Je gezin is het allerbelangrijkste

En dat bedoel ik in de breedste zin van het woord. Afgelopen maandag was het zoals jullie wellicht al weten, de sterfdag van mijn moeder. Twee jaar geleden is ze overleden en we missen haar natuurlijk nog steeds enorm. Toch is ons gezin er hechter door geworden lijkt wel. En deze week heb ik weer ervaren hoe fijn het is om uit een warm gezin te komen.

gezin

Ik heb het dan even uit het gezin waar ik zelf ‘vandaan’ kom. Mijn vader, mijn broers en mijn zus. Natuurlijk hebben we allemaal ons eigen leven en onze eigen gedachtes en gewoontes, maar ik voel een hele sterke band met mijn familie die zeker op dit soort dagen tot uiting komt.

Ouderlijk gezin bij elkaar

Het is een onuitgesproken afspraak dat we op de ‘moeilijke’ dagen zoals mijn moeder haar verjaardag, haar sterfdag of de dag waarop papa en mama getrouwd zijn met het gezin bij elkaar komen. Even allemaal tegelijk samen, zonder ‘koude kant’ en zonder kinderen. Gewoon onder elkaar. Afgelopen maandag was dit ook weer het geval. We ontmoeten elkaar na het werk bij mijn vader en gaan samen naar de begraafplaats. Daar halen we herinneringen op en lachen we veel met elkaar. Natuurlijk laat ik een traan als papa zich hardop afvraagt wat mama hier nu van zou vinden, dat we staan te grappen op haar graf.

En natuurlijk doet het pijn en zijn we verdrietig. Maar o wat weet ik zeker dat mijn moeder enorm trots op ons zou zijn geweest. En dat ze zou stralen van geluk als ze ziet hoe wij hier als gezin mee omgaan. De hele avond is ‘van ons’. We eten samen en we praten fijn bij met elkaar. Zonder gestoord te worden door kinderen en zonder verplichtingen naar anderen toe. Gewoon onder elkaar. Net als vroeger.

Ik kan alleen maar hopen dat mijn gezin dit gevoel later ook zal hebben als zij in een soortgelijke situatie verkeren. En dat ze met net zoveel geluk en liefde terugdenken aan vroeger.

Lieve mam, ook al is het een dag waarop het gemis extra naar boven komt, ik kan niet anders dan zeggen dat het een fijne dag is. En ik hoop dat jij stiekem hebt staan glimlachen om al ons gegein.

Love you, always ♥♥♥

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven