Geslaagd voor je examen? Daarna wordt het pas écht spannend…

Het kan je als ouder jarenlang slapeloze nachten opleveren, schoolgaande kinderen. Met name in de puberteit als de interesses van je bloedjes niet bij hun studie ligt. Maar vroeg of laat komt er een moment dat ze slagen voor school. Hebben jouw kinderen er al een geslaagd examen op zitten? Of heb je er dit jaar een in het examenjaar zitten? Daar kan je ook als ouders flink over in de rats zitten. Luc doet dit jaar zijn eindexamen en Joyce vindt het nu al spannend!

Zelfs als ze voor ieder vak voldoende staan blijft het zenuwslopend: gaan ze aan het eind van het jaar slagen? Dat is ieder jaar al spannend, maar met het eindexamen voor de boeg helemaal. Menig ouder maakt zich er zelfs nog een stuk drukker om dan de kinderen zelf. Maar áls het dan -na al dat effectieve leren– eenmaal zover is heb je ook wel echt reden voor een feestje. Hoe ga je dat geslaagd zijn voor het examen vieren? En, eigenlijk een veel belangrijkere vraag: wat gaan ze eigenlijk doen als ze dat veelbeloofde diploma op zak hebben? De juiste studiekeuze maken valt nog niet mee!

geslaagd voor examen en dan?
Stockfoto van studenten door Monkey Business Images

Geslaagd voor je examen: party time! Maar dan?

Is het zover, mag eindelijk de vlag uit? Dikke kans dat jullie als ouder ook wel toe zijn aan een feestje na al die spanning. En natuurlijk ben je apetrots dat je kind het geflikt heeft. Zeker reden om even stil te staan bij dit bijzondere moment!

Weten jouw kinderen al helemaal wat ze nu willen? Nadat ze geslaagd zijn voor het examen? In de aanloop naar en tijdens hun examenjaar worden ze daar door school volop voor klaargestoomd, maar toch zijn er maar al te veel kinderen die zelfs dan nog niet precies weten wat ze willen. Ook niet zo raar natuurlijk, want ze zijn nog zo jong.

Een studie kiezen; hoe doe je dat?

Vanuit school worden kinderen volop voorbereid op hun toekomst. En als ouder ben je er natuurlijk ook volop mee bezig. Want nadat je geslaagd bent voor je examen begint het eigenlijk pas. Dan kunnen ze zich gaan richten op wat zíj interessant vinden. Maar hoe boeiend die nieuwe studie ze ook lijkt, er zitten áltijd mindere kanten aan. Probeer je daarom uitgebreid te oriënteren. Een open dag bij een opleidingsinstituut levert veel informatie op, maar ook daar hoor je natuurlijk veelal de positieve geluiden. Probeer bijvoorbeeld ook eens met studenten in contact te komen die de opleiding al volgen. Of laat je kind een dag meelopen, dat geeft ook al meer een beeld van wat studeren echt inhoudt.

’n Geslaagd examen maar geen idee wat je wil

Hoe goed je ze er ook op wilt voorbereiden, het maken van de juiste studiekeuze is niet makkelijk. Zeker niet als je kind eigenlijk helemaal geen idee heeft wat hij of zij later wil gaan doen. Wat dan?

De eerste tip voor ouders in het examenjaar: probeer je kind te begeleiden, maar zonder de leiding te nemen. Het helpt niet als je maar blijft pushen. En meteen de volgende tip: staar je niet blind op wat volgens jou de perfecte studie voor je kind is. Uiteindelijk moeten ze het echt zelf willen, en geen moeder (of vader) gaat ze door een paar jaar durende studie heen slepen waar ze absoluut geen zin in hebben.

Vergeet tenslotte niet dat de studie die je kind kiest als hij geslaagd is voor zijn examen niet allesbepalend is voor het beroep dat ze uiteindelijk krijgen. Natuurlijk stuurt het ze een bepaalde richting op, maar er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die daardoor ook écht in die sector gaan én blijven werken. Het belangrijkste is dat kinderen zich door hun studie kunnen ontwikkelen. Maar hoe ze zich daadwerkelijk ontwikkelen, dat kan echt nog alle kanten op.

Blijf open communiceren

Het kan soms een hoop frustraties en spanningen opleveren, die onzekerheid over de toekomst van je kinderen. En vergeet niet, al zijn onze kindjes lang zo klein niet meer, dit is voor hen toch ook wel echt een spannende periode. De komende jaren zullen ze zichzelf gaan ontdekken, en stapje voor stapje volwassen worden. Tijd om ze heel voorzichtig te gaan loslaten dus…

Belangrijk is dat je open met je kinderen blijft communiceren. I know, dat valt soms niet mee met zo’n gesloten puber. Trap af en toe bij jezelf op de rem als dat nodig is; stilte geeft ook ruimte tot nadenken. En dat is voor iedereen belangrijk als het over de toekomst gaat, en van die van onze kinderen.

Een tussenjaar misschien nadat je geslaagd bent voor je examen?

De meeste tieners klinkt het waarschijnlijk als muziek in de oren: na een geslaagd examen lekker een tussenjaar inlassen! De term alleen al betekent voor veel ouders (en jongeren) hetzelfde als een lang-leve-de-lol-jaar. Maar met een bepaald reisdoel voor ogen kán je er ook een heel leerzaam jaar van maken. En voor tieners die totaal geen idee hebben wat ze met hun toekomst willen gaan doen, is het een prachtige manier om zichzelf te leren kennen.

Zo kunnen ze een jaar gaan studeren in het buitenland nadat ze geslaagd zijn voor hun examen. Niet per se dé studie die ze uiteindelijk willen gaan volgen, wel ontzettend goed voor hun ontwikkeling. Voor hun sociale vermogen, en hun talenkennis. Bovendien gaan ze gegarandeerd ook veel over zichzelf leren tijdens dit avontuur. En dat is misschien wel de allerbeste voorbereiding op hun toekomst!

Luc in zijn eindexamenjaar

Joyce vertelde me dus dat ze het ook nogal spannend vindt allemaal dit jaar. Qua cijfers ziet het er vooralsnog goed uit, maar echt bezig zijn met een studierichting… dat zit er bij Luc nog niet helemaal in blijkbaar. Ze heeft al wel vast een mooie bedrukt vlag van DVC in in de kast liggen om het te vieren als Luc geslaagd is voor zijn examen, want je kan er maar beter positief instaan niet?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven