Gezichtsgymnastiek doen om rimpels te verminderen

Misschien denk je nu: gezichtsgymnastiek? Wat is dat nou weer? En waarom zou ik dat moeten doen? Er zijn heel veel redenen waarom je de spieren in je gezicht zou moeten trainen. Ten eerste werkt het tegen rimpels en huidveroudering en je wordt er ook nog eens vrolijk van. Op zich al hele goede redenen om ermee te beginnen. Petry van Superstralend zegt dat je de oefeningen zelfs in de auto in de file kunt doen. Zie jij jezelf dat al doen?

Hoe ontstaan rimpels en wat kan gezichtsgymnastiek voor je doen?

Vanaf je 30e levensjaar vermindert de productie van collageen en ook worden er minder elastine vezels aangemaakt. Hierdoor zullen de eerste rimpels ontstaan en de huid zal langzaam gaan verslappen.

Wat kun je verwachten op welke leeftijd?

 • 25-30 jaar gladde en stevige huid
 • 30-39 jaar de eerste tekenen van huidveroudering
 • 40+ jaar snelle veroudering door volumeverlies
 • 50+ jaar minder elasticiteit en meer rimpels
 • 60+ jaar verder verlies van volume en contouren

Rimpelvorming is een natuurlijk proces bij het verouderen van de huid, maar voor een deel ook genetisch bepaald. Dat laatste wil niet zeggen dat je er niets aan kunt doen, maar de erfelijke aanleg heeft wel een grote invloed. Daarnaast spelen leefstijl, voeding en de zon ook een rol bij het wel of niet ontstaan van rimpels en kan huidveroudering door stress een mogelijkheid zijn. Gelukkig kan je met gezichtsgymnastiek je huid verbeteren.

gezichtsgymnastiek

Waar ontstaan de eerste rimpels?

 • De ooghoeken, de zogenaamde kraaienpootjes of lachrimpeltjes
 • Voorhoofd, horizontale lijnen op je voorhoofd
 • Tussen de wenkbrauwen, de fronsrimpels
 • Wangen, ook op de wangen kunnen rimpels ontstaan
 • Tussen neus en lippen, de streepjescode
 • Rond je mond, in de mondhoeken

Wat kun je tegen je rimpels doen met gezichtsgymnastiek?

Je kunt je gezichtsspieren trainen, net zoals je dat kunt met de spieren van je lichaam. Een verschil is wel dat de spieren in je gezicht verbonden zijn met de huid en daardoor profiteert de huid ook meteen van de spieroefeningen. De gezichtsgymnastiek zorgt ervoor dat de spieren dikker en korter worden en daardoor kun je volume aan je huid teruggeven. Met andere woorden; de huid wordt weer opgevuld, nu niet door collageen maar door spiervolume.

Je huid wordt door de gezichtsgymnastiek en spieroefeningen beter doorbloedt. Dat heeft als voordeel dat er waardevolle voedingsstoffen voor de huid worden aangevoerd en de afvalstoffen beter worden afgevoerd. Je huid gaat daarom stralen en je hebt ook minder last van onzuiverheden, zoals puistjes en mee-eters.

Hou ook rekening met je leefstijl

Zoals je weet is leefstijl ook bepalend voor een mooie en stralende huid.

 1. Je huid beschermen tegen de zon is de allerbelangrijkste tip in de strijd tegen je rimpels. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen! UV-stralen dringen diep door in de huid en breken elastische vezels in het bindweefsel af. Daardoor kunnen er al heel snel rimpels ontstaan in het gezicht en het decolleté. Door je huid goed te beschermen kun je het ontstaan van rimpels uitstellen. Zorg voor een goede dagcrème met SPF, in de zomer het liefst met spf30, de rest van het jaar is spf15 genoeg.
 2. Slaap niet op je buik. Volgens onderzoek kan op je buik slapen zorgen voor permanente fronsrimpels. Op de zij slapen kan zorgen voor rimpels in je kin en wangen.
 3. Zorg dat je huid gehydrateerd blijft. Een droge huid is gevoeliger en gemakkelijker te beschadigen. Gebruik een gezichtsreiniger die niet agressief is. Het is de bedoeling dat het je huid reinigt en niet de natuurlijke beschermlaag uit balans brengt. Deze beschermlaag heeft een barrièrefunctie en die wil je in balans houden en niet verstoren.
 4. Je eetgewoonten zijn belangrijker voor je huidveroudering en rimpelvorming dan je misschien zou denken.
 • Vermijd suikers: dit zijn echte rimpel-vormers. Suikers binden zich aan het collageen en elastine vezels en daardoor wordt je huid minder soepel en ontstaan er sneller rimpels.
 • Eet goede vetten: vetten rijk aan omega-3 vetzuren zorgen voor een mooie soepele huid. Deze kun je vinden in vette vis, noten, zaden en peulvruchten. Zet ze dus op je weekmenu.
 • Voeding rijk aan antioxidanten: aanwezig in fruit, groenten en groene thee. Ze hebben een goede invloed op de rimpelvorming. Ze helpen schadelijke effecten van vrije radicalen te neutraliseren, zodat het collageen in de huid zoveel mogelijk in tact blijft.
 • Stop met roken. Natuurlijk weet je al dat roken slecht voor je is, maar het zorgt ook voor meer rimpels. Roken bevordert de afbraak van bindweefsel in de huid en daardoor zorgt het voor meer rimpels.

Gezichtsgymnastiek, hoe wat en wanneer?

Als je aan de slag gaat met gezichtsgymnastiek is het erg belangrijk dat je dagelijks gaat trainen met de spieren van je gezicht. Dat zorgt voor het beste resultaat. Zoals met alles, geldt ook hier: volhouden! Elke dag. Als je slechts ‘een beetje’ traint krijg je namelijk ook slechts ‘een beetje’ resultaat.

Het leuke van deze gezichtsoefeningen is wel dat je ze altijd en overal tussendoor kunt doen. Je hoeft er geen extra tijd voor uit te trekken. We hebben het allemaal druk en dan is het wel handig dat je op een ‘verloren moment’ een oefening kunt doen. Bijvoorbeeld als je op de wc zit, of in de auto in die vervelende file, of in de rij bij de supermarkt (ja, zelfs dan!), ‘s avonds op de bank, ‘s morgens als je wakker wordt en je hoeft niet meteen op te staan. Je kunt vast nog meer momenten bedenken voor de gezichtsgymnastiek.

Vrolijk

Je wordt er ook nog eens vrolijk van. In het begin kun je het best in de spiegel kijken als je de oefeningen doet. Je kunt dan zien hoe je de oefeningen doet en of je ze op de juiste manier doet. Door in de spiegel te kijken naar jezelf is er een grote kans dat je moet lachen. Door te lachen worden er geluksstofjes, zoals serotonine en oxytocine, in het lichaam aangemaakt. Daar ga jij je beter van voelen en daar word je vrolijk van. Zo simpel kan het zijn!

Werkt gezichtsgymnastiek ook echt?

Onderzoek toont aan dat gezichtsoefeningen een positief effect hebben. Door elke dag 30 minuten te oefenen, 20 weken achter elkaar, ga je er gemiddeld zo’n 3 jaar jonger uit zien.

Petry heeft dat zelf ook gemerkt. Meestal schatten mensen haar toch wel een jaar of 5 jonger; voor haar het beste bewijs dat gezichtsgymnastiek samen met een gezonde leefstijl echt werkt!

Ze geeft al jaren workshops en trainingen in Gezichtsgymnastiek. Daarnaast heeft ze een mooie missie met haar blog: ze inspireert met tips en inzichten uit haar eigen leven, zodat ook jij met een glimlach gezond, jong en stralend blijft. Over 40 and fabulous!

Op haar Youtube kanaal kun je veel oefeningen vinden, zoals deze video met een gezichtsgymnastiek oefening tegen de ‘streepjescode’ tussen neus en lippen. Je traint met deze oefening onder andere de ring rond je mond. De zogenaamde mondkringspier, deze zit niet vast aan een bot of aan de huid, maar ligt in het weefsel. Daarom heet het ook een kringspier. Deze mondkringspier wordt door het trainen dikker, zodat de huid weer opgevuld wordt en de rimpeltjes minder zichtbaar zijn. Ook zal het ervoor zorgen dat je minder hangende mondhoeken krijgt. Ook door veel te glimlachen voorkom je hangende mondhoeken.

Door deze oefening dagelijks te doen (het mag zelfs meerdere keren per dag) merk je steeds meer dat de ring rond je mond steviger wordt en de lijntjes vervagen. Ga aan de slag met deze gezichtsgymnastiek en merk het verschil. Maak er een gewoonte van. Als het in je systeem zit om deze oefening dagelijks te doen, net zo als je andere gewoontes, zoals bijvoorbeeld tandenpoetsen, je huid schoonmaken of ‘s ochtends beginnen met een glas water, dan kun je meerdere oefeningen gaan doen. Er zijn oefeningen voor alle spieren in je gezicht.

Succes met trainen! En laat in een reactie hieronder gerust aan Petry weten wat je ervan vindt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven