is. Of omdat het vroeger nog niet zo belangrijk leek. Of gewoon omdat ze het niet nodig vinden, dat kan natuurlijk ook. Mijn schoonzusje heeft bijvoorbeeld ook geen rijbewijs, maar ze mist dat blijkbaar niet echt. Ze is een echte openbaar vervoer liefhebber. En ze fietst heel veel! Ze heeft overigens wel een aantal pogingen gedaan waarbij ze gemakkelijk online kon oefenen, auto theorie gefocust. Dat ging ook goed, alleen bij het praktijk deel wilde het maar niet lukken. Duidelijk niet in de wieg gelegd om dat papiertje te halen en het feit dat ze geen rijbewijs heeft dat zit haar verder niet dwars. Prima dus.

Waarom ik een rijbewijs onmisbaar vind

Goed. Ik vind het dus voor de speelafspraken onmisbaar 😉 . Maar ik merk ook nu de kinderen ouder worden dat een rijbewijs nog steeds wel erg handig is. Als ik geen rijbewijs had gehad, dan had ik Luc op zijn eerste schooldag ook niet naar school kunnen brengen. Maakt op zich niet uit, ware het niet dat hij de verkeerde bus had gepakt (ik had hem nog zo gewaarschuwd!) waardoor hij anders te laat zou komen. Geen fijne eerste indruk die je dan maakt en hij was mega zenuwachtig door het idee dat hij te laat zou komen. Ik was zijn reddende engel en dat is een fijn gevoel als moeder van een puber!

Daarnaast was het hebben van een rijbewijs ook heel praktisch toen mijn ouders allebei ernstig ziek waren. De mantelzorg was anders echt geen optie geweest. Een paar keer per week met de bus naar mijn ouders toe had wel heel veel tijd gekost. Zonde van de tijd en ik ben blij dat ik die aan hen heb kunnen besteden in plaats van aan het openbaar vervoer. Zonder rijbewijs had me dit per week zo’n 6-7 uur extra gekost denk ik.

Een ander voordeel is dat ik me toch wat beter bewust ben van de verkeersregels. Fijn voor mezelf uiteraard, maar als ik geen rijbewijs had gehad dan had ik ook Lotte minder goed bij kunnen staan tijdens haar verkeerslessen. En gezien al het thuisonderwijs van de laatste tijd is de tijdsbesparing daarin ook wel weer fijn.

Oefenen om je rijbewijs te halen

Heb jij nog geen rijbewijs? Maar ben je inmiddels overtuigd van de voordelen? Het is nooit te laat om te starten! Klim in de (digitale) boeken om de theorie te leren en te oefenen. Zo kun je jezelf toetsen op de sterke en zwakke punten. Zo kom je erachter welke onderdelen je nog een keer moet doornemen. Elke keer dat je oefent, draagt bij aan jouw zelfvertrouwen. Op een gegeven moment zul je zelf aanvoelen dat je gereed bent voor het examen. Je kan dan overgaan op het oefenen met het examen, ook online.

Bereid je online voor op het CBR-examen

Je hebt de theorie geleerd en ermee geoefend, tijd voor de volgende stap. Het oefenen van je examens. Je kan gemakkelijk online theorie examen oefenen en daarbij kiezen uit gratis oefenen en betaald oefenen. Bij gratis oefenen heb je (uiteraard) beperkte toegang tot oefenmateriaal. Tegenwoordig gaat voor niets de zon op, ook als je geen rijbewijs hebt en deze wilt halen. Je kan in ieder geval meerdere keren oefenen, totdat je aanvoelt dat je het zelfvertrouwen hebt voor het CBR-examen. En je kan zelfs oefenen op verschillende onderdelen, zoals je ook getoetst zal worden door het CBR. Je komt dus niet voor verrassingen te staan. 

Je weet waar je kind het over heeft

Heb je geen rijbewijs maar is je puber wel zover dat hij of zij zijn rijbewijs wilt halen? Misschien is dat dan een goed idee om er alsnog ook zelf aan te beginnen. Het is voor je puber fijn als je de lessen samen kan doen en om samen het theorie examen te oefenen. Iedereen leert op zijn eigen tempo natuurljik, maar het is altijd fijn om samen met iets bezig te zijn. Je kan elkaar stimuleren om te leren en ook vragen stellen om te oefenen. Daarnaast beleef je ook samen de spanning van het halen van je rijbewijs, ook fijn! Ik kan me nog precies herinneren hoe fijn ik dat vond toen Frank en ik samen voor ons motorrijbewijs op gingen! 

Heb jij je rijbewijs? En als je nog geen rijbewijs hebt, ben je dan nog van plan om het te gaan halen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven