Een heerlijk gerecht als sidedish bij een lekker stuk vlees is gekarameliseerde wortel. Het klinkt een stuk lastiger dan het daadwerkelijk is om klaar te maken. Hieronder vind je hoe -in een handomdraai- je deze lekkere worteltjes op tafel kan zetten.
Gekarameliseerde wortel als hoofdgroente of als sidedish
Je kan er zoals gezegd voor kiezen om de worteltjes te gebruiken als sidedish, samen met bijvoorbeeld rode ui, maar je kan ze ook gewoon als hoofdgroente serveren bij je eten. Onze kinderen zijn er dol op in ieder geval en als je ze serveert zoals ik hier gedaan heb is het ook nog eens leuk om ze te presenteren als je eters krijgt.
Ingrediënten voor de worteltjes gekarameliseerd met honing
Ingrediënten voor 4 personen
- Een bos bospeentjes
- 2 eetlepes honing
- 1 stukje roomboter
- scheutje balsamico azijn
- 2 dl groentebouillon
Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.
Zo maak je de worteltjes klaar in de pan
Ik maak de gekarameliseerde wortel het liefst in de pan klaar. Met name omdat de wortel op deze manier nog lekker sappig blijft. Gebruik hiervoor dan in ieder geval een sauteerpan met deksel zodat het vocht lekker in de pan blijft en je de wortels ook gaar kan stomen.
Bereidingswijze gekarameliseerde wortel:
- Snij eerst het loof van de wortel, voor een mooie presentatie laat je nog 2 cm loof zitten. dat beetje groen staat heel leuk bij het serveren.
- Rasp de bospeen schoon. Ik doe dat zelf met een dunschiller, gaat super simpel.
- Snij de wortel over de lengte door midden.
- Doe de roomboter in de sauteerpan
- Als de boter gesmolten is voeg je de wortel toe en laat je die even in de boter liggen.
- Voeg de honing en de balsamico azijn toe.
- Roer de wortel voorzichtig door de pan zodat alle wortel de honing en azijn raakt.
- Voeg de groentebouillon toe en doe de deksel op de pan. Zet het vuur wat lager.
- Stoom de wortel in ongeveer 20 minuutjes gaar.
- Haal de deksel van de pan en zet het vuur nog even hoger.
- Zorg ervoor dat het vocht nu allemaal verdampt en roer de wortel voorzichtig om. Als het vocht verdampt gaat het restant nog karameliseren. Blijf erbij, want anders dan brandt de wortel aan, dat zou jammer zijn.
- Na 5 minuutjes is de gekarameliseerde wortel klaar om op te dienen.
Gekarameliseerde worteltjes uit de oven
Je kan ook gekarameliseerde wortel in de oven maken als je wilt. Het nadeel ervan vind ik dat ze wat droger zijn dan de worteltjes die via bovenstaande bereidingswijze gemaakt zijn.
Serveer lekker met
Je kan de gekarameliseerde wortel heerlijk combineren met rijst, aardappelpartjes of bijvoorbeeld knolselderijpuree. En als vlees past een lekkere beenham of hachee bijvoorbeeld heel goed, maar heel veel van mijn slowcooker recepten met vlees passen uitstekend.
Heb jij al eens worteltjes op deze manier gegeten?
Hoi Joyce,
Wat een heerlijk gerecht. Ik wil dit ook op het kerstmenu zetten.
In hoeverre zou je dit gerecht van te voren kunnen klaarmaken?
Hoi Gea, je kan de wortels van te voren wel schoonmaken en doorsnijden, maar het afmaken met het karameliseren dan doe je echt voor het opdienen. ’t is super lekker, maar vooral als ze nog lekker warm zijn.
Veel plezier met de kerst!
Hi Joyce, ik bedoel ook zeker niet om het koud op te dienen. Ik vroeg me alleen af of je het helemaal kan klaarmaken en dan alleen vlakvoor het diner het alleen even opwarmen.