Je gezingswoning uitbreiden met een bijgebouw kan een hele slimme zet zijn. Of je nou extra leefruimte, een rustig thuiskantoor of een hobbykamer nodig hebt.
Voordat je begint aan dit nieuwe project, is het handig om je te verdiepen in de mogelijkheden en aandachtspunten. In dit artikel lees je waar je aan moet denken bij de aankoop van een bijgebouw en hebben we ook gelijk een paar handige tips voor je.
Uitbreiden van je gezinswoning met extra ruimte
1. Regels en vergunningen
Een van de eerste stappen is om te controleren of je vergunningen nodig hebt voor de plaatsing van een bijgebouw bij de gezinswoning.
Ieder gebied heeft eigen regels en bouwvoorschriften. Het is dus van groot belang om je hier in te verdiepen voordat je begint aan de bouw. Sommige bijgebouwen kunnen geheel vergunningsvrij zijn, terwijl andere wel goedkeuring nodig hebben.
Checken of er een vergunning nodig is of dat je vergunningsvrij een bijgebouw kan plaatsen doe je in je eigen gemeente, waar de gezinswoning ook staat.
2. Doel en functionaliteit van het uitbreiden van de gezinswoning
Bepaal van tevoren het hoofddoel van jouw nieuwe bijgebouw. De functie zal van invloed zijn op het formaat, het ontwerp en verdere inrichting.
Een fitnessruimte heeft bijvoorbeeld andere aandachtspunten dan een thuiskantoor waar je uren achter elkaar comfortabel moet kunnen werken.
Daarnaast kan ook het hoofddoel van de uitbreiding van je gezinswoning van belang zijn voor het verlenen van een eventuele vergunning. Een bijgebouw bedoelt voor mantelzorg wordt tegenwoordig sneller een vergunning voor verleend dan voor een atelier of iets dergelijks.
3. Materiaal en isolatie
Kies de materialen voor het bijgebouw zorgvuldig. Het heeft invloed op de uitstraling, maar ook op het onderhoud, de prijs en isolatie van het uitbreiden van de gezinswoning.
Het is erg mooi om een houten bijgebouw te laten plaatsen. Het natuurlijke materiaal is duurzaam en gaat prachtig op in de omgeving.
Daarnaast is het mogelijk om het landelijke bijgebouw optimaal te isoleren en geheel op maat te laten maken. Zo creëer je een uitbreiding op je gezinswoning die volledig in stijl is én van alle comfort voorzien is.
4. Stijl en ontwerp
Zodra de meeste praktische zaken op een rijtje staan, kun je gaan nadenken over de stijl van het bijgebouw.
Wat past er het beste als aanvulling op jouw gezinswoning en de omgeving? Pas het ontwerp hier op aan zodat alles in harmonie is. In sommige gevallen is het zelfs zo dat ook het ontwerp bepalend is voor het verkrijgen van een vergunning.
Laat je eventueel inspireren door de laatste interieurtrends of bekijk online diverse voorbeelden.
5. Gezinswoning uitbreiden; budget en kostenplaatje
Stel een realistisch budget op voor het bijgebouwproject. Houd rekening met alle kosten én zorg voor een stelpost onvoorzien.
Het is ons nog nooit gelukt om binnen het oorspronkelijke budget te blijven, want er is altijd wel een kleine verrassing tijdens het verbouwen of bij bouwen.
Van bouwmaterialen en arbeidskosten tot een extra potje voor onverwachte uitgaven dus. Onderzoek of het budget haalbaar is en pas het aan indien nodig. Het is fijn om een duidelijk beeld te krijgen van het totale kostenplaatje om vervelende verrassingen te voorkomen.
Tip: stel niet zomaar zelf een budget op, maar vraag echt prijzen op bij aannemers of leveranciers van materialen om zeker te weten dat je begroting kloppend is.
6. Elektra en voorzieningen
Vergeet niet om na te denken over de elektra en voorzieningen zoals water, sanitair en verwarming. Wat mag er niet ontbreken bij het uitbreiden van jullie gezinswoning?
Hier moet je niet alleen rekening mee houden in je budget, maar ook in de planning en het bouwontwerp.
Wil je bijvoorbeeld een bijgebouw plaatssen bij jullie gezinswoning om een mooie buitenkeuken in te maken? Dan heb je naast de electra ook een afvoer en aanvoer van water nodig als je een échte praktische buitenkeuken wilt waar je ook gelijk dingen kan schoonmaken.
En in het geval van mantelzorg zal er zelfs een afvoer voor een toilet voorzien moeten worden.
Kort samengevat als je wilt bijbouwen
Het is dus van belang dat je een aantal zaken helder hebt voordat je de definitieve knopen gaat doorhakken:
- Allereerst is het van belang om het doel van het bijgebouw helder te hebben
- Vervolgens moet duidelijk zijn wat de afmetingen gaan worden zodat je bij je gemeente kan checken of er een vergunning nodig is.
- Als de vergunning noodzakelijk is dan kan het zijn dat de gemeente voor het verlenen ervan ook nog tekeningen van het gewenste bijgebouw wil hebben.
- Maak een begroting voor het uitbreiden van je gezinswoning die gebaseerd is op al je wensen, uiteraard moet deze begroting ook bij je budget passen.
- Bepaal voordat je gaat starten met de uitbreiding ook duidelijk welke voorzieningen nodig zijn.