Ik vind gevulde aubergine heerlijk, en toch maak ik het niet zo heel erg vaak. Ik ‘vergeet’ deze groente gewoon vaak als hoofdgroente te gebruiken. Meestal snij ik hem dan in stukjes om ergens doorheen te doen, maar juist als hele aubergine kan je er leuke en lekkere recepten mee maken. Het oog wil tenslotte ook wat! Hieronder zie je welke aubergine gerechten je terug kan vinden, voor het gemak check je ook even de inhoudsopgave!
- Vegetarische gevulde aubergine uit de oven met tomaat en mozarella
- Gevulde aubergine met gehakt uit de oven
Lekkere gevulde aubergine recepten die er ook nog eens leuk uitzien
Aubergine heeft van zichzelf geen hele sterke smaak, maar heeft wel de neiging om de smaak aan te nemen van de producten waar je hem mee combineert. Daarnaast is de structuur van de aubergine aan de binnenzijde wat vleesachtig waardoor je deze groente heel goed als vleesvervanger kan gebruiken. Bij onderstaande gevulde aubergine recepten zie je dan ook recepten met een zonder vlees. Voor ieder wat wils!
Serveer deze recepten bijvoorbeeld met heerlijke rode ui uit de oven of een aardappelpuree of knolselderijpuree en je hebt een gezonde en zalige maaltijd.
Vegetarische gevulde aubergine met tomaat en mozarella
Dit is mijn favoriete recept, vandaar ook dat hij bovenaan staat! Je moet er wel eventjes tijd voor uittrekken. De voorbereiding vergt niet heel veel tijd, maar de gevulde aubergine moet wel een tijdje in de oven, vandaar.
Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- 1 tomaat
- 1 stuk mozarella
- olie
- grof zeezout
- peper
- verse peterselie
Zo maak je deze aubergine gevuld met tomaat en mozarella uit de oven
- Verwarm de oven voor op 180°
- Was de aubergine en snij hem in de lengte in lange repen. Laat de kroon eraan zitten zodat de aubergine daar aan elkaar blijft zitten, dat serveert ook leuk!
- Liefst laat je hem nog 30 minuten uitlekken. Hoeft niet persé, maar is wel handiger ivm hoeveelheid vocht
- Snij de tomaat en mozarella in plakjes
- Wrijf de gesneden delen van de aubergine in met grof zeezout, daarna kan je gaan vullen
- Stop tussen iedere plak aubergine ook een plak tomaat en een plak mozarella
- Leg de gevulde aubergine in een overschaal, bestrooi met peper, een scheutje olie én de verse peterselie
- 50 minuten in de oven en hij is heerlijk van smaak
Gevulde aubergine met gehakt uit de oven
Nog zo’n heerlijk recept met gevulde aubergine en dit keer met gehakt uit de oven. Deze aubergine hoeft iets minder lang in de oven, maar de voorbereiding van de vulling duurt ietsje langer dan het gevulde aubergine recept van hierboven. Ook deze aubergine snij je weer om te kunnen vullen, maar dan in de breedte. Om ervoor te zorgen dat je niet tot onder aan toe snijdt maar dat de aubergine deels aan elkaar blijft zitten aan de onderkant (voor het serveren) gebruik je twee pollepels zoals op de foto hieronder.
Dit heb je nodig voor dit gevulde aubergine recept uit de oven:
- 1 aubergine
- 200 gram gehakt
- halve rode paprika
- halve ui
- gehaktkruiden
- zout
- beetje olie
- beetje verse bieslook
Bereiding aubergine met gehakt uit de oven
- Verwarm de oven voor op 160°
- Na het snijden van de aubergine verdeel je deze in 3 stukken, zoals hieronder. Zoals je ziet zit de onderzijde nog aan elkaar.
- Maak de vulling voor de gevulde aubergine met gehakt klaar als volgt: mix gehakt, fijn gesneden paprika en ui samen met de gehaktkruiden en het beetje zout en de versgesneden bieslook door elkaar met een vork of met je handen.
- Vul de openingen van je aubergine. Het makkelijkste gaat dit gewoon met je handen. Dan kan je het gehakt er eenvoudig instoppen en de gevulde aubergine tot aan de rand afwerken.
- Strooi en schenk er een beetje olie en peper over en de gevulde aubergine is klaar om de oven in te gaan.
- 30 minuten in de voorverwarmde oven en je hebt een heerlijke gevulde aubergine op je bord.
Dit recept gemaakt en helaas moeten aanbieden aan gasten, geen goed recept, de aubergine blijft een taaie hap, veel te veel vocht onder in de ovenschaal en de kaas blijft niks van over, zeer teleurgesteld om dit te serveren