Geen telefoon aan tafel, zo doe je dat!

Afgelopen week kon je het al op Facebook lezen, op uitnodiging van Santa Maria deden wij met ons gezin mee aan de Digital Dinner Detox week. Een weekje geen telefoon aan tafel tijdens het avondeten en aandacht voor elkaar, voor gezelligheid én voor lekker eten. En ik kan je vertellen dat het een geslaagde week geweest is. Niet alleen met betrekking tot het opbergen van de mobieltjes aan tafel, maar óók met betrekking tot lekker eten!

tacos eten

Geen telefoon meer aan tafel tijdens het avondeten

Nu moet je niet denken dat wij met zijn vieren aan de eettafel allemaal met een telefoon zitten, zo’n loedermoeder ben ik nu ook weer niet. Maar het sloop er bij ons steeds vaker in dat er een telefoon aan tafel verscheen. But no more!

Want we hebben in onze DDD week maar weer eens bewezen dat gewoontes ook weer te veranderen zijn. En met een beetje hulp van Santa Maria hebben wij weer een andere draai aan onze opvoeding gegeven.

Waarom een Digital Dinner Detox week?

Om te beginnen hou ik wel van uitdagingen, maar nog veel belangrijker… ik stoor me er al weken aan dat die smartphones te pas en te onpas aan tafel verschijnen. Niet alleen tijdens een etentje buitenshuis of op vakantie, maar ook gewoon aan de eettafel op een normale doordeweekse dag. Tja, een gevalletje puber in huis en nét niet consequent genoeg zijn. Alhoewel onze bijna tiener er ook echt wel wat van kan. En dan heb je soms wat meer nodig dan een gezellig tafelkleed om de sfeer aan tafel goed te houden…

Vorige week maandag zijn we gestart met het apart leggen van de telefoons. Ze lagen weliswaar nog steeds op tafel, maar de afspraak was dat ze niet aangeraakt zouden worden. Geen telefoon aan tafel voordat we allemaal klaar zijn met eten. Die uitdaging werd me niet echt in dank afgenomen. Met name Lotte kan namelijk nog wel eens een heel ritueel maken van het avondeten en er zo voor zorgen dat we bijna een uur aan tafel zitten. Kan gezellig zijn, maar daar is Luc het niet altijd mee eens. En ergens snap ik dat ook wel. Hij wil gewoon zijn eigen ding weer doen na het eten. Een een half uurtje kletsen tijdens het eten is voor hem meer dan genoeg 😉 .

Afijn, als ik roep dat het voor MamsatWork is, dan legt hij zich er bij neer, haha.

geen telefoon aan tafel

Verderop in de week zonder telefoon aan tafel

Naarmate de week vordert wordt het overigens steeds makkelijker. Ik bombardeer een rieten schaaltje tot telefoonmand en zodra we aan tafel gaan worden de telefoons er netjes in gelegd. En als ik dan ook nog eens de lekkerste taco’s op tafel tover is die telefoon zo vergeten! Voor het taco recept heb ik een Tex Mex pakket gebruikt wat ik gekregen heb, maar ik heb er nog wat meer mee gedaan en ik zal je binnenkort in een nieuw blog vertellen hoe en wat. Een mooie manier om een taco recept nóg gezonder te maken in ieder geval.

In nog geen week tijd heeft er een ommekeer plaatsgevonden met ons smartphone gebruik aan tafel en daar ben ik eigenlijk heel erg blij mee. Soms, als Lotte echt heel traag eet, dan geven we Luc toestemming om eerder van tafel te gaan, maar het lijkt er meer en meer op dat we onze normale eetgewoontes weer een beetje terug hebben!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven