Bezit van de zaak…. wat een achterlijk gezegde!

Bezit van de zaak is het eind van het vermaak, een Nederlands gezegde waarmee wij regelmatig om onze oren geslagen worden. Ken je het gezegde?

Wat ik vind van dit gezegde

Wat dit gezegde betekent lijkt me wel helder, maar ik zal het tòch even kort benoemen. Bezit van de zaak, is het einde van het vermaak. Met andere woorden… als je al langer iets graag wilt, en je hebt het dan ‘ineens’, dan is de lol eraf.

Zoals ik al aangaf krijgen wij dit gezegde regelmatig naar ons hoofd geslingerd. Ik zal je vertellen waarom en wat ik ervan vind. Onlangs schreef ik al over onze wishlist en daar begint het allemaal mee. Heb je dat blog niet gelezen? Even gauw doen dan 😉 . Blijkbaar voelen anderen de behoefte om dit gezegde op te rakelen als wij onze wishlist ter sprake brengen. Maar waarom eigenlijk? Is het gezegde een waarheid als een koe? Is het een stukje jaloezie, of onbegrip?

Negatief gezegde

Frank en ik hadden er pas een gesprek over…. als je je laat leiden door dit gezegde, dan betekent het eigenlijk dat je jezelf nooit laat verleiden om iets te doen wat je eigenlijk al lang zou willen doen, want hé… dat is het einde van het vermaak! Het gezegde heeft eigenlijk een duidelijke waarschuwing in zich en klinkt mij gruwelijk ouderwets in mijn oren! Het is een negatieve benadering in plaats van een positieve en dat vind ik eeuwig zonde.

gezegde

Als wij tot nu toe volgens dit gezegde hadden geleefd dan hadden we onze Kever Cabrio nooit gehad en hadden we ook ons zee aquarium nooit gehad. Een echt gemis denk ik. Ik zal niet zeggen dat die zaken geen geld hebben gekost, want dat hebben ze wel degelijk, maar we hebben er ook plezier van gehad en van genoten! De Kever Cabrio heb ik de deur uitgedaan omdat ik hem niet vertrouwde en Luc net geboren was. Met een baby in die bak vond ik geen succes ;). Als ik hem nu zo terug zie kan ik het alleen maar jammer vinden dat we toen geen plek hadden om hem te ‘bewaren’ en dat we allebei niet zo handig zijn met auto’s, wat een plaatje hè?

Het zee aqarium heeft moeten wijken voor een gashaard. Ook zo’n wishlist item waar we uiteindelijk nog steeds heel veel plezier van hebben! Ik hou niet van simpelweg geld over de balk smijten, maar ik vind wèl dat je plezier mag hebben, ook al is dat maar tijdelijk.

Waarom zou je niet genieten van dingen waar je al langer van droomt, om er vervolgens weer afscheid van te nemen als je er klaar mee bent. En dat het dan geld heeft gekost? So what?! Goed voor de economie zou ik zeggen 😉 . Een ander gaat duur op vakantie omdat ze dat belangrijk vinden. Dat is toch ook prima?

Als het erop aan komt dan hoop ik dat wij onze kinderen mee kunnen geven dat het oké is om te genieten van het leven en sta ik vierkant achter dit gezegde: Geen doel is te ver, als je plezier hebt in wat je doet.

Wat jij?

Hi, welkom bij lifestyle blog MamsatWork. Ik ben Joyce, content creator en internet ondernemer, getrouwd en moeder van een puber en een tiener.

Dit platform is van een persoonlijk blog uitgegroeid tot een lifestyle platform waar dagelijks nieuwe artikelen verschijnen. Een veelzijdig blog met onderwerpen als lifestyle, interieur, food, ondernemerschap, opvoeding, reizen, uitjes, fashion en DIY.

Je vindt hier volop inspiratie. Heb je vragen? Mail me!

9 gedachten over “Bezit van de zaak…. wat een achterlijk gezegde!”

  1. Wij gingen zeilen. Zo leuk! Tot we zelf een zeilbootje kochten… wat een onderhoud! De lol was er al snel af.

  2. Het gezegde is voornamelijk het lot van veel verzamelaars. Dit gezegde is zo’n beetje de reden voor veel verzamelwoede bij mensen… Ik zou het niet te persoonlijk opvatten. Rustig aan… niks aan de hand.

  3. Het gezegde ken ik inderdaad…
    Maar of het zo is, ik denk niet altijd!
    En is het wel zo… dan hup verkopen weer en op naar het volgende punt op de wensenlijst!

  4. Vlijtig Liesje

    Ik ken het spreekwoord, maar soms is het bezit toch ook al wel echt heel fijn! Zo geniet ik elke dag van mijn Uggs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top