Gerstekorrels: hoe krijg je ze en wat kan je er tegen doen?

Een tijd geleden ontvingen we onderstaande lezersvraag. Een van onze lezeressen heeft last van bultjes op haar voorhoofd. Heb jij daar ook last van? Lees dan vooral nog even door, want het zou zomaar zo kunnen zijn dat ook jij last hebt van gerstekorrels, ook wel milia genoemd.

gerstekorrels

Lezersvraag over gerstekorrels

“Ik heb echt al heel lang allemaal bultjes op mijn voorhoofd. En laatst kwam ik er ook achter dat ze ook op mijn wangen zaten en eigenlijk op heel mijn gezicht. In bepaald licht is dit echt heel goed te zien. Ik dacht dus altijd dat het kwam doordat ik een vette huid had, dus ik smeerde altijd met crèmes voor de vette huid, maar laatst hoorde ik dat iemand zei dat het juist droogtebultjes zijn. Kan dit? Waardoor komt het en wat kan ik er tegen doen?

Gerstekorrels, hoe ontstaan ze?

Als ik dit zo hoor denk ik als eerst aan milia’s, oftwel gerstekorrels. Die worden vaak verward met acne. Ze ontstaan echter door een vochtgebrek in je huid. Wat er gebeurt is dat het talg niet goed vloeibaar blijft en dus als het ware gaat ‘klonteren’, waardoor je klein onderhuidse witte bultjes krijgt. Zo ontstaan gerstekorrels.

Gerstekorrels laten verwijderen

Je kunt gerstekorrels bij een schoonheidsspecialiste of bij je oogarts weg laten halen. Meestal gaan ze helaas niet vanzelf weg. De schoonheidsspecialiste maakt een heel klein sneetje om de gerstekorrels te verwijderen. Wees gerust: daar voel je bijna niks van en het laat ook geen sporen achter. Hoewel je op internet allerlei sites tegenkomt met tips om gerstekorrels zelf te verwijderen, is dat geen aanrader. Je kan ze niet zomaar uitknijpen zoals een puistje. Bovendien heb je grote kans op infecties óf blijvende littekens als je zelf aan het stunten gaat. Een tripje naar de schoonmaakspecialiste is dus verstandiger!

En misschien nog wel slimmer: probeer ze te voorkomen. Dat kan door je huid goed te verzorgen met de juiste producten. Dokter Leenarts producten bijvoorbeeld, of andere goed bij je huid passende producten.

Verzorg je huid goed tegen gerstekorrels

Wat verder belangrijk is om gerstekorrels te voorkomen is dat je een milde reiniging gebruikt om je make up te verwijderen (zonder alcohol en parfumstoffen). Ook is een goede hydraterende dag- en nachtcrème belangrijk, om de vochtbalans in de huid goed te houden.

Daarnaast is voldoende drinken (water en kruidenthee) en water eten via groenten en fruit (wordt beter opgenomen in je darmen) ook heel belangrijk. Maar als je daarnaast geen goede producten voor jouw huidtype gebruikt kan je huid het vocht niet goed vasthouden en is het dweilen met de kraan open.

Shutterstock foto van gerstekorrels door vchal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven