Gehaktbrood maken in de slowcooker

Het lekkerste gehaktbrood maak je wat mij betreft in de slowcooker. Ik hoor je al denken… daar komt ze weer met haar slowcooker 😉 . Snap ik helemaal hoor en als het jouw ding niet is, dan sla je dit recept gewoon lekker over. Alhoewel je dit gehaktbrood natuurlijk ook gewoon in de oven kan doen, maar uit de slowcooker is hij lekkerder.

Gehaktbrood maken in de slowcooker

gehaktbrood maken in de slowcooker, heerlijk gehaktbrood recept voor in de slowcooker óf de oven.

Ik geef je hieronder het recept om zelf gehaktbrood te maken, maar je kan natuurlijk ook gewoon een heerlijk gekruid boerengehakt bij je slager halen. Dan ben je nog sneller klaar!

Je maakt eerst het gehaktbrood met onderstaande ingrediënten en daarna een marinade. Ook van de marinade vind je de gegevens hieronder. Wil je meer lekkere slowcooker recepten lezen, kijk dan ook even hier. Onze favoriet, zoetzure kip, raad ik je echt aan om eens te proberen!

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

Ingrediënten voor het gehaktbrood

Gehaktbrood maken is niet zo moeilijk, of dat je het nu in de slowcooker doet of in de oven. Het voordeel van de slowcooker is wel dat het gehakt een stuk malser is.

Dit heb je nodig voor een gehaktbrood voor 4-6 personen:

  • 800 gram gehakt
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 theelepels sambal manis
  • scheutje ketjap
  • paneermeel of wat fijngemalen havermoutvlokken (paar eetlepels)
  • 1 paprika
  • extra kruiden waar je trek in hebt (bijvoorbeeld gehaktkruiden of Maggie tuinkruiden of verse tijm en rozemarijn)
marinade voor gehaktbrood in de slowcooker of de oven

Ingrediënten marinade gehaktbrood

  • paar eetlepels curry
  • scheutje ketjap (manis gebruik ik meestal)
  • 2 knoflookteentjes
  • beetje honing (ik gebruikte gemberhoning voor de marinade, maar dat hoeft niet natuurlijk)

Mix de ingrediënten voor de marinade van het gehaktbrood door elkaar en laat even staan voordat het in de slowcooker kan.

Bereiding gehaktbrood in de slowcooker

  • Doe het gehakt in een grote kom
  • Pers de knoflook uit en voeg die toe
  • Snipper de ui en de paprika heel fijn erbij
  • Doe het ei erbij (eiwit en eigeel)
  • Voeg 2 theelepels sambal manis toe
  • Voeg ketjap manis naar wens toe
  • Peper en zout toevoegen
  • Beetje paneermeel (of havermout)erdoor zodat het gehakt niet te ‘nat’ is
  • Kneed het geheel met deeghaken of met je handen (vergeet je ringen niet af te doen) door elkaar en maak er de vorm van een brood van
Slowcooker recept voor gehaktbrood

Tijd om alles in de slowcooker te doen

Ik snij eerst nog 2 uien aan ringen, die gaan onderin de slowcooker zodat het gehaktbrood niet in zijn eigen vocht ligt, maar bovenop de uiringen.

  • Leg eerst de uiringen in de slowcooker
  • Leg het gehaktbrood er bovenop
  • Pak de marinade erbij en smeer met een kwastje de bovenkant en zijkanten van het gehaktbrood in
  • Zet de slowcooker voor 5 uur op low
  • Tussentijds nog een paar keer marineren met de marinade maakt het extra lekker

Liever het gehaktbrood in de oven maken?

Dat kan natuurlijk ook. Het maken van het gehaktbrood en de marinade doe je op dezelfde manier. Vervolgens warm je de oven voor op 180° C

  • Leg het gehaktbrood in een schaal (ook hier kan je eventueel weer uiringen onder leggen)
  • Marineer de boven- en zijkanten met de marinade
  • Zet het gehaktbrood in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40-45 minuten.
  • Ook hier kan je lekker tussentijds marineren

Zoals je ziet scheelt het niet veel of dat je het gehaktbrood in de oven of in de slowcooker maakt. Het gemak van de slowcooker zit hem erin dat je er niet meer bij hoeft te blijven en dat je het al vroegtijdig klaar kan maken voordat je je richt op de rest van het eten.

Gehaktbrood is verder lekker op een broodje, maar ook heerlijk met bijvoorbeeld aardappelpuree of knolsederijpuree.

Wij maken in sommige blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij op dat moment een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Jij zorgt er mede voor dat we MamsatWork kunnen blijven voortzetten. Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp en zullen nooit iets vermelden waar we niet achter staan.

Over de auteur

22 gedachten over “Gehaktbrood maken in de slowcooker”

  1. Hoi hoi!!
    Het gehaktbrood staat op de verlanglijst, hahaha. Sterker nog, hij staat voor binnenkort op het menu. Is het mogelijk om.het gehaktbrood de ene dag klaar te maken, en dan de volgende dag in de slowcooker te doen. Ivm mijn brieke werktijden is op 1 en dezelfde dag maken en bereiden vaak niet haalbaar.
    Groetjes!!

  2. Hoi hoi heb een vraagje, kun je het gehaktbrood ook op een rooster leggen, vind het gehaktbrood toch in het vet liggen. Aangezien ik maagverkleining heb gehad kan ik niet meer zo goed tegen vet.
    Liefs betty. En grote fan van je pagina

    1. Hoi Betty, wat tof om te horen dat je fan bent van MamsatWork, dankjewel! Ik heb zelf nog niet eerder gewerkt met een rooster in de slowcooker en zou ook bang zijn dat ik hem misschien zou beschadigen. Maar wat je in ieder geval kan doen is wat uien snijen en onder het gehaktbrood leggen. Dan ligt het ook hoger. En vergeet niet dat het niet alleen maar vet is wat je onderin aantreft. Het is vet vermengd met vocht. Maar ik kan me voorstellen dat je er met een maagverkleiding toch rekening mee moet houden. Succes!

  3. Ben er nu mee bezig Alleen bij het bereiden trok er al een lekkere geur in m’n neus, dus dan zal de smaak ook goed zijn.

  4. Heb geen slowcooker wel een stoomcombioven waarin ik sousvidegerechten kan bereiden. Low? Welke temperatuur is dat dan?
    Ziet er me berelekker uit.

  5. Nooit tussendoor het deksel van de slowcooker afhalen. Hooguit een uur voor einde kooktijd om een laatste hoeveelheid ingrediënten toe te voegen die kort mee moeten warmen. Elke keer dat je het deksel optilt, gaat veel warmte verloren.

    1. Sommige slowcookers hebben daar inderdaad last van Kitty, maar tot op heden is bij mij duidelijk dat het allemaal wel meevalt. Jemoet inderdaad niet te lang de deksel er vanaf houden, maar even kort oplichten kan best, mits je dat inderdaad niet in het begin doet. Ik heb het in ieder geval bij dit recept ook gedaan en het gehaktbrood was heerlijk en gaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven