Gewelddadige games, waar ligt jouw grens?

“Mama, dit is een spelletje met schieten erbij, mag ik dat spelen?” Mijn zoon (8) laat me een spel zien op zijn tablet waarbij hij moet schieten op voorwerpen. Twijfelgeval. Ik voel me een tuttebel van een moeder. Maar ik ben nu eenmaal allergisch voor gewelddadige games of wat voor agressie in spelletjes dan ook. “Ach, het lijkt me toch niet zo leuk, laat maar.” Gered door mijn zoon.

gewelddadige games

Onderzoek invloed gewelddadige games

Later die dag zie ik een tweet voorbij komen. ‘Geweld in media beïnvloedt alleen tiener met agressieve omgeving’. Ik klik op de link die erbij hoort en kom op de site van de Universiteit van Amsterdam terecht. Communicatiewetenschapper Karin Fikkers heeft onderzocht wat de invloed van gewelddadige games is op jonge tieners. Een opvallende conclusie is dat jonge tieners alleen agressiever worden van gewelddadige games en televisieprogramma’s als zij ook in hun sociale omgeving agressie ervaren. Bijvoorbeeld door veel conflicten in het gezin of door agressie onder vrienden. Het merendeel van de ouders hoeft dus niet bezorgd te zijn dat mediageweld direct problematisch is voor hun kinderen. Karin Fikkers onderzocht voor haar promotieonderzoek bijna 500 Nederlandse gezinnen met jongeren tussen de 10 en 14 jaar.

Pistolen zijn geen speelgoed

Goed, dus als het thuis wel goed zit, kan ik mijn zoon met een gerust hart gewelddadige spelletjes laten spelen? Hmmm, ik neem toch liever geen risico. Ik heb het gewoon niet zo op schietspelletjes. Dat begon eigenlijk al toen mijn zoon nog kleiner was. Ik kocht verkleedkleren, maar zwaarden en pistolen kwamen mijn huis niet in. Misschien is dat wel hartstikke suf, maar ik vond het gewoon niet nodig om een klein mannetje al een wapen, ook al is het van plastic, in handen te geven.

gewelddadige games

Tom en Jerry vochten ook

Nu hij ouder wordt en steeds vaker digitaal aan het spelen is, maak ik me zorgen. Al dat geweld in games, maar ook op tv, hoe scherm ik hem af? En in hoeverre moet ik hem afschermen? Ik lag vroeger ook in een deuk om Tom en Jerry die elkaar de hersens insloegen. Maar dat was een cartoon, niet de echte wereld. Dat onderscheid kon ik als kind duidelijk zien.

Zeker nu ik een tienerdochter in huis heb, en een zoon van 8, is het goed om stil te staan bij het gevaar van gewelddadige media. Het is ook actueel, kijk maar naar alle discussies  over de vele expliciete scènes in hitserie Game of Thrones of een controversiële missie in Call of Duty: Modern Warfare 2, waarbij de speler getuige is van een aanslag op onschuldige burgers. Oké, mijn kinderen zijn hier nog te jong voor, maar over een paar jaar heb ik daar dus mee te maken.

Geweld op televisie

Ik vind het dan ook goed om te lezen dat er onderzoek wordt gedaan naar de schadelijke effecten van gewelddadige media. En die blijken bij jongeren die opgroeien in een liefdevolle omgeving wel mee te vallen. Karin Fikkers: “Uit het onderzoek blijkt dat de meeste jongeren niet agressiever werden door blootstelling aan mediageweld en dat dit te maken heeft met de situatie waarin zij opgroeien. Als zij bijvoorbeeld in een harmonieus gezin opgroeien of in een omgeving waarin het afkeuren van geweld de norm is, hangt mediageweld niet samen met meer agressie. Pas als jongeren naast geweld op televisie en in games ook veel agressie onder vrienden of veel ruzies in het gezin ervaarden, hing dit samen met een toename in hun agressieve gedrag.”

Soms bleek het effect zelfs de andere kant op te werken, ontdekte Fikkers. ‘Tieners die meer gewelddadige media gebruikten, maar wel in een harmonieuze omgeving opgroeiden, vertoonden juist minder agressie.’

Mijn conclusie: ik moet er gewoon voor zorgen dat mijn kinderen thuis heel veel liefde krijgen. Zodat zij goed ‘gewapend’ de strijd met games aan kunnen gaan. Ik hou natuurlijk een liefdevol oogje op wat zij allemaal digitaal uitspoken. Het mooiste zou zijn als die games gewoon niet meer worden verkocht. En zullen we dan meteen de plastic zwaarden en pistolen uit de winkels halen? Of overdrijf ik dan 😉

Wat vind jij? Moeten games met geweld verboden worden? Controleer jij wat voor spelletjes je kinderen spelen? Of vind jij dat het heel normaal is dat jongens willen vechten? Mag jouw kind bijvoorbeeld met neppistolen spelen?

 

1 gedachte over “Gewelddadige games, waar ligt jouw grens?”

  1. Avatar foto
    demallemolenmoeder

    Moeilijke vragen. Mijn dochter is nog maar 15 maanden dus het is niet helemaal aan de orde. Ik merk dat ik wat strenger ben dan mijn man hierin. Misschien ook wel het verschil, vrouw vs man? Toch denk ik ook dat wij niet moeten doorslaan. Een plastic zwaard hoeft niet verkeerd te zijn…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven