Wel of geen geld lenen, wat doe jij?

Geld lenen. Het is een onderwerp waar de meningen nogal over verdeeld zijn. Ik ben zelf opgevoed met ‘eerst sparen dan uitgeven’. Op zich niets mis mee, met dit principe, maar tegenwoordig is voor  veel mensen geld lenen heel normaal.

Zo zijn er veel mensen die geld lenen voor een autofinanciering bijvoorbeeld. En dat snap ik heel goed. Want het is nogal een brok geld dat je voor een auto moet neertellen natuurlijk. Lang niet iedereen heeft de mogelijkheid om dit zomaar bij elkaar te sparen. En zonder auto zitten is ook voor veel mensen niet te doen. Want hoe kom je dan makkelijk op je werk?

Waarvoor ben jij bereid om geld te lenen? Voor je auto? Je huis? Voor vakanties? Ik ben benieuwd!

Voor welke producten zou jij wel of geen geld lenen?

Mijn hele leven lang heb ik alleen maar geld geleend voor de hypotheek van de huizen die ik kocht. Puur omdat ik zo opgevoed ben en er eigenlijk ook wel achter sta. Geen geld uitgeven dat je niet hebt. Tot nu toe.

En dat komt (deels) omdat de rente zo laag heeft gestaan in de afgelopen jaren. En deels omdat wij ons meer aan het verdiepen zijn in andere mogelijkheden van geld verdienen. Vandaar ook dat we nu voor het eerst in ons leven extra geld hebben geleend.

Dit geld lenen is overigens nog steeds in de vorm van onze hypotheek en heeft ook  nog steeds met ons huis te maken. Maar niet alleen voor de aanschaf ervan. We hebben nu voor het eerst onze hypotheek verhoogd om de verbouwingen van ons huis versneld door te kunnen voeren en om een zwembad aan te laten leggen.

Puur voor luxe dus eigenlijk en dat is waarom we er ook zo lang over nagedacht hebben.

Hypotheek verhogen voor in en om huis

Tot nu toe hebben we voor de verbouwingen die we gedaan niet geleend maar eerst gespaard. Dan de verbouwing uitvoeren en weer opnieuw sparen voor de volgende. Maar omdat we nogal wat ideeën hebben voor ons huis en niet tot ons zestigste bezig willen zijn hebben we dit met de lage rentestand nu toch anders opgelost.

Maar het blijft nog steeds geld lenen voor luxe producten. En dat voelt een soort van ongemakkelijk. Terwijl we de hypotheeklasten nu wel gewoon op kunnen brengen hoor, dat is het probleem niet. Maar ergens ‘voelt’ het alsof je het niet verdient hebt ofzo. Herkent iemand van jullie dat?

Aan de andere kant is het –als de mogelijkheid er is- wel een manier om al eerder te genieten van iets. Want stel nu dat we eerst hadden moeten sparen voor dat zwembad in de tuin? € 50.000 bij elkaar sparen? Daar doen we wel wat jaren over. En nu kunnen we al die jaren ook al genieten van het zwembad.

Geld lenen voor luxe producten

Zo zou het financieren van een motor bij mij ook een optie kunnen zijn. Gelukkig is het inmiddels niet meer nodig, want mijn Harley loopt weer ‘als een zonnetje’. Maar vorig jaar heb ik daar wel een aantal maanden over nagedacht. De motorzaak kreeg mijn motor maar niet fatsoenlijk aan de praat.

En aangezien ik mijn auto (onze tweede auto) de deur uit heb gedaan is mijn motor mijn enige vervoersmiddel. Toch wel fijn dat die in de loods klaar staat om te pakken als ik écht ergens naartoe moet. Dus toen die het af liet weten heb ik wel even over een nieuwe motor nagedacht.

Ik moet wel zeggen dat ik dit lastiger vind omdat een auto en motor voor te financieren dan de verbouwingen in ons huis in de hypotheek onder te brengen, maar dat is misschien ook wel een ‘opvoedingsdingetje’.

Financiering voor bedrijf regelen

Deze is natuurlijk niet voor iedereen van toepassing, maar vanuit mijn eigen situatie bekeken zouik dit bijvoorbeeld ook kunnen doen. Nu is het momenteel niet nodig, omdat mijn bedrijf financieel gezond is, maar als ik een goed plan zou bedenken waarvoor ik moet investeren dan zou ik hier best een financiering aan kunnen koppelen.

Geld lenen voor een vakantie

Hier ligt voor mij wel de grens. Ik zou zelf geen geld lenen om bijvoorbeeld van op vakantie te gaan. Ook niet voor een grote reis. Alhoewel ik helemaal snap dat het maken van herinneringen zeer belangrijk is om met je gezin te doen, dit is dan toch typisch iets waar ik voor zou gaan sparen.

Hoe sta jij tegenover het lenen van geld voor bijvoorbeeld verbouwingen, auto, of vakantie of iets dergelijks?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven