Als je kind stampvoetend thuiskomt van school in de eerste dagen na de vakantie

Als gevoelige kinderen met een sterke wil weer naar school gaan, dan kan dat heel wat teweeg brengen in huis. Bianca geeft exact weer hoe gevoelige kinderen hun eerste dagen of weken op school kunnen ervaren en wat je als ouder kan verwachten.

gevoelige kinderen met een sterke wil

Gevoelige kinderen met sterke wil en school

De eerste schoolweken staan weer op de agenda. En dat kan als een enorme overgang voelen. Zomerse weken van vrijheid waarin minder moest en meer mocht. Andere ritmes en meer ruimte en avontuur. Echt zomers weer dus lekker veel buiten zijn. Of juist extra tijd om op Youtube je favoriete filmpje te kijken of nog beter te worden met het spelletje Fortnite. Weken waarin minder tijdsdruk is en geen wekkers gaan. Minder momenten om samen in een ongeduldige strijd te schieten. Want lanterfanten en even vaker niksen geeft ontspanning. Ook heb je meer tijd om samen vaker verbinding te hebben met elkaar. Spelletjes doen, vaker samen eten of op pad. Minder spanning voelen. Ook voor jezelf als ouder.

Lees ook: hoogsensitief kind, als alles spannend is

Als de school weer begint

En dan plotseling gaat het weer los. Weer op tijd uit bed en de spullen pakken. Trainingen met nieuwe teams van de sportclubs. Weer je vrienden zien na zo’n lange tijd (want geloof mij, voor kinderen lijken deze 6 weken een hele poos). Waar is jouw nieuwe plek in de klas? Hoe gaat de leerkracht zijn? Hoe reageren de andere kinderen? Gevoelige kinderen met een sterke wil staan overal bij stil.

Het is overal weer plek innemen. Want ja, de natuur is toch een survival of the fittest. Daar wil je graag bij zijn, want iedereen wil er op zijn manier bij horen. Dus dat voel je in de klas allemaal om je heen gebeuren  en je komt in actie. En dat doet ieder op zijn manier. Passende bij zijn karakter en gedragspatronen die je zo gewend bent.

Als je kind een eigen plan heeft

Ik ben er als kindercoach graag voor gevoelige kinderen met een sterke wil. De kinderen die een eigen plan hebben. Die moeite hebben met autoritaire houdingen en überhaupt al het woord “moeten”. Kinderen waar je al een pittige onderhandeling mee kan hebben. Of die juist brutaal gaan doen en de kont tegen de krib gooien. Die zich als haantjes en leiders neerzetten in de groep. Ze lijken zo stoer en worden dan vaak lastig gevonden. Ze kunnen niet begrepen worden of krijgen straf. En van binnen wordt het bij hen dan alleen maar spannender…. Want ze hebben vaak een erg klein gevoelig hartje. Herken jij dat?

Boosheid in de eerste schoolweken na de vakantie

Vaak komt thuis pas de echte boosheid eruit. Van alle prikkels die er door de schooldag heen waren. Zeker in de eerste schoolweken. Van de dingen die anders liepen dan verwacht. Of de dingen die oneerlijk waren. Van alle overgangen en het moeten schakelen door de dag heen. Vanuit het gevoelige hartje en de eigen wil laden de emoties op en knalt het er opeens met een enorme vulkaankracht uit. Terwijl je als leerkracht of ouder niet weet wat er in dat volle hoofdje of gevoelige hartje om is gegaan.

Praten met kinderen, zo ontzettend belangrijk

Gevoelige kinderen met een sterke wil ontladen

Stampvoetend met een rood hoofd. De tas door de kamer smijtend. Schreeuwend over hoe stom het was. Een hele ontlading…… met vaak pas na zo’n vurige ontlading de tranen van verdriet. De stoere zoon of dochter die dan opeens weer knuffelend tegen je aan kruipt. Zoekend naar verbinding en ontspanning…..

In deze opstartweken en het wennen aan het nieuwe ritme kan de barstende vulkaankracht groot zijn. Vanuit alle eerste indrukken. Laat ze maar even gedijen. Vertrouw dat de “kokende lava” zich snel weer terugtrekt. Het mag er met hun manier van uiten ook even allemaal zijn. Pfffff…… wat fijn als jij de spannende eerste dagen begrijpt als ouder. Het is ook niet niks. Zelfs ik als groot mens moet enorm wennen. En dan hebben wij veel eigenschappen die kinderen nog niet hebben.

Enne kinderen …… het zijn net mensen.

Shutterstock foto van gevoelig kind door Oksana Mizina

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven