Generation Discover festival 2019; om kinderen kennis te laten maken met wetenschap en technologie

Wetenschap en techniek, ik hou ervan! Vandaar ook dat ik al jaren het Generation Discover festival onder de aandacht breng. Ook in 2019 is het Generation Discover festival een feit en Lotte en ik waren erbij om te kijken naar de opzet van dit jaar.

Direct gratis kaarten bestellen voor dit festival?

Generation Discover festival 2019

Naast dat ik zelf wetenschap en techniek interessant vind, vind ik het vooral belangrijk om kinderen daar ook mee in aanraking te laten komen. Kinderen zijn namelijk anno 2019 zo gewend aan het feit dat alles kan en bestaat, dat ze zich bijna niet meer realiseren hoe dat allemaal tot stand komt. Daarnaast hebben we in de toekomst ontzettend veel knappe koppies nodig om de wereld -op het gebied van duurzaamheid- een stukje beter te maken. Het festival richt zich dan ook met name op kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar, maar ook jongere kinderen kunnen al met verschillende activiteiten meedoen.

Dit jaar wordt het GRATIS Generation Discover festival van 2 t/m 6 oktober gehouden in de Rotterdam Ahoy en gezien de weersomstandigheden is dat een uitstekende keuze! Er is binnen voldoende plek om allerlei wetenschappelijke experimenten te doen en om kennis te maken met techniek op heel veel vlakken.

Meebouwen aan de stad van de toekomst!

Kennis maken met duurzaamheid, milieu en techniek

Mijn kinderen enthousiasmeren over alles wat met techniek te maken heeft, dat staat voor mij dan ook (bijna) bovenaan mijn lijstje. Op respect voor alles wat leeft na 😉 . Wat dat betreft is de bright ideas challenge ook altijd leuk, deze is nauw verwand aan dit festival.

Lotte en ik hebben op het Generation Discover festival een aantal dingen gedaan en gezien die super leerzaam zijn. En naast dat het leerzaam is, is het vooral leuk voor kinderen om van alles te laten ontdekken. Lotte liet haar fantasie bijvoorbeeld de vrije loop bij het maken van een super milieu vriendelijke boot voor de stad van de toekomst. Met zonnepanelen én windmolens!

boot bouwen op generation discover 2019 festival
De boot van de toekomst, vol zonnepanelen!

Verder hebben we ook samen plastic gescheiden, mooi in het kader van duurzaam opvoeden 😉 . Een hele eenvoudige manier om kinderen te tonen wat er nu eigenlijk gebeurt met plastic in het water en dat er verschillende soorten plastic zijn die apart van elkaar gerecycled moeten worden. De jongen die ons hierover informeerde wist alles van die verschillen af.

generation discover meisjes en techniek
En zo werkt dat nou met stroom…

Ook heeft ze geleerd hoe ze ervoor kan zorgen dat er een lampje gaat branden middels een dynamo, zonnepanelen en een batterij. Wat moet je doen om het ‘cirkeltje’ rond te krijgen en hoe zet je hier dan weer een schakelaar tussen om de stroom te doorbreken? Fantastisch om te zien hoe een meisje van 10 op deze manier kan ervaren en leren hoe dat nu eigenlijk werkt met stroom!

spelen met zeepbellen

Natuurlijk is ook de dino boerderij super leuk om even te gaan kijken, zijn de zeepbellen fantastisch en mag het maken en kleuren van een vogelhuisje ook niet ontbreken tussen de activiteiten!

vogelhuisje maken
Iedere kant van het vogelhuisje moest uiteraard gekleurd worden 😉

Maar dat haalt het niet bij het afvuren van je eigen raket of het bouwen van die zoutwater auto, toch?

raket maken op generation discover festival
Lotte maakt hier haar eigen raket!

Wat is er allemaal te doen op het Generation Discover festival 2019?

Dat is haast teveel om op te noemen. Sterker nog… wij waren om 14.00 op het festival en moesten om 17.00 naar huis (dan sluit het), maar hebben écht lang niet alles gezien en gedaan.

 1. De stad van de toekomst; hoe wonen we in de toekomst? Kinderen kunnen zelf hun huis of boot van de toekomst ontwerpen
 2. Een auto maken die op zout water rijdt om daar vervolgens mee te racen
 3. Een mini-lab met allerlei leuke proefjes om te doen
 4. Vliegen met drones
 5. Robot voetbal spelen
 6. Magneetvissen
 7. Energie opwekken in de silent disco
 8. Operatie Maasstad; door het laser doolhof je weg zoeken met een night-visio bril
 9. Meer leren over de auto van de toekomst
 10. Diverse science shows die je kan volgen
 11. Een cybercrimineel opsporen en ‘stoppen’
 12. Nog veel meer….
kinderen en techniek en wetenschap
Blikvisbingo spelen, altijd leuk!

Zoals ik hierboven al aangaf is er enorm veel te doen. Als je zelf met je gezin naar het gratis Generation Discover festival 2019 wilt gaan, zorg er dan voor dat je op tijd binnen bent, zodat je overal de tijd voor kan nemen. Eigenlijk moeten wij nog een keertje terug, we hebben te veel niet kunnen doen!

silent disco energie opwekken
samen energie opwekken in de scilent disco 😉

Wie organiseert het Generation Discover festival 2019 en waarom?

Het festival wordt voor het vierde jaar georganiseerd door verschillende partijen, waaronder Shell, Staatsbosbeheer, NEMO, Politie en Jet-Net & Technet, met als doel het betrekken van kinderen in de wereld in wetenschap en technologie en het stimuleren van creatieve en innovatieve ideeën.

De wereld van de technologie staat niet stil en júist de kinderen zijn diegene die er in de toekomst gebruik van moeten gaan maken om onze wereld een beetje mooier en duurzamer te maken. Wat is er dan handiger dan ze vroegtijdig en spelenderwijs in contact te laten komen met alles rondom de onderwerpen die hiervoor van belang zijn. Het Generation Discover festival 2019 draagt daar weer op een mooie en leerzame manier aan bij.

Meer informatie over dit gratis festival vind je hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven