Een brief aan alle gescheiden ouders; vanuit het hart van alle kinderen

Met deze brief aan alle gescheiden ouders van Nederland doet Isa een oproep van alle kinderen. Neem de moeite om even te luisteren…

Aan alle gescheiden ouders

Laat ik voorop stellen dat ik er geen voorstander van ben dat twee ouders bij elkaar blijven terwijl ze elkaar het licht in de ogen niet meer gunnen. Scheidingen zijn van deze tijd, dat besef ik me heel goed. En ondanks dat een kind van gescheiden ouders zich diep ongelukkig kan voelen, is het soms beter dat ouders toch uit elkaar gaan. Ook dat mag duidelijk zijn.

Stel je voor dat je als kind in een huis woont met twee ouders die totaal niets meer voor elkaar voelen, waar geen liefde is en geen warmte. Of erger nog, waar altijd spanning heerst en ruzie is. Dat wens je geen enkel kind toe.

gescheiden ouders

Lees ook: scheiden met kinderen, hou het netjes

Zo moeilijk is het om kind te zijn van gescheiden ouders

Toch geeft Isa in haar brief overduidelijk aan dat het moeilijk is om een kind te zijn van gescheiden ouders. En die komt bij mij binnen. Als je de video gezien hebt, dan snap je vast wat ik bedoel.

Ik ben gelukkig getrouwd en sta niet op het punt om te scheiden. En wellicht heb ik daarom ‘makkelijk praten’. Maar mijn hart breekt als ik dit soort verhalen hoor. En ja, ik heb wel scheidingen van redelijk dichtbij meegemaakt. Waarbij ondanks de -soms- goede bedoelingen van de ouders toch nog zoveel mis kan gaan.

Deze brief aan gescheiden ouders opent hopelijk vele ogen. Eigenlijk is het een must dat iedere ouder deze brief te lezen (of de video te zien) krijgt. Verplichtte kost als je gaat scheiden, gewoon om je écht bewust te zijn van de gevoelens van kinderen. Gevoelens die misschien niet altijd aan de oppervlakte liggen. Omdat ze niet nóg meer ruzie en verdriet in huis willen.

De brief neemt gescheiden ouders mee in de belevingswereld van hun kinderen. Hierdoor kunnen zij meer gaan kijken door de ogen van een kind en hiernaar handelen.

De verantwoordelijkheid van de scheiding ligt bij jullie

Het is niet de keus van de kinderen, maar de keus van de ouders om te gaan scheiden. En soms uiteraard totaal begrijpelijk. Maar begrijpelijk of niet, je bent als ouder verantwoordelijk voor het geluk van je kinderen. Niet andersom. Zie het co-ouderschap als een nieuwe vorm van ouder zijn, maar blijf hoe dan ook die ouder die ze zo hard nodig hebben.

Neem deze verantwoordelijkheid serieus.

Wil je de brief nog eens op je gemak nalezen, of misschien wel doorsturen? Je vindt hem hier.

1 gedachte over “Een brief aan alle gescheiden ouders; vanuit het hart van alle kinderen”

 1. Ik vond dat Isa dit heel erg goed heeft samengevat!

  Ik denk heel veel aan de mensen die ik onder andere ken die gescheiden zijn of kinderen die gescheiden ouders hebben.
  Ik vind het altijd super triest als ik hun verhalen hoor, of als er iets anders aan de hand is een ze vertellen het, het ik gewoon niet geloven.
  Maar gelukkig ken ik een paar mensen die wouden scheiden maar dat niet hebben gedaan omdat ze naar een relatie therapie gingen, en dat hielp echt!

  En daarom wil ik afsluiten met een tip;
  Als het niet gaat, probeer dan altijd eerst om een relatie therapeut inteschakelen, zodat hen je vooruit kunnen helpen met je problemen en dat doen ze o.a. door veel te met je praten.

  Dit was mijn tip.
  Heel veel sterkte en veel succes
  Met Vriendelijke Groet Saloua Barouch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven