8x gênante momenten als moeder van jonge kinderen: welke staat op jouw lijst?

Gênante momenten: als moeder heb ik er al genoeg meegemaakt. Achteraf kan ik er hartelijk om lachen, maar op het moment zelf zak ik het liefst door de grond. “Gênant!”, denk ik dan, terwijl het schaamrood op mijn kaken verschijnt. Een andere keer haal ik mijn schouders op, omdat ik weet dat dit gewoon hoort bij het moederschap. Hieronder staan acht voorbeelden van gênante momenten, die ik gelukkig niet allemaal zelf heb ervaren 😉 , maar een aantal ervan wel. Wat is jouw meest gênante moment als moeder?

Gênante momenten, 8x akward momenten als moeder

Je kan wel janken of door de grond zakken in zo’n geval. We kennen ze allemaal, die gênante momenten, maar als moeder heb je er zomaar nog wat meer die je aan dit lijstje toe kan voegen!

genante momenten als moeder

Lekkende borsten in het openbaar

Het begint al als je nog maar net moeder bent en borstvoeding geeft. Je kast ligt vol met borstcompressen om je nieuwe voedingsbh mee vol te proppen. Niet voor een extra cupmaat, die heb je nu toch al, maar om lekvlekken tegen te gaan. Dat maandverband voor je tieten (sorry dames, zo is het toch?) moet regelmatig verschoond en is een noodzakelijk onderdeel in je bh geworden.

Ik durf te wedden dat iedere moeder dat weleens vergeten is, hetgeen zeker een gênant moment oplevert. En dat merk je vaak pas op het moment dat je baby begint te huilen en de melk uit je tepels loopt. Te laat! ‘Schat, volgens mij gaat er iets niet goed’, hoor je je partner zeggen, terwijl zijn blik naar je shirt gaat. Thuis is dat wellicht niet zo’n gênant moment, maar reken maar dat je je in een restaurant, bij kennissen op visite of op je werk niet prettig voelt!

Lees ook: 11 momenten waarop ik in een bazige moeder verander

Gênante momenten: werken met kotsvlekken in je blouse

‘Je hebt daar iets op je schouder zitten’, zegt je collega. Op het moment dat je het hoort, weet je al wat het is. Een kotsvlek van jouw schatje die vanochtend net naast het spuugdoekje is gegaan. Je had zo’n haast om de deur uit te komen, dat je bent vergeten een schoon shirt aan te trekken. En daar sta je dan, met de zure melk in je blouse, klaar om je gesprek met een klant aan te gaan. Gênant, maar vast herkenbaar. De volgende keer toch even je kleding controleren voordat je de deur uit gaat 😉 .

Je baby spuugt of poept iemand anders onder

Sommige gênante momenten zijn voor anderen net zo erg als voor de moeder. Een klein mensje kan enorme hoeveelheden kots en poep laten lopen, ook op het moment dat het bij de visite op schoot zit. ‘Ach, kijk zijn gezichtje wordt helemaal rood. Hij poept, wat schattig!’. Minder schattig is het als tante daarna voelt dat haar benen wel erg warm worden. En vochtig. Want zelfs de beste pamper kan niet altijd een volle laag diarree tegenhouden. Misschien kun je de visite wel alvast waarschuwen voor jouw eigen poepfabriek door je baby bijpassende kleding aan te trekken 😉 .

Driftbuien van je peuter in de supermarkt

De driftbuien die peuters kunnen krijgen, horen ook een beetje bij het opgroeien. Maar daar denk jij niet aan als je kind midden in de supermarkt op de grond ligt te krijsen. Hoe sterk je ook in je schoenen staat, de blikken van andere mensen kunnen je toch een opgelaten gevoel geven.

Hou vol, je bent niet alleen! De meeste moeders hebben dit wel een keer meegemaakt. En is het niet liggend op de vloer, dan is het wel hangend in de winkelwagen of rennend door de gangpaden. Wil je weten hoe relaxed een moeder van drie dochters omgaat met de peuterpuberteit?

“Mam, zit je te poepen?” Over gênante momenten gesproken!

Zelfs als je alleen op de wc zit, kun je als moeder een gênant moment beleven. Tijdens een dagje uit ga je naar de wc en je kind roept doodleuk door de ruimte: “Mam, zit je te poepen?”. Of het antwoord nu ‘ja of nee’ is, dat maakt niet eens meer uit. Het ongemakkelijke gevoel is er al.

Lees ook: 8 uitspraken van een peuter die iedere moeder herkent

De ontdekking van een tampon

“Mam, wat is dit?”, riep mijn vijfjarige vanuit de badkamer. Vragend hield ze een tampon omhoog. “Uhm… een watje”, zei ik snel. Later kwam de vraag waar dat watje dan precies voor was. Inmiddels is Dochter 8 en weet ze waar het voor is, toch zorgt ook dit nog voor gênante momenten. Ik krijg vervolgens namelijk de vraag of ze dan een keer mag zien hoe die tampon er uitziet als hij vol bloed zit. Uhm…NEE!

Je kind vindt jouw vibrator

Gênanter dan het vinden van een tampon is wellicht het vinden van een vibrator. Waar een tampon nog een watje kan zijn, ben ik benieuwd welke smoes jij zou bedenken als je kind je vibrator of ander seksspeeltje vindt. Ik hoorde van een moeder die zei dat het een thermometer was. Wat jij zou zeggen op zo’n gênant moment? Of hou je gewoon stug vol dat je deze niet in huis hebt?

Je kind zegt eerlijk dat het kinderfeestje niet leuk was

Nog niet zo lang geleden was Jongste Zoon uitgenodigd voor een kinderfeestje. Met vriendjes en klasgenoten ging hij een gezellige middag tegemoet. Toen hij thuis werd gebracht, vroeg ik hem of hij het leuk had gehad. “Nee, het was het stomste kinderfeestje ooit!”, zei hij terwijl moeder en vriendje erbij stonden. Bleek dat hij dat op de terugweg in de auto ook al had gezegd. Oeps, ik kon wel door de grond zakken! Gelukkig bleek het later wel mee te vallen en baalde hij alleen dat hij niet gewonnen had, haha! Ik heb die moeder en zijn vriendje de volgende dag toch even uitgelegd hoe het zat. En Jongste Zoon heb ik uitgelegd dat het niet zo aardig is om te zeggen. We hebben afgesproken dat hij dit tegen mij mag zeggen, als hij weer thuis is en zijn vriendje weg is.

Ik kan nog wel meer voorbeelden van gênante momenten noemen, maar eigenlijk ben ik benieuwd naar jouw meest gênante moment als moeder. Wanneer voelde jij je ongemakkelijk door het gedrag van je kind?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “8x gênante momenten als moeder van jonge kinderen: welke staat op jouw lijst?”

  1. Oeps! Die laatste zouden ze hier ook kunnen roepen. Mijn gênantste moment? Ik denk toch wel de keer dat er een vrouw voorbij liep. Ze had duidelijk een aandoening in haar gezicht en mijn lieve dochter (3) vroeg net iets te hard wat het was. Ik probeerde er zachtjes op te antwoorden, waarop ze nog iets riep. Geen idee meer wat precies (verdrongen denk ik), maar wel dat het allemaal net iets te eerlijk was en onnodig om uit te spreken. Het is al best even geleden, maar wat wilde ik door de grond zakken. Die arme vrouw…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven