Slim geld opzijzetten voor de toekomst van je kind

Voor mooie doelen in het leven

Als ouder is de toekomst van je kind erg belangrijk. De eerste dag naar school, de spanning van de eerste rijles en die bijzondere dag dat ze uit huis gaan. Het gaat allemaal zo snel en je wilt je kind graag zoveel mogelijk ondersteuning bieden. Hoe kun je dan nu al geld opzijzetten voor later?

Er zijn verschillende manieren om geld opzij te zetten voor je kind. Vraag jezelf bijvoorbeeld af welk bedrag je kunt missen voor dit doel. Met onderstaande 5 tips helpen wij je op weg. Zo heb je eerder een mooi bedrag bij elkaar voor je kind.

Meer informatie kan je ook hier vinden

slim geld opzij zetten voor je kind
Stockfoto van ouder met kinderen door Monkey Business Images

De 5 tips om makkelijk geld opzij te zetten

1. Wat kun je missen?

Wil je geld opzijzetten voor je kind? Vraag jezelf dan af welk bedrag je per maand kunt missen. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en kijk waar de mogelijkheden liggen. Kies je ervoor om maandelijks een vast bedrag opzij te zetten? Houd hierbij dan wel rekening dat je een bepaalde periode minder inkomsten kan hebben of dat je juist meer gaat verdienen.

2. Studiekosten

Wil je geld opzijzetten voor toekomstige studiekosten? Studeren kost ongeveer € 1.000 euro per maand (bron: Nibud). Dit bedrag is een gemiddeld bedrag, aangezien de situatie van de studie nog onbekend is. Houd er ook rekening mee dat het kind ook eigen inkomsten heeft, bijvoorbeeld wanneer hij of zij gaat werken.

3. Schenken

Je kan ook geld opzijzetten om na een bepaalde periode te schenken aan je kind. Houd dan wel rekening met het maximale bedrag dat je jouw kind op dat moment belastingvrij mag schenken.

4. Zorg voor een buffer als je geld wilt opzijzetten

Zorg voor een buffer voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of vaatwasser. Op deze manier kun je altijd geld opzij blijven zetten voor je kind en heb je ook een potje voor onverwachte uitgaven. Een handige tip van het Nibud: zet elke maand 10 procent van je nettosalaris opzij.

5. Zet geld opzij voor de lange termijn met een vaste rente

Ben je in de mogelijkheid om geld op zij te zetten voor de langere termijn met een hogere rente? Je geld wordt dan meer waard, dan wanneer je het op de bank laat staan tegen een lagere rente.

Direct starten met geld opzijzetten? 

Begin nu met geld opzijzetten en geef je kind een goede start. Dat kan met de spaarverzekering van Dela, het CoöperatiespaarPlan. De kenmerken van de spaarverzekering:

  • Een vaste rente van 2,00%
  • Voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar.
  • Tussentijds opnemen is niet mogelijk. Beëindiging binnen 10 jaar kost € 150.
  • Minimuminleg is € 10 per keer.
  • Periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar.
  • Eenmalig inleggen of bijstorten kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten. Lees verder.
  • Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel.

In samenwerking met DELA opgesteld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven