Een temperamentvol gevoelig kind is ook een kind!

Je leest het overal, je hoort het overal maar wat het vooral is … je hebt het zelf! Een temperamentvol maar gevoelig kind. En ja, om maar gelijk met de deur in huis te vallen dat zijn ook kinderen. Het is geen ziekte, geen kwade bedoeling, het is een kind een heerlijk kind. Net als alle andere kinderen. Een kind zonder label maar met een bijzondere karaktereigenschap, tenminste zo zie ik het!

gevoelig kind

Een gevoelig kind vol temperament

Temperamentvolle kinderen beleven alles intens, weten precies wat ze willen (en wat vooral niet) en zullen daarvoor gaan tot het uiterste! Dat ze ook een behoorlijk gevoelige en onzekere kant hebben komt voor je gevoel bijna niet overeen. Toch is dat wel zo. Als ze sommige situaties niet kunnen hendelen komt de pit gezellig om de hoek kijken. Een soort van actie-reactie. Een temperamentvol kind is behulpzaam, zorgzaam, voelt zorgen, verdriet en angst van anderen haarfijn aan en zal altijd alles op alles zetten dingen te laten slagen. Lukt dat niet, berg je maar!!!

Hoe ‘hendel’ ik mijn gevoelige meisje?

Temperament. Is het erg? Neeejjjj!!! Is het soms lastig? Jaaaa!!!! Voor zowel het kind als de ouder is het soms best lastig. Het woord opvoeden is überhaupt al pittig laat staan het uitvoeren ervan. Er zijn diverse hulpmiddelen als boeken over temperamentvolle kinderen, opvoedkundige tips, praatsessies etc. Daar zullen vast mensen baat bij hebben, het geeft herkenning en houvast. Al weet ik in de praktijk dat al deze goed bedoelde adviezen niet altijd hun vruchten afwerpen. Correct en consequent gedrag zoals alle kinderen nodig hebben werkt het best. Herhaling, herhaling, herhaling … pfff soms om moedeloos van te worden maar het werkt het beste. Oh ja en niet te vergeten, rustig en duidelijk praten als je een gevoelig kind hebt. Dat is iets waar ik me nog in zou kunnen laten bijscholen. Er is geen specifieke opvoed richtlijn die ik altijd en overal bij mijn kinderen kan inzetten. Ik blijf balanceren op het koord als een wiebelige koorddanser. Het blijft voor iedereen afwegen en beslissen, afhankelijk van het moment, een ware kunst.

Een temperament vol kind wil graag zelf de touwtjes in handen hebben. En nemen het liefst een machtspositie in. Tja… dat gaat dus niet he! Een spontane verrassing komt ook niet altijd helemaal lekker bij ze binnen. Waar de ene dochter roept; “Jaaaa leuk!!!” zegt de andere dochter; “Nee, daar wil ik niet heen!!” “Daar ben ik nog nooit geweest, ik weet niet hoe het eruit ziet en wat we gaan doen.” “Relaxxxx schatje, het komt allemaal goed!” Na een hoop tegenstribbelen, zeuren, mokken en praatsessies verder zijn we aangekomen op locatie van de verrassing en wat denk je … super de puper, nooit meer weg te slaan om vervolgens na afloop van een heerlijke dag even lekker alle indrukken en opgekropte spanningen los te laten met een heerlijke driftbui.

Kom maar op schatje, ik kan het hendelen!

Mijn naam is Danielle van de Vlag, getrouwd en moeder van 2 eigenwijze maar ook super lieve meiden,
Robine (2009) en Elise (2012). Ik heb een grote liefde voor schrijven over kindermode, lifestyle en beauty.
Hou van aanpakken, ben gemotiveerd en enthousiast! Sinds de komst van de meiden leef ik bewuster en geniet ik nog meer!
In het dagelijks leven hou ik me bezig met schrijven, het huishouden, shoppen, vriendinnen, tijdschriften en vooral plezier maken met mijn gezin.
We trekken er vaak op uit en genieten van alle mooie dingen om ons heen. Het moederschap heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben.
Geniet met volle teugen van onze meiden. Al moet ik bekennen dat het opvoeden soms best wel een dingetje is!
Het blijft elke dag weer een bijzondere uitdaging en ontdekking om te zoeken naar de juiste balans! Maar ach heey ... dat is gewoon moeder zijn!

Liefs Daan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven