Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Waarom je wel moet gaan stemmen

Ga jij stemmen op 21 maart voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 of twijfel je nog? Lees hier waarom je dit juist wel moet doen.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018, waarom zou je?

Vanuit huis heb ik het altijd meegekregen: stemmen is een recht en daar moet je gebruik van maken. Ik heb twee politiek bevlogen ouders en daarom heb ik het van jongs af aan geleerd om te gaan stemmen. Landelijke verkiezingen, gemeenteraadsverkiezingen of provinciale verkiezingen, mijn ouders gingen altijd. Ik herinner me nog dat ik als jong meisje mee ging. Het voelde als iets belangrijks en dat vind ik dat nog steeds. Daarom vind ik het erg jammer als ik hoor van vrienden, collega’s of kennissen dat zij niet gaan stemmen voor deze gemeenteraadsverkiezingen 2018.

gemeenteraadsverkiezingen 2018

Ik begrijp uiteraad dat je als werkende moeder wel iets anders aan je hoofd hebt dan stemmen, maar misschien kan ik je toch overhalen om op de 21ste even naar het stemhokje te gaan. Neem je kinderen gewoon mee, want ze vinden het leuk om eens mee te maken. Lees je even mee waarom de gemeenteraadsverkiezingen 2018 zo belangrijk zijn?

1. De gemeente krijgt steeds meer macht

Afgelopen jaren zijn er steeds meer onderwerpen die niet meer landelijk worden beslist door het rijk, maar op gemeentelijk niveau. Zo zijn de gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, de lichtere langdurige zorg (huishoudelijke hulp) en de begeleiding van gehandicapten naar de arbeidsmarkt. Dit zijn allerlei taken die de gemeente erbij heeft gekregen. Dit proces wordt ‘decentralisatie’ genoemd. Deze onderwerpen kunnen jouw gezin direct raken. Stel je voor dat jouw zoon of dochter extra hulpverlening of begeleiding nodig heeft of een van je ouders krijgt gezondheidsproblemen en moet naar een verzorgingstehuis. Dan is het toch zeer belangrijk dat dit goed geregeld is? Door te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018 draag je je steentje bij.

Lees ook: nieuwe regeerakkoord en werkende ouders

2. De gemeente neemt beslissingen over heel veel belangrijke onderwerpen

Veel mensen staan er niet bij stil hoeveel beslissingen er genomen worden in de gemeente over allerlei belangrijke onderwerpen. Denk aan zaken zoals bijstand en woningmarkt. De gemeenteraad beslist of er meer woningen gebouwd mogen worden en waar. En of dit koop-, huur- of sociale huurwoningen zijn. Wie er recht heeft op een uitkering en of je dan wel of niet mag bijverdienen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook gemeenten die willen experimenten met een basisinkomen in plaats van een uitkering. 

3. Het gaat over jouw buurt, jouw leefomgeving en jouw stad of dorp

De gemeente beslist over allerlei zaken die direct betrekking hebben op jouw leefomgeving, jouw buurt en jouw stad. Moeten er meer groenvoorzieningen komen? Is er genoeg parkeerruimte? Zijn er voldoende speeltuintjes in de buurt? Moeten de afvalbakken vaker geleegd worden? Of moet het zwembad in jouw woonplaats uitgebreid worden? Dat zijn allemaal vragen waar de gemeente over beslist. Behoorlijk wat dus!

Lees ook: kosten kinderopvang 2018 en de wet IKK

4. Je kan zorgen dat er meer vrouwen in de gemeenteraad komen

Wist je dat slechts 28% van de gemeenteraadsleden vrouw is? Dat is toch jammer. Het zou goed zijn voor de diversiteit in de gemeenteraad als er meer vrouwen in zitten. Vrouwen die in de gemeenteraad zitten zetten andere onderwerpen op de kaart dan mannen. Zij weten goed wat er speelt in de samenleving en kunnen als rolmodel fungeren voor vrouwen en meisjes. Dit kan invloed hebben op de vrouwenemancipatie. Dus als je op 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018 gaat stemmen, overweeg dan om op een vrouw te stemmen. Stem bijvoorbeeld eens op een van de vrouwen die wat lager op de lijst staan, want de vrouwen die boven aan staan, hebben toch al vaak kans dat zij in de gemeenteraad terecht komen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan eens op deze website.

Ga jij stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen?

Heb ik je kunnen overhalen om te gaan stemmen? Maar heb je geen idee op welke partij? Dan kun je altijd via deze stemwijzersite specifieke info van jouw dorp of stad opzoeken. Via deze site kun je er achter komen welke partij goed bij jou past. Heb je jouw voorkeur gevonden? Ga dan eens naar de website van deze partij om te bekijken welke kandidaten meedoen en op welke kandidaat jij wilt gaan stemmen. Hopelijk laat je jouw stem niet verloren gaan tijdens de gemeenteraadverkiezingen in 2018!

Tip: Heb je een drukke dag? Sla het stemmen niet over. De openingstijden van de stemlokalen zijn van 07:30 – 21:00 uur. Genoeg tijd om voor of na je werk even langs het stembureau te gaan. Reis je met de trein naar je werk? Veel stembureaus op het station openen om 06:30 uur en sluiten om 20:00 uur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven