Geven aan goede doelen; tuurlijk, maar die abonnementen… grrrrr

We leven met zijn allen in een rijk land. Dat wil helaas niet zeggen dat iedereen rijk ís. Maar toch. In 2016 ging er in totaal (niet schrikken) 2,8 miljard euro naar goede doelen. Begrijp me niet verkeerd: dat vind ik fantastisch. Ook ik vind (de meeste) goede doelen belangrijk. En geven aan goede doelen doe ik dan ook graag. Tot op zekere hoogte.geven aan goede doelen

Een kapitalistische eye-opener

De bel gaat. Ik ben net mijn cavia kooi aan het verschonen, dat mag u best weten. Dus het duurt ongeveer 10 seconden langer voor ik bij de voordeur ben. Daar kijk ik op de rug van een jongeman. Zodra hij beseft dat ik open doe, is ‘ie zo weer terug. Dit is zijn opening: “Hallo mevrouw! Ik ben hier niet om u iets te verkopen! Niet om u iets aan te smeren, of geld af te troggelen!” Normaal gebruik ik niet zoveel uitroeptekens, maar hij blijkbaar wel. Het was een jonge knul, studentikoos type, en blijkbaar de spreekbuis voor een goede doelen organisatie. Die zal ik niet bij naam noemen, want het is niet mijn bedoeling hen af te kraken. Maar wel de manier waarop geld wordt ingezameld.

Na een behoorlijk aantal minuten komen we op een –voor mij- gevoelig puntje. De manier waarop we móeten geven aan goede doelen. Een eenmalige donatie zit er vaak niet meer in. Geven aan goede doelen wordt een soort ‘abonnement’. Je doet maandelijks een afschrijving. Tót je zelf je abonnementje weer stopzet. De jongen stelt, en ik quote: “We zijn miljoenen misgelopen door eenmalige donaties aan te bieden. Gewoon omdat mensen vaak vergeten op te zeggen. Dus die fout gaan we niet meer maken!”

Lees ook: Speelgoed weggeven? Hier zijn ze er blij mee!

Geven aan goede doelen: het kan ook anders

Vervolgens maakt hij me echt een beetje kriegelig.” Mevrouw, ik ben nu een uurtje bezig. En ik heb al 9 mensen op mijn lijst! Als u de 10e bent maakt me dat echt super blij!”. Oké, denk ik. Voor iemand die niks kwam verkopen klinkt dit verdacht veel als een verkoper. “Dus je bent geen vrijwilliger”, vraag ik nog maar even voor de zekerheid. Nee, meneer kreeg betaald. Per inschrijvende ‘klant’. En dat is een schop tegen mijn zere (vrijwilligers)been.

Wat zou er nu gebeuren als ik voor dit “abonnementje” zou gaan? Dan zou in ieder geval een deel van mijn donatie dus naar deze jongeman gaan. Niet dat ik hem geen inkomsten gun. Maar dat was dus níet de bedoeling van mijn donatie. Noch dat er een aanzienlijk groter gedeelte naar de baas van de desbetreffende –hardwerkende-  student gaat. En dat is mijn probleem met geven aan goede doelen.

Respect voor alle vrijwilligers

Als er een vrijwillige collectant aan mijn deur komt, geef ik die áltijd geld. En nu niet massaal mijn adres gaan opzoeken jongens 😉 . Maar iemand die vrijwillig gaat collecteren heeft volgens mij het hart op de juiste plaats. Helaas is er een alternatief bijgekomen. Meestal zijn het studenten die een boterham, studieboek of biertje moeten bijverdienen.

Geld inzamelen op die manier, dat kost geld. Kan dat niet anders? Jawel beste lezers, dat kan het zeker. Er wordt in Nederland ontzettend veel aan vrijwilligerswerk gedaan. En dat is pas écht jezelf geven aan een goed doel. Dat er dan nog steeds geld nodig is begrijp ik ook wel. Maar massa-inzameling door betaalde krachten? In supermarkten, bij stations en zelfs op festivals? Zullen we dat maar even overslaan?

Lees ook: open brief aan de energiebedrijven… fuck off!

Geld geven aan goede doelen: het kan ook beter

Het probleem is misschien dat er zóveel goede doelen zijn. En dat hun reputatie regelmatig wordt geschaad. Als weer blijkt dat een of andere directeur van een goed doel tonnen mee naar huis neemt. Wat kunnen we daar aan doen? Onze ogen openhouden. Kritische vragen stellen aan de ‘goedheiligman’ die voor je deur staat. Sorry verkopers! O nee, dat waren jullie niet.

Meer weten over welke goede doelen er allemaal zijn? Check deze site even.

Geven aan goede doelen is écht belangrijk. Maar doe een klein beetje research. Zoek uit waar het geld aan besteed wordt. En kies goede doelen uit die jou aan het hart gaan. Er zijn er in ieder geval genoeg om uit te kiezen! Kleinere, lokale organisaties zijn vaak minder bekend. Maar doen minstens net zo goed werk. En er blijft vaak minder aan de strijkstok hangen. Als goede doelen je echt aan het hart gaan, wees dan kritisch over waar je geld naartoe gaat. Zodat goede doelen niet nog meer in een soort markt veranderen.

Vrijwilligerswerk doen

Wil je niet alleen geld geven aan goede doelen, maar ook wat tijd? Voor vrijwilligerswerk krijg je geen geld. Maar wel een heleboel andere dingen. Die niet te koop zijn. Hier lees je meer over de opties die je hebt als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen.

Stoor jij je ook zo aan deze manier van ‘collecteren’? Of ben ik de enige die hier last van heeft?

1 gedachte over “Geven aan goede doelen; tuurlijk, maar die abonnementen… grrrrr”

  1. Avatar foto
    G,de onzichtbare man.

    Als het een half jaar of langer gaat duren voordat jouw geld pas bij de juiste personen terecht komt dan is er iets heel goed misgegaan met het verzamelen van geld dat voor het goede doel hoort te zijn.zijn de slachtoffers bedoeld om eerst eraan te kunnen verdienen voordat zij het recht krijgen om geholpen te kunnen worden?dan wil ik nooit een slachtoffer van een goed doel organisatie zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven