Geld lenen kost geld, maar kan nog veel meer ellende opleveren

Geld lenen kost geld. We kennen allemaal die uitspraak inmiddels wel als waarschuwing bij het lenen van geld. Maar dat geld lenen (uiteraard) geld kost is niet het enige. Geld lenen kan ook zomaar relaties schaden. Toch kunnen we vaak niet zonder, want niet iedereen heeft een spaarrekening waar je zomaar een nieuwe wasmachine of auto van kan kopen.

Geld lenen kost geld

Ik weet er zelf alles van. In een donker verleden -gelukkig lang geleden- heb ik door de verkeerde vrienden ook wel eens verkeerde keuzes gemaakt. Keuzes die me duur zijn komen te staan en waardoor de geldproblemen zich opstapelden. De jongen waar ik destijds een relatie mee had die was op het verkeerde pad terecht gekomen en sleurde mij met zich mee. Zijn geldproblemen werden mijn geldproblemen. Ik moest geld lenen om überhaupt de huurachterstand van ons huisje nog te kunnen betalen en wist van gekkigheid niet meer wat ik moest doen. Dat heeft ook bijgedragen aan mijn drang naar financieel onafhankelijk zijn.

Geld lenen kost geld
Stockfoto van stel dat financiën bekijkt door WAYHOME studio

De leningen stapelden zich op en het web van banken sloot zich om me heen waardoor ik uiteindelijk geen idee meer had hoe ik hier ooit nog uit moest komen. En dat geld lenen geld kost werd mij maar al te duidelijk. Ik zag nog maar één uitweg. Mijn ouders.

Wie leent er allemaal geld?

Om in dit blog een beetje helder te krijgen hoe het zit met geld lenen en wie daar allemaal gebruik van maakt vroeg ik jullie op Facebook de moeilijke vraag. Wie heeft er wel eens geld geleend, waarvoor en hoe. Een precaire vraag die niet zomaar iedereen ‘out in the open’ wil beantwoorden. Dat snap ik. Maar aangezien ik ook aangegeven had dat het antwoord anoniem gegeven mocht worden kreeg ik tóch veel reacties binnen. Zo fijn om te zien dat er toch veel mensen zijn die je willen helpen. Dankjewel allemaal.

Uiteindelijk blijkt dat er behoorlijk veel mensen zijn die geld lenen, ook al weten ze dat het geld kost. En dan gaat het niet alleen om geld lenen voor je hypotheek (wie doet dat niet) of voor een nieuwe auto die gekocht moet worden. Maar dan heb ik het om geld lenen om de huur/hypotheek te kunnen betalen of bijvoorbeeld voor de studie. Of geld lenen voor de vakantie, een nieuwe bank of zelfs kleding. Vaak gaat dit gepaard met een koopverslaving of is het omdat er andere tegenslagen zijn geweest. Er wordt ook geld geleend voor aankopen welke voortkomen uit compensatiegedrag. Men koopt ook omdat men zich rot voelt als gevolg van bijvoorbeeld een scheiging of baanverlies.

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om geld te lenen en waar dat geld uiteindelijk aan besteed wordt, dat verschilt ook enorm. Ik kreeg zelfs een reactie van iemand die geld heeft geleend om haar ouders te helpen die in de schulden zaten.

Daarnaast wisselen de bedragen ook nogal, maar uit de antwoorden van onze lezeressen blijkt dat het nogal snel gaat om bedragen tussen de € 5.000,00 en € 10.000,00.

Geld lenen aan familie, of geld lenen van familie

Vaak kost geld lenen minder geld als je leent bij familie. Dat kan een reden zijn om zelf aan een familielid te vragen of je daar kan lenen. Of voor een familielid om met de vraag van een lening bij jou aan te komen.

Denk daar echter goed over na. Geld lenen van of aan familie kan de nodige problemen opleveren. Het kost je wellicht minder -of misschien zelfs helemaal geen rente- waardoor het afsluiten van de lening goedkoper is dan als je deze lening afsluit bij een bank bijvoorbeeld. Maar áls er iets misgaat met het terugbetalen van het geld, dan levert dat ook per direct problemen op in de relationele sfeer.

Ik heb het in mijn eigen familie gezien, maar ook een aantal lezers bevestigden dit. Gaat het om aanzienlijke geldbedragen die niet terug betaald worden dan kan dit zelfs leiden tot een breuk. Zo was er een dochter die geen contact meer heeft met haar moeder omdat de lening niet terugbetaald is (lening van dochter aan moeder). En twee zussen die niet meer met elkaar praten vanwege niet terug betaald geld.

De enige situatie waarin het ‘meestal’ goed gaat is als een kind geld leent van zijn/haar ouders. Wordt het geld dan niet of niet volledig terugbetaald dan wordt dit beschouwd als een soort voorschot op de erfenis. Zorg er -indien er broers en zussen in het spel zijn- als ouder wél voor dat je alles vastlegt zodat er niet op een later moment, na je overlijden bijvoorbeeld, ruzie door kan ontstaan in de familie.

Geld lenen bij een bank of andere instantie

Goed. Als je geld wilt lenen, dan kost dit dus geld vanwege de rente die erbovenop komt. Toch kan deze rente blijkbaar enorm verschillen. Ik heb me laten vertellen dat het gemiddelde verschil tussen de goedkoopste en de duurste lening zelfs zo’n € 700,00 bedraagt! Dat is niet niks natuurlijk. Wil je nu graag een vergelijking doen over de kosten van geld lenen dan kan je geld lenen vergelijken op Geld.nl. Handig om zo’n overzicht te hebben endirect te kunnen zien wat je dan per maand kwijt zou zijn voor zo’n lening bij welke aanbieder.

Uiteraard is het het beste om geen geld te lenen, maar we weten allemaal dat het leven nu eenmaal niet altijd rozegeur en manenschijn is. Soms zit het tegen en moet je naar andere oplossingen op zoek. Hou in ieder geval altijd in je achterhoofd dat er keuzes zijn die je kan maken. Met betrekking tot de reden waarom je geld wilt lenen én bij wie je geld leent. Wel of niet bij of aan je familie lenen is zeker een keuze die je daarin mee moet nemen!Ook al kost geld lenen minder geld bij familie. Geld is in (bijna) alle gevallen minder waard dan een relatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven