Gevoelige hoofdhuid: zoek haarfijn uit wat er in je shampoo zit

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft weleens last heeft van een gevoelige hoofdhuid. Heb jij er ook last van? Een jeukende hoofdhuid. De onweerstaanbare drang om af en toe tóch even te krabben? En het resultaat: schilfers in het haar? Het kan ook zijn dat je gedrag van je kind herkent. Wanneer je kind veel aan het hoofd krabt denk je al snel aan hoofdluis. Maar ook bij je kind kan er sprake zijn van ‘slechts’ een gevoelige hoofdhuid. Misschien minder ingrijpend dan luizen, maar nog steeds iets wat aangepakt moet worden. En de oplossing ligt misschien dichterbij dan je denkt. Gebruik je wel shampoo zonder parfum?

Lees ook: Resistente hoofdluis – every mom’s nightmare

Gevoelige hoofdhuid: je bent niet de enige

Uit het onderzoek blijkt dat 51,2% van de mensen weleens last heeft van zijn of haar hoofdhuid. Maar liefst 61% van de mensen heeft last van jeuk en 46% van schilfers. Als remedie krabt 62% zich en 15% gaat het haar zelfs vaker wassen. Beide zijn echter geen goede oplossing voor een gevoelige hoofdhuid en met name in de keuze van shampoo moet je voorzichtig zijn. Wat opvalt in het genoemde onderzoek: veel mensen zijn helemaal niet zo bewust bezig met wat er eigenlijk in die flacon zit. En wat dat met je hoofdhuid doet.

Weinig kennis over parfum in shampoo

Slechts 30% van de ondervraagden weet dat parfum in shampoo een schadelijk effect heeft op onze huid. Geen wonder dat de helft van de Nederlanders nog shampoo met parfum gebruikt, met alle gevolgen van dien. Zo’n 16% heeft geen idee of het product dat ze gebruiken überhaupt parfum bevat. Dit terwijl agressieve shampoos met parfum en sterk ontvettende ingrediënten de hoofdhuid kunnen uitdrogen. Uitdroging leidt tot irritatie en jeuk. Zeker als de hoofdhuid al gevoelig is.

Bovendien heeft je haar nou juist een soort natuurlijke vetlaag nodig. Als je die ‘om zeep helpt’ wordt je haar chronisch vet. En blijf jij wassen. Met de verkeerde shampoo. Hoe bewust gebruik jij je haarverzorgingsproducten? Het belangrijkste is om shampoo zonder parfum te gebruiken.

Shampoo zonder parfum

Hoofdhuidproblemen als jeuk en schilfers worden maar al te vaak gezien als kwaaltjes die nu eenmaal bij het leven horen, zoals een verkoudheid of menstruatiepijn. En dat terwijl hoofdhuidproblemen als gevolg van een droge huid prima te voorkomen en te verhelpen zijn. Begin allereerst met het gebruiken van shampoo zonder parfum.

Dermatoloog Dick van Gerwen legt op Youtube uit: “Warm water (tijdens het douchen bijvoorbeeld) lost de vetten in de bovenste laag van de huid op. Was je je vaak met warm water, dan krijgt het vetlaagje geen kans om te herstellen. Het vocht uit de huid verdampt dan bovendien. De huid begint daardoor kleine barstjes te krijgen (jeuk) en te schilferen.” Hij adviseert daarom uitsluitend shampoo zonder parfum , en ongeparfumeerde producten in het algemeen te gebruiken. “Heb je nog geen parfumallergie, dan kun je die wel ontwikkelen. En als je ‘m eenmaal ontwikkeld hebt, raak je er nooit meer vanaf.”

Over Decubal

Decubal is al meer dan 35 jaar een expert op het gebied van de droge en gevoelige (hoofd)huid. Het merk werd in het najaar van 2009 geïntroduceerd op de Nederlandse markt. De verzorgingslijn van Decubal bevat producten voor de droge en gevoelige huid. Decubal helpt de huid op een natuurlijke manier. De producten bevatten niet alleen huideigen lipiden, maar stimuleren de huid ook om zelf weer lipiden aan te maken. Zo verzorgt en verzacht Decubal de huid op twee fronten, zowel aan de oppervlakte als in de diepere huidlagen. Alle producten van zijn vrij van parfums.

Lees ook: Schaamhaar en okselhaar: wat scheer jij weg?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven