Gehoorschade kan door veel factoren worden veroorzaakt, waaronder blootstelling aan hard geluid, infecties en bepaalde medicijnen. Gehoorbeschadiging bij kinderen komt ook steeds vaker voor. Toch kan je maatregelen nemen om gehoorschade bij kinderen te voorkomen.
Juist bij kinderen is dat belangrijk aangezien hun gehoor nog in ontwikkeling is en mogelijk kwetsbaarder is voor schade. In deze blog bespreken we enkele manieren waarop ouders en verzorgers gehoorbeschadiging bij kinderen kunnen helpen voorkomen, waaronder met gehoorbescherming op maat.
Gehoorbeschadiging bij kinderen; hoe komt het en wat kan je er tegen doen?
Een van de meest voorkomende oorzaken van gehoorschade bij kinderen is blootstelling aan hard geluid. Dit kan van alles zijn, van het bijwonen van concerten en sportevenementen tot het spelen met luid speelgoed of het luisteren naar muziek via een koptelefoon.
En ik moet je eerlijk bekennen dat er bij ons thuis best wel wat geluid op deze manier ‘geconsumeerd’ wordt. Bijvoorbeeld tijdens onze verbouwingen, maar wij vinden het ook super leuk om met onze kinderen naar festivals te gaan. En ja… muziek luisteren op hun mobiel -met oordopjes in- doen ze ook dagelijks.
Wat kunnen wij ouders doen om onze kinderen beter tegen gehoorbeschadiging te beschermen?
1. Bescherm oren tegen hard geluid
Om het gehoor van jouw kind te beschermen, beperk je de blootstelling aan hard geluid en moedig jij ze aan om gehoorbescherming te dragen, zoals oordopjes of een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon, indien nodig.
Controleer bovendien het koptelefoon gebruik van je kind. Veel kinderen luisteren graag naar muziek of kijken naar video’s op apparaten zoals smartphones of tablets. Langdurig gebruik van een koptelefoon kan echter schadelijk zijn voor hun gehoor.
Net als dat de smartphone’s een veroorzaker zijn voor bijziendheid bij kinderen, zijn ze ook een mogelijke oorzaak van hoorbeschadiging.
Om gehoorbeschadiging te voorkomen, moedig jij jouw kind aan om regelmatig het gebruik van een hoofdtelefoon te onderbreken, het volume op een veilig niveau te houden en te overwegen een hoofdtelefoon met volumebeperkende functies te gebruiken.
Verder zorgen wij er natuurlijk ook voor dat onze kinderen oordopjes in hebben als ze meegaan naar een festival.
2. Houd de oren schoon om gehoorbeschadiging bij kinderen te voorkomen
Oorontstekingen en andere ooraandoeningen kunnen gehoorbeschadiging bij kinderen veroorzaken als ze niet worden behandeld.
Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om de oren van jouw kind schoon en droog te houden. Gebruik geen wattenstaafjes of andere voorwerpen om de binnenkant van de gehoorgang schoon te maken, omdat hierdoor oorsmeer verder in het oor kan worden geduwd en schade kan ontstaan.
Blootstelling aan water kan ook infecties en andere problemen veroorzaken die bij kinderen tot gehoorbeschadiging kunnen leiden. Om dit te voorkomen, kun jij jouw kind oordopjes of een badmuts laten dragen tijdens het zwemmen of bij het deelnemen aan wateractiviteiten.
Daarnaast is het belangrijk om de oren goed af te drogen nadat ze uit het water zijn gekomen.
3. Plan regelmatig gehooronderzoeken in
Het lijkt misschien overbodig als je niet denkt dat er iets aan de hand is met het gehoor van je kind. En dan sluiten we het ‘ik ben met mezelf bezig dus ik hoor je niet’ moment even uit.
Regelmatige gehooronderzoeken kunnen gehoorproblemen bij jezelf, maar ook bij kinderen vroegtijdig opsporen. Hierdoor is een snelle behandeling mogelijk en kan verdere schade worden voorkomen.
Eén keer in de zoveel tijd een hoortest doen bij kinderen is helemaal niet overbodig, vooral als je tekenen van gehoorproblemen opmerkt, zoals vragen om dingen te herhalen of het volume van de tv of radio hoger zetten.
Bij een hoortest kan immers direct worden geconstateerd of het gehoor achteruit is gegaan en of er maatregelen getroffen moeten worden.
Verschillende manieren om gehoorschade bij kinderen te voorkomen
Er zijn dus veel stappen die ouders en verzorgers kunnen nemen om gehoorbeschadiging bij kinderen te voorkomen.
Deze omvatten het beschermen van de oren tegen hard geluid, het monitoren van het gebruik van hoofdtelefoons, het schoonhouden van de oren, het toepassen van goede hygiëne, het beschermen van de oren tijdens wateractiviteiten en het plannen van regelmatige gehooronderzoeken.
Door deze eenvoudige stappen te nemen, kun jij helpen het gehoor van jouw kind te beschermen. Merk jij dat er problemen zijn met het gehoor van jouw kind? Maak dan een afspraak voor een hoortest via websites, zoals https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/gehoortest.