Een negatieve rente? Dit kan je allemaal doen met je geld

Als we kijken naar de economie van de afgelopen jaren kunnen we stellen dat de coronapandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne redelijk wat roet in het eten hebben gegooid. Het komt namelijk niet vaak voor in de geschiedenis dat er dusdanige bedragen worden uitgegeven door de overheid. Eén van de gevolgen? Een negatieve rente op jouw spaargeld. Meerdere financiële adviseurs zullen met een boel tips en adviezen komen over wat jij op dit moment het beste met je geld kunt doen. Maar naar wie moet je nu eigenlijk luisteren? En wat is nou op dit moment echt ‘the way to go’? Kan je beter geld investeren of sparen?

In dit blog geven we je hier en op veel andere zaken omtrent een negatieve rente, graag wat meer informatie. Te allen tijde blijft in ieder geval belangrijk dat je je eigen onderzoek doet. Neem niet klakkeloos over wat een ander zegt en doe niet zomaar wat een vriend ook doet. Bepaal wat voor jouw financiële situatie slim én haalbaar is. En zorg voor risicospreiding.

geld investeren of sparen

Geld investeren of sparen, wat is handig op dit moment?

Een nadeel van de term ‘negatieve rente’ is dat er een redelijke stempel op geplakt is. Het lijkt bijna één groot drama te worden als we ons realiseren dat we voortaan geld moeten betalen om het ergens veilig te parkeren. Daarmee lijkt sparen minder interessant en geld investeren slimmer om te doen. We willen je in dit geval eigenlijk één simpele vraag stellen: ‘wat is het alternatief voor sparen?’

Zou het bijvoorbeeld een goede keuze zijn om al je geld op te nemen en thuis in een spaarpot te stoppen? Dit zorgt niet alleen voor een groter risico tijdens een inbraak, maar bijvoorbeeld ook voor het feit dat je voortaan altijd contant zal moeten betalen. Niet slim om met al je geld te doen dus. Maar toch kan het in sommige gevallen best verstandig zijn om een bepaalde som geld cash in huis te hebben. Zeker in deze tijd.

Het gaat eigenlijk om het diversificeren van je vermogen. Niet al je geld investeren en ook niet alles sparen. Zoek naar verschillende opties en mogelijkheden. Maak verschillende potjes. Kies bijvoorbeeld 5 methodes om je geld te sparen en te investeren en probeer je vermogen over deze potjes te verdelen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden voor potjes.

Wat kost die negatieve rente eigenlijk?

Als we nu dan toch bezig zijn met het relativeren van deze negatieve rente, is het ook goed om naar de letterlijke gevolgen te gaan kijken. In het ergste geval ga je inderdaad wat geld moeten betalen over je spaargeld op de bank. Bij een fiks aantal banken geldt dit al vanaf een som van € 100.000 op je spaarrekening. Het zal in dit geval natuurlijk over negatieve percentages gaan. Het hangt dus compleet af van het bedrag dat jij op het moment van spreken op je rekening hebt staan. In de meeste gevallen gaat het om een percentage dat vooral een boel cijfertjes achter de komma kent. Betekent dit dat je dan ineens duizenden euro’s kwijt bent aan het sparen van je geld? Tuurlijk niet!

Toch is het vreemd om je te beseffen dat je geld moet betalen om je geld op een bankrekening te hebben staan. Afijn, wil je iets anders dan alleen sparen, maar bijvoorbeeld ook investeren met je geld, lees dan even verder.

Investeren door te beleggen

Mocht je toch duidelijk tegen het idee van de negatieve rente zijn, dan zijn er natuurlijke andere mogelijkheden. Een van die dingen is bijvoorbeeld om je geld te beleggen. Je kan je geld beleggen in aandelen of in obligaties bijvoorbeeld. Mocht je het zelf lastig vinden om te bepalen in welke aandelen je dan zou willen beleggen, dan kan je ook kijken naar het beleggen in fondsen.

Het is daarnaast mogelijk om je geld in een zogeheten ‘Index fund’ te investeren. De rente van dit ‘fund’ is al een lange tijd positief waardoor de kans dat jouw spaargeld groeit in plaats van daalt zeker aanwezig is.

Op huizenjacht om je geld in vastgoed te investeren in plaats van te sparen

Een handige plek om je geld te investeren zou de huizenmarkt kunnen zijn. Het voordeel van het investeren in huizen en bepaalde gebouwen is dat het geld dat je uitgeeft een letterlijke waarde krijgt. Zeker gezien het feit dat de huidige huizenprijzen nog steeds stijgen, ook al lijkt de sterkste stijging er wel uit te zijn. Toch kan geld investeren in stenen een goed idee zijn. Helemaal als die investering ook nog eens leidt tot bijvoorbeeld huurinkomsten door verhuur. Hiermee creëer je een continue cashflow die je van een passief inkomen voorziet. Zo kan het investeren van je geld duidelijk tot meer inkomen leiden dan alleen sparen.

Mensen die een aantal jaar geleden zijn begonnen met de investering in stenen, merken nu dat het geld dat zij destijds investeerden, dubbel en dwars terugkomt. Momenteel zijn de rentes weliswaar aan het stijgen en lijken de huizenprijzen iets te stabiliseren, maar nog steeds kan investeren in vastgoed een uitstekende keuze zijn.

Zilver, goud en commodities

Niet zo bekend, maar zeker niet minder interessant in deze tijd is het investeren van je geld in edelmetalen zoals zilver en goud. Het voelt misschien een beetje vreemd om daadwerkelijk zilver en goud in huis te halen en ‘op te slaan’, maar deze edelmetalen blijken behoorlijk waardevast te zijn. En heb je al eens van commodities gehoord? Hier wordt investeren in grondstoffen mee bedoeld. Ik werd hierop gewezen tijdens een interessante masterclass van Vastgoedcommunity.nl. Over risicospreiding gesproken.

Crypto om je geld in te investeren in plaats van te sparen

Tot slot een bekende term anno 2022: crypto. Het handelen in digitale valuta is momenteel populairder dan ooit en dit is natuurlijk niet zonder reden. Ondanks het feit dat de cryptomarkt volatiel is wordt deze markt als een mooie uitbreiding gezien op de risicospreiding. Wij handelen zelf ook al een tijdje in crypto en zolang je dit met geld doet dat je uiteindelijk kan missen is dit zeker een mooie aanvulling. Blijf er zelf echter voor zorgen dat je geen onnodig risico loopt.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Anycoindirect om je geld op een veilige en betrouwbare manier te investeren in de coins. Zo kan je jouw spaargeld misschien wel laten groeien en in ieder geval zorgen voor de risicospreiding die zo van belang is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven