Wist je dat een gemiddelde volwassene zo’n 70 gram suiker per dag eet? Dat zijn ongeveer 15 suikerklontjes. Hoewel je misschien denkt dat je die vooral binnenkrijgt door te snacken, is niets minder waar. Suiker zit in maar liefst 75% van de producten in de supermarkt. Onlangs schreven we al een artikel over minder suiker eten en daar kwamen zoveel reacties op, dat we je graag nog een aantal tips geven om zelf ook weinig tot geen suiker te eten. Alhoewel helemaal geen suiker eten een soort van utopie lijkt, het zit nu eenmaal in heel veel producten, ook in natuurlijke producten die gewoon gezond voor je zijn!
Deze 6 tips helpen je bij het eten van geen of minder suiker. In ieder geval een uitstekend startpunt als je bijvoorbeeld wilt afvallen door koolhydraatarm eten, zoals Linda deed.
Lees ook: afvallen door koolhydraatarm eten, Linda verloor 44,5 kilo!
Geen suiker eten is een utopie
Zoals gezegd, geen suiker eten is haast niet te doen, maar minderen kan zeker! Toch is het minderen in suiker ook voor veel mensen een probleem. Puur omdat suiker nu eenmaal verslavend werkt. Geen suiker eten werkt dan ook alleen maar als je echt alle zoetigheid uitbant.
Tip 1: Eet minder snacks
Een open deur, maar de meest ‘makkelijke’ en effectieve manier om al veel minder suiker binnen te krijgen. Probeer lekkere trek ’s avonds te verminderen door bijvoorbeeld een smoothie te nemen. En vervang koekjes als tussendoortjes door groentesnacks zoals komkommer, wortel of paprika. Hou er wel rekening mee dat je met het maken van de smoothie niet teveel fruit gebruikt, want ook hier zitten suikers in. Het zijn dan wel fruitsuikers, dus natuurlijke suikers, maar het zijn nog steeds suikers 😉 . Teveel daarvan ga je ook merken. Maak liever groene smoothies, die zijn nog een stuk beter!
Wellicht helpt het ook om bij alles wat je koopt of eet te denken ‘in suiker’: hoeveel suikerklontjes zitten er in dit product? In dit ene koekje of die paar dropjes? Als je het visueel maakt kan het helpen er minder van te nemen. Bij een energiebehoefte van 2000 kcal per dag is een inname van 25 gram suiker eigenlijk de max. Maar zelfs als je alleen gezonde voeding eet, zit je hier al snel aan. Dat maakt de uitdaging misschien alleen maar interessanter.
Tip 2: Kook je eigen eten
De kans is groot dat je (wel eens) kookt uit een pakje. Ik doe dat in ieder geval wel. Dat is snel klaar en ook nog eens lekker. Maar wist je dat daar dus extra suiker aan is toegevoegd? Geen suiker eten wordt een hele uitdaging zo, en geen wonder dat het zo lekker is 😛 . Gezond eten hoeft daarentegen niet echt moeilijk te zijn. Er zijn genoeg recepten op internet te vinden die maar zes ingrediënten of minder bevatten en binnen 15 minuten klaar zijn. Je weet op die manier precies wat je binnenkrijgt. Probeer ook op te letten met sauzen en soepen, want ook de kant-en-klaarversies van deze producten zitten boordevol toegevoegde suikers.
En een keertje kant- en klaar tussendoor is helemaal niet erg natuurlijk, het is maar dat je beseft wat je eet.
Tip 3: Zoek een uitdaging
Als je iets met een team doet, is de kans groot dat je meer gemotiveerd raakt dan wanneer je het helemaal zelf moet doen. Zoek daarom een uitdaging. Spreek samen met je partner of vrienden af om geen suiker te eten of in ieder geval minder suiker te eten en zorg dat daar een beloning aanhangt. Koop een nieuw boek met tips waardoor je gemotiveerd raakt (onderstaande boek is een aanrader) of schrijf je in voor een van de vele 30-days-challenges die je op Facebook weleens voorbij ziet komen.
Lees ook: suiker is vergif, suikervrij eten kan je leren
Dochter had de afgelopen week een afspraak gemaakt met Krav Maga, de sport die ze doet. Alle kinderen konden een streepje op hun broek verdienen als ze veel minder zouden snoepen die week dan ze normaal doen. Daar heeft ze zich enorm goed aan gehouden… alleen om dat streepje te verdienen 😉 !
Tip 4: Bekijk alle etiketten
Toegegeven: het is niet leuk om te doen, maar wel enorm belangrijk. Etiketten lezen is de enige manier om erachter te komen of en hoeveel suiker er in een product zit (afgezien van wanneer je zelf met verse producten kookt natuurlijk). Op het etiket staan de producten over het algemeen in volgorde van belangrijkheid. Staat suiker vooraan genoemd, dan kun je ervan uitgaan dat het product vooral suiker bevat. Let ook op andere beschrijvingen, want vaak willen bedrijven verbloemen dat er suiker in het product zit en gebruiken ze andere termen die hetzelfde betekenen. Denk aan namen als glucosesiroop of dextrose.
Tip 5: Drink of eet iets
Heb je zin in iets lekkers? Zorg dan dat je een glas water drinkt, een ei eet of bijvoorbeeld een stuk komkommer eet. Door iets anders te eten, is de kans groot dat de lekkere trek weggaat. Bovendien kan het verzadigde gevoel dat je eraan overhoudt de honger wegjagen. Als je dan toch iets lekkers neemt, zorg dan voor een gezonde variant. Een handje noten of een stukje pure chocolade kan je best nemen. Kun je de drang naar chocolade of koekjes écht niet weerstaan, compenseer die snack dan altijd met iets gezonds. Een chocolate cookie tussen de middag, betekent een salade als lunch (in plaats van brood bijvoorbeeld). Geen suiker eten in je yoghurt is misschien minder lekker maar je kan er bijvoorbeeld dan fruit in gebruiken of op zijn minst een suikervervanger zoals Sukrin.
Tip 6: Noteer wat je eet
De makkelijkste manier om bij te houden hoeveel je eet, is door alles wat je eet op te schrijven. Schrijf alles op in je telefoon of gebruik een app waarin je alles kunt bijhouden. Let niet alleen op de grote maaltijden die je eet, maar ook op tussendoortjes, dat ene dropje dat je nam, de honing in de yoghurt of dat sausje bij je vlees. Als je uitrekent hoeveel gram suiker je boven de aanbevolen hoeveelheid zit, is dat wellicht een extra trigger om te stoppen met nog meer suiker te eten.
Hoe moeilijk het ook is om af en toe de suiker te laten staan, met deze tips kun je al een heel eind komen. Ben jij bewust bezig met de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt? En zo ja… hoe zorg jij ervoor dat je minder suiker eet?
Gebruikte afbeelding via Shutterstock