Gezonder eten als je een dagje weg gaat

De eerste pretparken, dierentuinen en musea hebben de Ambitie van Gezond Uit ondertekend. Daarmee zijn we een stapje dichterbij gezond eten tijdens een dagje weg. Hiermee willen de dagattracties aangeven dat ze ernaar streven om een gezonder voedingsaanbod aan te bieden vanuit hun organisatie. De ambitie van Gezond Uit is een initiafief van JOGG, de organisatie die de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder maakt.

Gezond eten tijdens een dagje weg moet makkelijker worden
Stockfoto van moeder en dochter met ijsje tijdens dagje weg door kipgodi

Gezond Uit: initiatief van JOGG voor gezond eten tijdens een dagje weg

De volgende dagattracties hebben de Ambitie om gezonder eten aan te binnen bij een dagje weg ondertekend:

 • Attractiepark Toverland
 • Avonturenpark Hellendoorn
 • CORPUS
 • De Efteling
 • GaiaZOO
 • Koninklijke Burgers’ Zoo
 • NEMO Science Museum
 • Ouwehands Dierenpark
 • Walibi Holland
 • Wildlands Adventure Zoo Emmen

Met het ondertekenen van de Ambitie committeren de dagattracties zich toe te werken naar een steeds gezonder voedingsaanbod binnen hun dagattracties voor het publiek dat een dagje weg is. Het valt me op dat de Beekse Bergen er nog niet bij staat trouwens.

Waarom gezond eten aanbieden tijdens een dagje weg?

Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd volgens JOGG. Ook tijdens een dagje uit is het belangrijk om gezond te eten en drinken. Daarom werkt JOGG samen met dagattracties aan een gezonder voedingsaanbod tijdens een dagje uit.

Wat vind jij ervan? Zit jij erop te wachten dat je bij een dagje weg ruimschoots de keuze hebt uit een gezond assortiment? Of is het bij jullie een compleet feest als je erop uit gaat en eindigt zo’n dag in een lekkere vette friet met mayo?

De basis voor het gezondere aanbod in voeding ligt in de Richtlijn Gezondere Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Ik wist niet van het bestaan van deze richtlijn af, maar vraag me wel af waarom ze zich nu richten op de attractieparken, dierentuinen en musea. Mijn voorkeur zou er naar uitgaan dat we tijdens een dagje weg gewoon kiezen voor wat lekkere dingen die wellicht niet al te gezond zijn en dat er op alle scholen een ‘verbod’ komt op de snack automaten en sauzijzenbroodjes corner in de kantines. Valt daar niet veel meer te halen?

Wellicht zijn ze daar ook mee bezig hoor, maar mijns inziens is de schade die daar aangericht wordt een stuk groter dan dat frietje of ijsje wat we tijdens een dagje uit naar binnen werken. Denk je niet?

Lekker zondigen tijdens een dagje Efteling of dierentuin bezoek

Die ene keer in het jaar dat wij naar de Efteling gaan vind ik het juist heerlijk om even niet op te letten. Om lekker een frietje te eten nadat ik uit de Baron kom en een ijsje te halen of een snoepzak te vullen op het Anton Pieckplein. Maarogoed, dat is dus persoonlijk. En ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar hoe jullie hier in staan.

Op de website van Gezond Uit vinden dagattracties handvatten om met Gezond Uit aan de slag te gaan. Op de website kunnen zij terecht voor inspiratie om gezond eten tijdens een dagje weg op een aantrekkelijke manier aan te bieden. In de praktijkvoorbeelden laten dagattracties zien hoe zij werken aan een gezonder aanbod, hoe zij omgaan met uitdagingen en welke oplossingen zij bedenken.

Hartstikke mooi hoor, bovenstaande. Maar wat ik bijvoorbeeld lees is dat ze bij Nemo geen standaard portie friet meer aanbieden maar een kleine portie friet. En dat ze bij Gaiazoo de gasten ‘verleiden’ om voor kleinere porties te kiezen. Dat klinkt natuurlijk als meedenken, maar ik ben dan stiekem wel benieuwd wat er gebeurt met de prijs. Jij niet? Het zou me niets verbazen als je straks standaard voor de kleinere porties net zoveel betaald als in het verleden voor de grotere.

Conclusie: een gezond bordje tijdens ons uitje

Eigenlijk is het heel simpel. Ik bepaal liever zelf wat ik eet. Dat er een gezond aanbod is van lekkere normale Hollandse broodjes die belegd zijn met verse sla en nog veel meer lekkers, dat vind ik helemaal ok. En volgens mij is dat al wel zo. Maar dat er marketing technisch van alles bedacht wordt om ons tijdens een dagje weg te ‘beschermen’ tegen een vette hap? Dat vind ik persoonlijk toch wel overdreven. Straks ga ik me nog schuldig voelen als ik in het openbaar mijn kinderen tijdens een dagje weg wat lekkers laat uitkiezen!

1 gedachte over “Gezonder eten als je een dagje weg gaat”

 1. Ik vind het een goed initiatief. Wij zijn altijd “gedwongen” om zelf eten mee te nemen.
  Diabeten reageren lichamelijk anders op aardappelen, brood en suiker, dan wanneer je gezond bent. Suikerspiegel vliegt omhoog.
  Daarom vind ik het fijn dat ook deze groep (en diegene die sowieso geen koolhydraten, want daar draait het om, wil of kan eten) een keuze zou kunnen maken met de aangeboden voeding.
  Een salade, omelet, soep zijn voor iedereen gezond en zeker geen uitzonderlijke voeding.
  Begrijp me goed, een heerlijke dag uit met na afloop een junkfoodje, moet zeker kunnen, maar er zijn mensen die dat helaas niet verdragen.
  Ik zou zeggen: geef iedereen een keuze?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven