Wat we van kinderen kunnen leren? 10 tips om te genieten van je kinderen

Door al het werk dat wij dagelijks (en ’s nachts) moeten verrichten, zou je soms (bijna) vergeten hoe mooi onze kinderen zijn. Als er opa’s, oma’s, ooms, tantes of vrienden op bezoek komen, dan besef ik dat het meeste.  Dan zie ik hoe zij volop genieten van al die kleine, mooie, typische kinderlijke eigenschappen, die mijn kinderen laten zien. En dan denk ik ‘Oh ja, daar moet ik ook (weer) meer van genieten!’ Maar genieten van je kinderen ligt niet zomaar voor de hand, daar moet je bewust mee bezig zijn!

Ik dacht… Laat ik er eens een top 10 lijst over gaan schrijven, over al dat mooie typisch kinderlijke. Het is niet alleen een lijst geworden met heel veel moois, maar ook met allemaal dingen waar wij als volwassenen van kunnen leren. Ik wil deze Top 10 lijst heel graag met jullie delen om te laten beseffen dat je heel blij mag zijn met wat je in huis hebt!

Genieten van je kinderen doe je zo

Voordat je onderstaande rijtje eens doorneemt heb ik nog een kleine tip voor je. Door bewust te genieten van je kinderen zal je zien dat ook onderstaande leermomentjes makkelijker op te pikken en uit te voeren zijn. Je krijgt er weer lol in 😉 .

Genieten

Kinderen kunnen genieten als geen ander. Je ziet het aan hun twinkelende oogjes en aan de enthousiaste bewegingen die ze maken. Zij genieten zowel van grote als van hele kleine dingen. Duidelijk iets war volwassenen meer moeite voor moeten doen.

Spelen

Door te spelen zijn kinderen in hun eigen wereld vol fantasie, creativiteit en mogelijkheden. Ze leren er niet alleen heel veel van, maar het is ook nog eens erg ontspannend. En dan hebben we het niet over de online games hier!

Leven in het hier en nu

Jonge kinderen denken nog niet zoveel na. Zij zijn veel meer bezig met wat er zich afspeelt in het hier en nu. Daardoor genieten zij daar erg van en dat is precies het verschil met ouderen. Wij zijn veel meer bezig met morgen, volgende week, volgend jaar etcetera.

Onthaasten

Kinderen voelen van nature rust. Zij laten zich veel minder dan volwassenen leven door tijd. Als zij ergens mee bezig zijn dan nemen ze daar ook echt de tijd voor, zonder te gaan stressen. Dat dat ook wel eens lastig kan zijn, dat merken wij als volwassene dan. Voor de zoveelste keer roepen dat ze mee moeten gaan bijvoorbeeld, je herkent het vast wel.

Openheid in gevoelens

Daar waar ouderen hun best doen om hun gevoelens enigszins te verbergen gaan jonge kinderen heel anders met hun emoties om. Als een jong kind iets voelt, dan zal het dit laten merken, zeker aan de ouders.

genieten van je kinderen

Genieten van de natuur

Kinderen zijn dol op dieren, planten, bloemen, steentjes, blaadjes, schelpjes. Enzovoort. Enzovoort. Als het regent stampt jouw kind het liefst door de plassen. Als ouder probeer je dat juist af te remmen, waarom eigenlijk? Genieten van je kinderen als zij genieten van de natuur… wat wil je nog meer?

Eerlijkheid

Kinderen zeggen altijd de waarheid, tenminste… meestal wel. Als ze wel liegen, dan verraden zij zichzelf met hun oogjes waardoor je precies weet wat je aan ze hebt. Dat moet bij volwassenen nog maar eens lukken, dat je goed doorhebt of ze de waarheid spreken of niet…

De wereld ontdekken zonder angst

Kinderen doen gewoon waar ze zin in hebben, zonder zich vooraf zorgen te maken of bang te zijn. Zij zijn continue bezig aan een grote ontdekkingsreis en zijn open minded. De angst die ze kennen, die leren ze meestal van ons.

Niks is vanzelfsprekend

Een kind zal zich niet op een bepaalde manier gedragen, alleen maar omdat dit zo moet volgens de regels, normen of waarden. Zij staan hierdoor open voor alles en nemen niet zomaar alles klakkeloos aan.

Vrij zijn, zonder schaamte

Kinderen bewegen zich vrij, zonder erbij na te denken wat een ander ervan zal vinden. Tenminste, als ze jong zijn ;). Naarmate ze ouder worden ‘leren’ ze dat schaamte ‘normaal’ is, puur door naar de volwassenen in hun omgeving te kijken. Jammer toch!

Hoe zit het met jou en het genieten van je kinderen? Doe jij dat bewust of ‘vergeet’ je het vaak door de tijdsdruk of door andere zaken?

Meer lezen?

Afbeelding via Shutterstock

2 gedachten over “Wat we van kinderen kunnen leren? 10 tips om te genieten van je kinderen”

  1. Eigenlijk gelden de tips die je geeft voor het hele leven: door bewust te zijn van wat je doet, wat je ziet, wat je proeft en wat je hoort geniet je er veel meer van. En natuurlijk geldt dat ook voor het omgaan met kinderen.

    1. Als volwassene heb je ook meer zelfkennis dan een kind, dus dat zou je in staat moeten stellen nog meer je bewust te zijn van het moment en daarom misschien meer te kunnen leven in het moment. Ik zal dit artikel eens onder de ouders hier op school delen en kijken wat zij vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven