Het lekkerste gehaktbrood maak je wat mij betreft in de slowcooker. Niet alleen om het gemak, maar ook omdat het vlees er een stuk malser door wordt. Voor een gehaktbrood voor 4 tot 6 personen heb je gehakt nodig, een ei en ui, een paar teentjes knoflook, sambal manis, ketjap, paneermeel en een paprika. Na 5 uur in de slowcooker is jouw gehaktbrood klaar om van te smullen.
Ik hoor je al denken… daar komt ze weer met haar slowcooker 😉 . Snap ik helemaal hoor en als het jouw ding niet is, dan sla je dit recept gewoon lekker over. Alhoewel je dit gehaktbrood natuurlijk ook gewoon in de oven kan doen, maar uit de slowcooker is hij lekkerder.
Gehaktbrood maken in de slowcooker
Ik geef je hieronder het recept om zelf gehaktbrood te maken, maar je kan natuurlijk ook gewoon een heerlijk gekruid boerengehakt bij je slager halen. Dan ben je nog sneller klaar!
Je maakt eerst het gehaktbrood met onderstaande ingrediënten en daarna een marinade. Ook van de marinade vind je de gegevens hieronder. Wil je meer lekkere slowcooker recepten lezen, kijk dan ook even hier. Onze favoriet, zoetzure kip, raad ik je echt aan om eens te proberen!
Ontdek de kunst van het kruiden combineren en meesterlijk koken als een chefkok met de Kookuniversiteit. Ongeacht of je kookt met een slowcooker of op het fornuis, deze kookcursus tilt je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau!
Ingrediënten voor het gehaktbrood
Gehaktbrood maken is niet zo moeilijk, of dat je het nu in de slowcooker doet of in de oven. Het voordeel van de slowcooker is wel dat het gehakt een stuk malser is.
Dit heb je nodig voor een gehaktbrood voor 4-6 personen:
- 800 gram gehakt
- 1 ei
- 1 ui
- 5 teentjes knoflook
- 2 theelepels sambal manis
- scheutje ketjap
- paneermeel of wat fijngemalen havermoutvlokken (paar eetlepels)
- 1 paprika
- extra kruiden waar je trek in hebt (bijvoorbeeld gehaktkruiden of Maggie tuinkruiden of verse tijm en rozemarijn)
Ingrediënten marinade gehaktbrood
- paar eetlepels curry
- scheutje ketjap (manis gebruik ik meestal)
- 2 knoflookteentjes
- beetje honing (ik gebruikte gemberhoning voor de marinade, maar dat hoeft niet natuurlijk)
Mix de ingrediënten voor de marinade van het gehaktbrood door elkaar en laat even staan voordat het in de slowcooker kan.
Kun je niet wachten tot je van dit heerlijke gehaktbrood kunt genieten én ben je nieuwsgierig naar alle andere slowcooker recepten die ik heb bedacht? In mijn e-book staan maar liefst 60 recepten waarmee jij elke avond iets lekkers op tafel kunt zetten zonder al teveel moeite.
Bereiding gehaktbrood in de slowcooker
- Doe het gehakt in een grote kom
- Pers de knoflook uit en voeg die toe
- Snipper de ui en de paprika heel fijn erbij
- Doe het ei erbij (eiwit en eigeel)
- Voeg 2 theelepels sambal manis toe
- Voeg ketjap manis naar wens toe
- Peper en zout toevoegen
- Beetje paneermeel (of havermout)erdoor zodat het gehakt niet te ‘nat’ is
- Kneed het geheel met deeghaken of met je handen (vergeet je ringen niet af te doen) door elkaar en maak er de vorm van een brood van
Tijd om alles in de slowcooker te doen
Ik snij eerst nog 2 uien aan ringen, die gaan onderin de slowcooker zodat het gehaktbrood niet in zijn eigen vocht ligt, maar bovenop de uiringen.
- Leg eerst de uiringen in de slowcooker
- Leg het gehaktbrood er bovenop
- Pak de marinade erbij en smeer met een kwastje de bovenkant en zijkanten van het gehaktbrood in
- Zet de slowcooker voor 5 uur op low
- Tussentijds nog een paar keer marineren met de marinade maakt het extra lekker
Liever het gehaktbrood in de oven maken?
Dat kan natuurlijk ook. Het maken van het gehaktbrood en de marinade doe je op dezelfde manier. Vervolgens warm je de oven voor op 180° C
- Leg het gehaktbrood in een schaal (ook hier kan je eventueel weer uiringen onder leggen)
- Marineer de boven- en zijkanten met de marinade
- Zet het gehaktbrood in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40-45 minuten.
- Ook hier kan je lekker tussentijds marineren
Zoals je ziet scheelt het niet veel of dat je het gehaktbrood in de oven of in de slowcooker maakt. Het gemak van de slowcooker zit hem erin dat je er niet meer bij hoeft te blijven en dat je het al vroegtijdig klaar kan maken voordat je je richt op de rest van het eten.
Gehaktbrood is verder lekker op een broodje, maar ook heerlijk met bijvoorbeeld aardappelpuree of knolsederijpuree.
Als je het gehaktbrood recept geprobeerd hebt, laat je me dan even weten wat je ervan vond?
Hoi hoi!!
Het gehaktbrood staat op de verlanglijst, hahaha. Sterker nog, hij staat voor binnenkort op het menu. Is het mogelijk om.het gehaktbrood de ene dag klaar te maken, en dan de volgende dag in de slowcooker te doen. Ivm mijn brieke werktijden is op 1 en dezelfde dag maken en bereiden vaak niet haalbaar.
Groetjes!!
Ja hoor, dat kan prima. Wel het gehaktbrood in de koelkast bewaren totdat je het in de slowcooker doet hè. Eet smakelijk!
De marinade is alleen om te bestrijken? niet om ook in de pan te doen met de uiten?
Hi Rebekka, je kan het restant er zeker bij in de pan doen hoor als je nog over hebt. Maar je kan dus ook een paar keer marineren gedurende de bereidingstijd.
Hoi hoi heb een vraagje, kun je het gehaktbrood ook op een rooster leggen, vind het gehaktbrood toch in het vet liggen. Aangezien ik maagverkleining heb gehad kan ik niet meer zo goed tegen vet.
Liefs betty. En grote fan van je pagina
Hoi Betty, wat tof om te horen dat je fan bent van MamsatWork, dankjewel! Ik heb zelf nog niet eerder gewerkt met een rooster in de slowcooker en zou ook bang zijn dat ik hem misschien zou beschadigen. Maar wat je in ieder geval kan doen is wat uien snijen en onder het gehaktbrood leggen. Dan ligt het ook hoger. En vergeet niet dat het niet alleen maar vet is wat je onderin aantreft. Het is vet vermengd met vocht. Maar ik kan me voorstellen dat je er met een maagverkleiding toch rekening mee moet houden. Succes!
kan de ketjap ook door iets anders vervangen worden ivm soja allergie
ja hoor. Ik denk dat iets van tomatenketchup of curry bijvoorbeeld ook wel lekker is.
dank je wel
Deze ga ik bewaren en vast eens maken. Sinds vandaag een slowcooker in huis. Receptjes zoeken dus en experimenteren.
Veel plezier met het koken met de slowcooker Chantal!
Ben er nu mee bezig Alleen bij het bereiden trok er al een lekkere geur in m’n neus, dus dan zal de smaak ook goed zijn.
Dat gaat vast goedkomen! Eet smakelijk!
Heb geen slowcooker wel een stoomcombioven waarin ik sousvidegerechten kan bereiden. Low? Welke temperatuur is dat dan?
Ziet er me berelekker uit.
Nooit tussendoor het deksel van de slowcooker afhalen. Hooguit een uur voor einde kooktijd om een laatste hoeveelheid ingrediënten toe te voegen die kort mee moeten warmen. Elke keer dat je het deksel optilt, gaat veel warmte verloren.
Sommige slowcookers hebben daar inderdaad last van Kitty, maar tot op heden is bij mij duidelijk dat het allemaal wel meevalt. Jemoet inderdaad niet te lang de deksel er vanaf houden, maar even kort oplichten kan best, mits je dat inderdaad niet in het begin doet. Ik heb het in ieder geval bij dit recept ook gedaan en het gehaktbrood was heerlijk en gaar.
Curry poeder of curry pasta???
Geen van beiden, ik bedoel echt curry uit de fles (geen ketchup, maar curry ;))
ohjee… ik heb dus ook currypasta genomen… zit net in de oven.
Ben benieuwd 😉
Hahaha, nou ik ben ook benieuwd. Misschien een mooie variatie op het recept Nancy 😉 .
. Ik heb het net gemaakt : heerlijk !
bedankt voor dit recept, een aanrader
Goed om te horen, wij vonden hem ook zeker voor herhaling vatbaar