Kinderen laten betalen als ze niet meehelpen

Met het gevaar dat ik uitgekotst wordt door menig moeder die dit geen goede manier van opvoeden vindt, schrijf ik toch een blog over mijn oplossing in ons huishouden. Ik laat namelijk mijn kinderen gewoon betalen als ze niet mee helpen. Geld vragen voor iets wat ze niet doen, zo simpel is het. Ze krijgen immers ook gewoon zakgeld waar ze niets voor hoeven te doen.

Het is een beetje kort door de bocht gesteld, dus voordat je gelijk gaat steigeren even mijn blog aflezen 😉 .

Waarom geld vragen en mijn kinderen laat betalen?

Ik vind dat alle kinderen die al iets ouder zijn best een handje kunnen helpen in het huishouden. Dat hoeft echt geen uren per dag te zijn uiteraard, er bestaat namelijk ook nog eens zoiets als ‘kind zijn’. En dat mag bij ons in huis. Maar buiten dat ze heel veel tijd voor zichzelf hebben vind ik het ook belangrijk (en fijn) dat ze toch zo nu en dan wat doen. De lijst met klusjes voor kinderen ligt echter allang in de prullenbak.

Alhoewel die klusjeslijst destijds heel goed werkte bij mijn kinderen zijn ze -naarmate ze ouder worden- klaar met de lijst. En om de hoeveelheid spanning in huis niet teveel op te bouwen heb ik een andere methode bedacht om toch wat gedaan te krijgen. Ze moeten me betalen als ze niet opruimen. Ja, ik ben dus begonnen met geld vragen (lees: eisen) op het moment dat ze hun zooi niet opruimen.

Hoe gaat dat geld vragen in zijn werk?

Nou eigenlijk is het heel simpel. Ik laat ze niet betalen voor de gewone huishoudelijke klussen, maar voor hun eigen rommel. Als je een puber in huis hebt, dan weet je ook dat deze het aantal huishoudelijke klussen de pan uit laten stijgen. Overal waar de puber is geweest bevindt zich namelijk een spoor van kleding, glazen, voedselverpakkingen en ga zo maar door. Alles wat gebruikt wordt blijft liggen waar het gebruikt is. Ze laten het gewoon achter op diezelfde plek. Puber zelf zal zich niet bedenken dat dit ook even opgeruimd kan worden. En ook tiener heeft hier overigens al geen oren meer naar. En geloof me als ik zeg dat ik best denk dat dit allemaal niet moedwillig gebeurt. Ze staan er gewoon niet bij stil.

Het hele opvoeden is hiermee een soort van dagdagelijkse ellende geworden. In het beginstadium van deze zooi-achterlatende-pubers in huis ging ik nog vol goede moed in de herhaling. 10x vragen of ze hun glas op het aanrecht willen zetten, 15x vragen of ze de handdoek van de badkamervloer willen halen en ga zo maar door. Ik werd er gek van!

Maar dat probleem is nu volledig opgelost. Ik ben geld gaan vragen. En mijn puberjongen en tienermeisje zijn inmiddels gewend aan de nieuwe methode van geld betalen als ze iets niet doen terwijl ik ze er wel op gewezen heb.

€ 5,00 betalen als je je zooi niet opruimt

Ik ben gestart met € 1,00 laten betalen als ze iets niet opruimen. Dit had echter niet het gewenste effect, het bedrag was gewoonweg te laag. Voor die euro lieten ze het regelmatig mij liever doen! Wat ik nu doe is wél heel effectief:

Ik vraag of ze hun spullen op willen ruimen (dat kan de badkamervloer zijn, maar ook de slaapkamer, of alleen een koffie kopje wat puber gebruikt heeft). Als ze dit dan niet binnen een half uurtje hebben opgeruimd (in het kader van ‘ik doe het zo’) dan krijgen ze de rekening voor hun neus. € 5,00!

En dat tikt lekker aan!

Nou ja, heel even dan. Want ineens hebben ze het heel snel geleerd. Er valt geen onvertogen woord op het moment dat ik het ze vraag. Ze weten dat ze nog heel even de tijd hebben, dus dat spelletje waar ze mee bezig zijn kunnen ze even afmaken. Of die tiktok video. No problem. Maar daarna moeten ze zelf bedenken (onthouden) dat ze nog iets te doen hebben. Vergeten ze het? Jammer dan! Dan moet er betaald worden.

Voordelen: er wordt veel minder gemopperd in huis, ze ruimen zo hun eigen troep op en zo nu en dan wordt mijn portemonnee gespekt 😉 .

Hoe pakken jullie dit aan in huis?

4 gedachten over “Kinderen laten betalen als ze niet meehelpen”

 1. JA, grappig. Ik was ook HOUSEKEEPING-Fee gaan invoeren. Dus ik rekende geld voor alles dat ze maar lieten rondslingeren, Ze betalen voord service van housekeeping zoals in een hotel: 10 cent per artikel en 1,00 voor lichamelijke resten 😉 (nagels, haren enz) Met een rondje badkamer en woonkamer zit je zo aan 20 items per kind 😉
  Het werkte SUPER goed; maar het is toch gestrand omdat het te ingewikkeld was om consequent door te voeren.
  Wat jij beschrijft is een eenvoudiger en duidelijker systeem!
  Hatseflats, vijf euro als je niet opruim wat gevraagd is.
  Geweldig!
  Ik voel de nieuwe energie opborrelen om dit, per direct, in te voeren.
  Bij mijn kinderen aan hun geld komen, is de enige manier waarop ze ECHT in actie komen 🙂

  1. Hahaha Patricia, nou ik zou zeggen… maak gebruik van die energie en voer het door. Alhoewel ik jou schifting in artikelen en lichamelijke resten ook wel grappig vind 😉 . Succes in ieder geval!

 2. Grappig idee, als ze niet willen,maarrrrr, begin gewoon heel vroeg met opruimen.eerst spelerderwijsen gewoon steeds als ze wat anders willen doen, eerst het vorige even opruimen. Laat ze vanaf kleine af aan helpen. Heel trots als ze als 2 jarige een koffiekopje naar de keuken mag brengen. En ga zo steeds een stapje verder. Helpen met tafel dekken is gegarandeerd succes. Het lastigste zijn wij ouders….wij willen alles direct, meteen en te vlug. Ons credo…. laat mij maar even. Ik herinner mijn ouders….. ga maar even aan de kant…. je bent zo traag ik kan 10x om je heen. Ik heb het op de voorgenoemde manier gedaan en mijn kind zie ik nu dezelfde methode gebruiken en trots dat die kleine is…. en natuurlijk heeft ze weleens geen zin,hebben wij ook weleens, dan mag ze overslaan.en dat gaat allemaal van een leien dakje

  1. Overduidelijk geen puber in huis. Hier wilden ze altijd helpen. Tafel dekken, vaatwasser, vuilnis, boodschappen opruimen, boodschappen doen, tuin opruimen…echt alles. Nu 13 en 15 en alles is te veel, komt later, jahaaa, ik moet nu weg of doe ik als ik terug kom. Gelemaal geen slecht idee dus die boetes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven