Geen smoesjes meer!

Het valt mij op hoe veel mensen niet gelukkig zijn in hun baan. Gelukkig komen steeds meer mensen in actie om hun situatie te verbeteren. Maar niet iedereen heeft het lef of de daadkracht om dit te doen. Kennelijk zijn we er goed in om steeds nieuwe redenen te verzinnen om nu nog even niet in actie te komen om onze werksituatie te veranderen. Ik heb vijf “smoesjes” verzameld en ter discussie gesteld! Welk smoesje gebruik jij al veel te lang?

1. Het is nu niet de tijd

Deze smoes is heel eenvoudig te weerleggen door jezelf een vraag te stellen: wanneer is het wel de tijd? Als de kinderen groter zijn? Je verhuisd bent? De crisis voorbij is? Je relatie rustiger is? Ik weet niet hoe jouw leven verloopt, maar in mijn leven was er steeds wanneer ik bedacht had wanneer het DE tijd was voor iets belangrijks, tegen die tijd weer iets nieuws bijgekomen waardoor ik nog even wilde wachten. The time is now! Als je over een poos terug kijkt, zou je willen dat je NU in actie was gekomen!

2. Ik ben nergens echt goed in
Veel dertigers vinden het moeilijk te benoemen waar ze echt goed in zijn. Uit pure frustatie hierover denken ze dat ze uberhaupt geen kwaliteiten bezitten die het noemen waard zijn. Maar dat is niet waar! Iedereen heeft kwaliteiten. Juist die dingen waarvan jij denkt dat ze niet bijzonder zijn, zijn de kwaliteiten die jou uniek maken. Dus vraag je af: wat doe je met twee vingers in je neus? Welke dingen die je graag doet, vind je vanzelfsprekend? Met de antwoorden op deze vragen heb je jouw persoonlijke kwaliteiten te pakken.

3. Niemand zit op mij te wachten, dus ik kan beter blij zijn dat ik werk heb en hier blijven zitten
Deze overtuiging gaat je uiteraard niet verder helpen. Bovendien is het niet waar. Ieder mens heeft met zijn unieke persoonlijkheid en kwaliteiten iets bij te dragen aan de samenleving en/of een organisatie. Als je nu denkt dat dat voor jou niet geldt, dan ben je je waarschijnlijk niet bewust van jouw kwaliteiten en jouw onderscheidende waarde. Natuurlijk kunnen er meer mensen wat jij kunt. Maar niemand kan het precies zo doen als jij. Ga dus op zoek naar jouw kwaliteiten en toegevoegde waarde. Als je weet wat die zijn, kun je bepalen waar je die het best in kunt en wilt zetten. Er zijn absoluut organisaties die juist op jouw bijdrage zitten te wachten. Jouw taak is om dit voor jezelf helder te krijgen en je toegevoegde waarde overtuigend te presenteren aan deze organisaties.

Als je dit lastig vindt, kom dan naar de gratis workshop Personal Branding op 14 oktober in Helmond. Meer informatie vind je hier.

4. Eigenlijk is mijn huidige werk helemaal zo erg niet. Je weet wat je hebt en moet nog maar afwachten wat je krijgt
Enthousiast begin je aan je zoektocht naar je droombaan. Met alle nieuwe inzichten word je steeds enthousiaster om de stap naar werk dat bij je past te zetten. Eenmaal op dat punt slaat de twijfel toe. Het moment is gekomen om in actie te komen en daadwerkelijk je oude werk los te laten en je loopbaan opnieuw vorm te geven. Dat is enorm spannend en daardoor kan het ook ineens bedreigend eng zijn voor je. Als de stress die dit oplevert maar groot genoeg wordt, kan het je verlammen en je enthousiasme om de benodigde stap te zetten enorm temperen. Ineens lijkt je huidige werksituatie nog zo slecht niet. Niet doen! Je baalt nu niet voor niets van je werk! Haal weer terug waarom je zo graag deze nieuwe richting op wilde. Bedenk dat het menselijk is om op dit punt te verlangen naar het oude en vertrouwde. Maar besef vooral dat je je huidige situatie nu mooier voordoet puur en alleen om de spanning op te heffen. Als je een paar weken verder bent, zul je tegen dezelfde gevoelens van onvrede en behoefte aan verandering aanlopen. Wacht dus niet te lang met in actie komen! Maak je stappen desnoods wat kleiner zodat ze minder spannend zijn. Zorg dat je in ieder geval je eerste stap naar die nieuwe baan zet, anders komt het er misschien niet meer van.

5. Als ik maar wist wat ik wilde, dan kwam ik wel in actie
Weten wat je wilt is echt niet eenvoudig. Daar kan ik over meepraten. 10 jaar lang deed ik allerlei verschillende werkzaamheden. Ik vond veel leuk en was ook in veel dingen redelijk goed. Ook ik worstelde met de vraag wat ik wilde. Weet je wat mij hielp? Het besef dat ik vanalles deed en overal best succesvol was, maar dat ik mezelf de kans onthield om te gaan doen waar ik echt blij van werd. Ik rolde van de ene in de andere baan en had het gevoel dat ik nooit een duidelijke keuze gemaakt had. De keuze voor dat wat IK graag wilde. Ik kan je vertellen: werk doen waar je zelf voor kiest voelt zoveel fijner. Wat daarvoor nodig is is zelfkennis. Als je weet wat je wilt en voelt dat je daarvoor echt wilt gaan, is in actie komen ineens veel eenvoudiger.
Mijn overtuiging is: jij weet als de beste wat je wilt. Beter dan je ouders, partner, vrienden of welke loopbaancoach ook. Het enige dat je nodig hebt is iets of iemand die dit naar boven haalt in jou. Zoek dus hulp van een vriend of koop een goed zelfhulpboek. Als je daarmee niet voldoende vooruit komt, investeer dan in een loopbaancoach.

Meer over Marloes? Kijk hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven