Gemengde gevoelens over IVF

Vrouw van 63 bevallen van dochter

Het is een hot item op het moment. Nadat vandaag in Nederland een 63 jarige vrouw is bevallen van haar eerste kindje krijg ik weer gemengde gevoelens over IVF. Niet dat ik iets tegen IVF heb, helemaal niet zelfs. Meerdere vriendinnen van mij zijn dankzij IVF gelukkige mama’s geworden, en dat is mij heel wat waard.

Mijn negatieve gevoel

Maar een vrouw van 63? Waarom moet dat nu nog? Waarom moet zij nog door middel van IVF zwanger raken en bevallen van een eigen kindje? Als argument wordt genoemd dat ze aangeeft ‘geen enkele ouder weet hoe oud hij/zij wordt’. Ik mag toch aannemen dat dat niet het enige argument is, of het belangrijkste argument, waarom mevrouw toch nog aan kinderen is begonnen. Ik mag toch hopen dat het meer te maken heeft met een enorme kinderwens, die pas nu uiteindelijk in vervulling is gegaan.

In ieder geval is zij (bijna) net zo oud als de oma van mijn kinderen. Wat nu als haar dochtertje straks 10 is? Het is de vraag of dat haar moeder nog leeft, en als ze leeft, hoe hulpbehoevend is ze dan wellicht? Hoe  moet een kind van 10 omgaan met alle bijkomstige uitdagingen van ouder wordende ouders ?

Je kan je de meeste lastige als-dan scenario’s in je hoofd halen, maar ik begin er niet aan, want daar word ik met de minuut verdrietiger van.

Mijn enigszins positieve gevoel

Je kan het ook anders bekijken. Misschien heeft deze vrouw nog wel enorm veel liefde te geven aan haar kindje. Misschien wordt dit kleine meisje wel met zo veel aandacht omringt, dat zij zich alleen maar heel gewenst, en heel welkom voelt. En misschien wordt de moeder wel op een hele fitte manier oud, en kan haar dochter nog lang van haar genieten.

En waarom zij niet, en een drugsverslaafde van 23 bijvoorbeeld wel? Of een moeder in een derde wereld land, die haar kindje misschien wel helemaal niets kan geven, en maar heel kort mama mag zijn.

Dilemma’s

Wat een moeilijke dingen zijn dit toch. Eigenlijk vergeet ik het maar liever direct, zonder er al te veel vooroordelen aan te hangen. En wat ik me dan nog wel heel stiekem bedenk…. ‘hoe is het mogelijk! Ik ben nu 39, en na een volle dag met mijn 2 kindjes totaal uitgeput’. ‘Hoe gaat zíj dat in godsnaam doen!’

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

8 gedachten over “Gemengde gevoelens over IVF”

 1. Avatar foto
  Jeanne van Dijk

  Ook ik vind het moeilijk hierover te oordelen. Ik zou het zelf niet doen, maar als je wens zo groot is…. Waarom dan toch zo lang wachten?
  Wat mij wel bevreemd, is dat ik nergens in de krant iets heb gelezen over een vader. De moeder is zwanger geworden door eiceldonatie. Als er ook nog donorzaad gebruikt is, vraag ik me af in hoeverre dit kind dan nog van de (draag)moeder is.
  Hoe meer ik erover nadenkt, hoe meer haken en ogen zitten er voor mij aan, dus ik laat het verder maar varen. De 63-jarige moeder is heel erg blij met haar gezonde dochter en hoe het verder loopt, is niet te voorspellen. Ik hoop, vooral voor de dochter, dat ze nog een hele poos samen hebben.

 2. Ze had dus een kleinkinderwens, niks mis mee. Ik vind in ieder geval niet dat het aan een overheid ligt om te bepalen wie er wel of geen kinderen mogen krijgen. Dan gaan we een ietwat verkeerde kant op lijkt me.
  Andere vraag. Als ouders overlijden mogen de kinderen dan ook niet door opa en oma opgevoed worden?

 3. En ook op twitter natuurlijk:

  dat mensen zo oud nog kinderen nemen vind ik wel onverantwoord eigenlijk. Het gaat niet alleen om hen, maar vooral om t kind (Leintje)

  en Mee eens! (Irenelamet)

  Bedankt voor jullie reacties dames!

 4. Ik wil jullie ook de reacties die op facebook binnenkomen niet onthouden:

  Josan De Ridder- Jongbloed Handig! Op die leeftijd kun je lekker fulltime moederen want je hebt al gewerkt en word je ook niet afgerekend omdat je thuis zit en niks doet.

  Valerie Verhaeghe en wanneer het kind in de puberteit zit, is moeder 75. Mooie leeftijd om haar kop zot te maken. Lijkt me maar niets.

 5. Ik zie dit liever dan zo’n jonge moeder die eigenlijk helemaal geen tijd heeft voor haar kind, omdat ze nog wil werken/carriere maken/zichzelf op de wereld neerzetten en het moederschap er zo’n beetje bij doet.Als was het kind een project wat met kwaliteitstijd de volwassenheid in geloodsd wordt, en dan ook nog best wel vroeg, omdat het kind door de cariere van mams en paps vroeg zelfstandig moet worden.Dat is net zo egoistisch wat mij betreft.
  Ik weet dus niet wat beter is…..
  risico op het verliezen van je moeder is tegenwoordig even groot(gezien het grote aantal jonge vrouwen met kanker heden ten dage)

  Als het kind een warm nestje heeft is het goed toch?Niet iedere vrouw van boven de 60 is al hoogbejaard.
  En niet iedere jonge moeder van onder de dertig is superfit.

 6. Ik vind dat we allemaal niet zo hard moeten oordelen! Wat gaat het ons aan? Heeft iemand er last van dat ze nog een kind gekregen heeft? Ja haar familie, maar ik kan zeggen dat dat wel goed zit. Ja egoïstisch is het zeker, maar wie zijn wij om daar dan over te oordelen?

  De enige die we moeten veroordelen vind ik, is de dokter die dit gedaan heeft. Als er overal strengere regels zouden zijn zou dit hele gedoe niet aan de orde zijn.

 7. Avatar foto
  OrangeFarmhouse - Maike

  Ik ben zelf moeder geworden na IVF en nu weer zwanger na IVF, ik kan me heel erg goed voorstellen dat een kinderwens zo diep zit en dat je daar heel ver voor gaat.
  Omdat ik niet de hele geschiedenis ken oordeel ik niet over deze moeder, zelf had ik het op die leeftijd niet meer gedaan, maar dat is mijn leven. Haar leven en lijf is misschien wel heel anders. En ja, ik denk dat er heel veel kinderen slechter terecht komen ongeacht de leeftijd van de moeder…

 8. Allereerst IVF is echt een briljante uitvinding. Heb zelf een broer die 3 kids heeft gekregen dmv IVF, maar goed dat was dan wel op een normale leeftijd. Maar een vrouw van 63!! Waar zijn we mee bezig. Afgezien van het feit dat die vrouw haar kind vast veel liefde kan geven, dat weegt niet op tegen alle negatieve aspecten die er zijn. Het belang van een kind moet volgens mij ten allen tijden voorop staan, maar dit is toch echt wel een egoistische aktie. Er moet gewoon een maximale leeftijdsgrens komen op IVF, volgens mij is dat er hier in Nederland ook wel. Maar dit moet ook echt volgens de europese wetgeving geregeld worden. ik kan hier met mijn pet echt niet bij. Echt absurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven