Geld uitgeven of oppotten, wat doe jij?

Ben jij een potter of geef je juist al je geld uit? Bewaar je wat voor later, het zogenaamde ‘appeltje voor de dorst’ , of zit het er bij jullie financieel helemaal niet in dat je een spaarrekening gevuld houdt? Het kan allemaal natuurlijk. Ik hou persoonlijk van oppotten maar heb geleerd dat geld uitgeven ook leuk is 😉 .

geld uitgeven

Wij vrouwen zijn misschien wel wat minder met geld bezig als onze mannen, toch vind ik het zelf altijd leuk om wat verder te kijken. Tuurlijk, financieel moet er ruimte zijn ‘dingen’ te doen, en sinds er kinderen zijn mag ik wel zeggen dat de financiële ruimte soms te wensen overlaat. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en stiekem vind ik het altijd leuk om met geld bezig te zijn, te sparen, maar óók leuke dingen te doen als het kan.

Geld uitgeven heb ik moeten leren

Ik ben een nakomertje. Mijn jongste broer is 10 jaar ouder dan ik en mijn vader is al in de 80. Mijn ouders hebben de oorlog heel bewust meegemaakt en dat heeft (naar mijn mening) effect gehad op hun hele leven. Uiteraard heb ik daar veel van meegekregen en geleerd. Het één positief en het ander wat minder.

Een van de positieve dingen is bijvoorbeeld dat er bij ons nagenoeg geen eten weggegooid werd. Nu kan ik dat in mijn eigen gezin niet helemaal evenaren, maar ik doe wel écht mijn best. Eten hoort niet in de prullenbak. Een uitstekende vorm van zuinigheid vind ik dat. En buiten dat is het ook nog eens heel erg praktisch, al die maaltijden die je in het groot kookt en vervolgens in de vriezer dumpt 😛 .

Oppotten van huis uit geleerd

Sparen, potten en een oude sok, dat was zoals het er bij ons thuis aan toe ging. Ah, ik geef toe.. die oude sok is overdreven, want mijn ouders gingen best met hun tijd mee ;). Maar geld uitgeven aan onnodige zaken dat was er niet veel bij. Wij gingen eenmaal per jaar uit eten… op de trouwdag van mijn ouders. En dat was het ongeveer. Niet dat ze het niet konden missen of dat ze te pinnig waren… verre van. Sparen voor een ‘appeltje voor de dorst’ was voor hen belangrijk én het helpen van andere mensen die de hulp hard nodig hebben.

Afijn, ik ben vanuit mijn jeugd dus niet gewend om geld uit te geven. Ik ben van nature dus een potter, dat heb ik van mijn ouders, maar sinds ik Frank heb leren kennen ben ik ook beter geworden in geld uitgeven 😉 . Zo schreef ik een tijdje terug al over het feit dat we een boot op onze wishlist hebben staan en daarvoor aan het sparen zijn. Geld uitgeven is voor hem normaal (meestal is dat andersom denk ik). Je snapt dat dat best een dingetje is hè. De een raakt in paniek als de spaarrekening zakt en de ander als sommige punten van de wishlist niet zo nu en dan afgevinkt kunnen worden! Herkenbaar?

Ik heb dus moeten wennen aan het uitgeven van geld. En nog steeds heb ik daar zo nu en dan moeite mee. Ons koffiezetapparaat bijvoorbeeld. Al een half jaar ‘kapot’. Hij zet nog steeds koffie, maar een van de leidingen lekt als een dolle en zorgt voor een kalkvlek op mijn aanrecht waar je U tegen zegt (voor de niet-poetsers onder ons… een drama!). Eigenlijk zou hij gerepareerd moeten worden, maar dan betaal je al voorrijkosten waar je misselijk van wordt en dan weet je nog niet eens of het gemaakt kan worden! Daar heb ik moeite mee. Geld uitgeven gaat dan tegenwoordig beter, maar niet aan dit soort dingen. En begrijp me niet verkeerd… het feit dat ik überhaupt al zo’n verse-koffiebonen-apparaat heb staan is natuurlijk een enorme luxe. Terug naar met de hand koffie zetten wil ik liever ook niet 😉 .

geld uitgeven

Prioriteiten stellen

Ik prioriteer dus. Een koffiebonenapparaat kopen? Ja. Maar een leiding laten repareren terwijl ik er zo ook nog koffie uitkrijg? Nee. En dat heb ik van kinds af aan al gedaan. Keuzes maken in waar ik mijn geld aan uitgeef. En werken. Dat ook 😉 . Tja, als je wilt sparen of geld uitgeven, dan moet er eerst geld binnenkomen, nietwaar? Vandaar ook dat ik legio baantjes heb gehad toen ik jong was. Van aardbeien plukken tot folders rondbrengen en van potjes met badzout en badschuim vullen tot aandelen grafieken tekenen 😉 .

Ik hoor je al denken bij de laatste, haha. Tja, 10 jaar was ik toen ik me al met aandelen bezig hield. Je zal het geloven of niet, maar ik verdiende toen ‘mijn geld’ al met beleggen. Niet dat ik zelf belegde hoor, haha, nee… dat begon pas 5 jaar later. Maar op mijn 10e ‘beunde’ ik al een beetje bij in privésferen. Zelf had ik natuurlijk helemaal geen verstand van beleggen, maar mijn broer hield zich er wel mee bezig en ik vond het razend interessant. Ik heb ook altijd economie willen studeren en wilde zelfs op een gegeven moment registeraccountant worden… zo gek ben ik altijd geweest op cijfers.

En dus wist ik al aardig mijn weg in obligaties, aandelen, put opties en call opties. Iedere dag stond teletekst aan om alle koersen te volgen, en daar haalde ik mijn bijverdiensten uit. Ik mocht namelijk voor mijn broer (10 jaar ouder dan ik maar toen nog thuiswonend) alle koersen bijhouden van de opties die hij in zijn portefeuille had zitten. Eerst alles in tabellen bijhouden en dan vervolgens grafieken tekenen om een verloop te kunnen ontdekken, helemaal leuk. Later heb ik zelf ook wel eens wat geld belegd (op mijn 15e dus), maar dat was dan wel samen met mijn vader, want alleen beleggen mocht natuurlijk nog niet. Super spannend en leerzaam.geld uitgeven

Hard werken en proberen te genieten

En nu? Daar zit ik dan… webshophouder en blogger, dat is heel andere koek 😉 . Ik doe dan ook niets meer met die kennis van toen en ik denk ook dat mijn ‘bagage’ zwaar verouderd is. Geld uitgeven doe ik verder gewoon (voor zover de portemonnee dat toelaat) aan de leuke dingen van het leven. Een vakantie, een hapje eten, een drankje in de zon op een terrasje. Eigenlijk zijn wij -ondanks dat we hard werken- best levensgenieters. Maar toch ga ik binnenkort weer eens checken in de beleggerswereld. Niet zozeer voor mezelf als wel voor zoonlief. Als hij over een paar jaar op school middenin het vak economie zit dan is dit toch een hele leuke praktijkervaring! Samen kijken hoe de wereld van het beleggen er tegenwoordig uitziet! Ik heb inmiddels al gezien dat er partijen zijn die je op weg kunnen helpen en dat je de grafiekjes niet meer met de hand hoeft te tekenen, dus dat scheelt weer:grin: .

En jij? Ben je een potter of geef je je geld liever uit nu je het kan?

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven