Geld sparen voor later, heb jij dat goed geregeld?

Leuke uitjes met de kleinkinderen, overwinteren in zonnige oorden of een comfortabele woning voorzien van alle gemakken. Geld sparen voor later… twee derde van de Nederlanders doet dat. Dat lijkt op zich aardig wat, dus waar ze dat geld voor willen gebruiken is onderzocht door de Dela: diegene die geld sparen voor later willen dit op hun pensioenleeftijd inzetten voor leuke dingen en niet voor de kosten van levensonderhoud.

geld sparen

Geld sparen voor eten of voor leuke dingen

Geld sparen voor leuke dingen op de oude dag: het lijkt een mooi vooruitzicht, maar of dat realistisch is, is nog maar de vraag. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat tachtig procent van de Nederlanders helemaal niet weet welk bedrag zij nodig hebben om op pensioenleeftijd rond te komen, eerlijk gezegd heb ik dat zelf ook helemaal niet zo op een rijtje.

Als je geen idee hebt wat je later voor je levensonderhoud nodig hebt dan is het al helemaal moeilijk om te bepalen of het gespaarde geld wel besteed kàn worden aan leuke dingen. Misschien moet dat ‘appeltje voor de dorst’ uiteindelijk toch wel ingezet worden voor je wekelijkse boodschappen omdat je helemaal niet kan rondkomen van je pensioen! Gezien de huidige rentestand en de tegenvallende resultaten van de pensioenfondsen zou dit zomaar kunnen gebeuren.

Geld sparen lukt niet

Uiteindelijk blijkt dat 42% van de Nederlands geld sparen niet als prioriteit heeft. Nu ben ik zelf opgevoed met een heel andere gedachte, mijn ouders waren namelijk echte ‘potters’ zoals ik dat nu zou noemen. Wasmachine stuk? Dan is het geen probleem als die gemaakt moet worden of er een nieuwe moet komen, want daar is een potje voor! Nieuwe auto kopen? Dan kwam in eerste instantie de vraag of dat wel ècht nodig was en vervolgens (bij een ‘ja’) werd er een ander potje aangebroken. Geld sparen was een kunst bij mij thuis.

Nu heb ik daar zelf wel wat van over gehouden, maar ik ben er toch wel minder bewust mee bezig als dat zij dat waren. Andere generatie, andere tijd.

Uit de huidige cijfers blijkt echter dat veel mensen niet in staat zijn om iets opzij te leggen. Geld sparen is geen prioriteit meer omdat het er gewoonweg niet is.

Redenen waarom geld sparen geen prio is

 • Gebrek aan financiële ruimte (34%)
 • Verwachting voldoende over te houden met AOW (en pensioen) (17%)
 • Nu genieten (8%)
 • Onwetendheid over pensioengat of hoeveel geld er opzij gezet moet worden (6%)
 • Liever voor andere zaken geld opzijzetten (6%)
 • Huidige lage rente waardoor het niet aantrekkelijk is om geld opzij te zetten (5%)
 • Genoeg geld hebben (4%)

Voor een groot deel van de groep die geen geld sparen voor de oude dag dreigt er teleurstelling en verdriet. Zij hebben namelijk geen idee hoeveel ze straks eventueel tekort gaan komen, en ruimte om nog leuke te dingen te kunnen doen zal er helemaal niet zijn.

Daar word je toch wel even door wakker geschud, niet?

Vertel eens even, heb jij nagedacht over je toekomst met betrekking tot je financieën? En hoe heb je het geregeld?

8 gedachten over “Geld sparen voor later, heb jij dat goed geregeld?”

 1. Avatar foto
  Hanna @ eenbezigbijtje

  Ik vind geld sparen wel belangrijk. Ik probeer het dan ook altijd zo goed goed mogelijk te doen. Elke maand maak ik een klein vast bedrag over naar een spaarrekening. Sommige maanden komt daar iets extra’s bij. Ook heb ik verschillende spaarrekeningen voor verschillende doelen. Zoals een vakantie spaarrekening en een spaarrekening om geld achter de hand te hebben.

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Wat goed Hanna, dat je dat zo consequent doet! Dan heb je goed in de gaten wat er met je geldstroom gebeurt, petje af!

 2. Ik heb sparen wel meegekregen vanuit huis maar ben er bizar slecht in. Ik heb wel het voornemen om hier iets in te veranderen want uiteindelijk is het wel fijn om iets achter de hand te hebben of zo nu en dan wat leuks te kunnen ondernemen zonder na te moeten denken of dat deze maand wel lukt. 😉

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Dat geeft inderdaad een hoop lucht als je niet altijd moet kijken of je het die maand wel gaat redden als je een keer wat extra’s doet. Misschien moet je proberen er echt een structuur in te bouwen. Bijvoorbeeld iedere week een tientje in een pot stoppen ofzo?

 3. Nadenken over later, zeker met betrekking to financiën, is helemaal zo makkelijk nog niet. Ikzelf kan heel goed sparen, maar als je één keer een heel grote uitgave hebt is er veel weg. Ik heb geen idee hoeveel ik nodig heb later, maar hoe kun je dat ook weten? Ik houd erg van sparen, ook net als jij meegekregen van thuis, maar wat ik met dat geld ga doen heb ik niet duidelijk. Voorlopig lekker op de bank laten in ieder geval 🙂

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Dat is ook al een fijn gevoel hè, om het gewoon lekker op de bank te hebben staan ;). Een echt appeltje voor de dorst. Inderdaad een groot nadeel als je een echte uitgave hebt dan dan je spaargeld ineens behoorlijk slinkt… heb ik ook altijd moeite mee!

 4. Wij denken zeker na over sparen en sparen zowel voor ons zelf als voor de kinderen.
  Vooral voor de jongens vind ik belangrijk, zo hebben zij een spaarpotje voor bijv. hun studie later.

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Doen wij ook Linda. Zo’n potje waarvan je weet dat het straks niet uitmaakt wat ze willen studeren maar dat je op die manier probeert de studieschuld te beperken. Fijn als dat kan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven