Je kinderen gezond laten eten; het wordt pas echt lastig als ze puber worden

Ik wil graag dat mijn kinderen gezond eten. Ik ben degene bij ons in huis die elke dag kookt en ik doe ook de boodschappen. Ik bepaal dus grotendeels wat we eten. Maar het begrip ‘grotendeels’ valt in de praktijk toch enorm tegen.

In de praktijk blijkt dat het eten thuis niet alles meer bepaald, zoals je ‘vroeger’ gewend was.

De uitdaging om je kinderen gezond te laten eten als ze ouder worden

Tuurlijk heb je er thuis nog deels de hand in, maar je kinderen gezond laten eten wordt steeds lastiger naarmate ze ouder worden. Ja, ze eten meer. Maar pubers hebben vooral behoefte aan ongezond eten. En snacks.

En wat ze in de kantine kopen op school, daar heb je geen invloed op. Ik niet in ieder geval. Want ook al komt de broodtrommel gevuld weer naar huis, ik durf te zweren dat ze geen honger geleden hebben.

In de kantine op school zijn allerlei lekkernijen te verkrijgen. Niets geen gezond eten voor je kinderen op school en al helemaal geen kindvriendelijke salade. Nee, daar wordt kipsaté, een worstenbroodje, een satébroodje en een frikandelbroodje verkocht.

Die laatste zijn niet te eten aldus zoonlief, dat wil dus zeggen dat hij ze minimaal één keer geprobeerd heeft.

Daarnaast is er autodrop en zijn er lolly’s en ander snoep te koop. En als je denkt dat je kinderen gezond eten tijdens hun weekendbaantje… ik help je uit je droom.

Wat ze eten als ze aan de slag zijn op hun weekendbaan, dat zijn geen spruitjes en dat is geen witlof.

Mijn oudste werkt namelijk in de plaatselijke cafetaria en de jongste in een restaurant. Ik geloof niet dat ze een bruine boterham met kaas kiezen boven een broodje kroket of frikandel, met een frietje.

De verleidingen liggen natuurlijk op de loer. En alles kunnen ze weerstaan, die pubers van mij, behalve de verleidingen.

Tip: wil je je puber gezond laten eten én geen gemopper? Probeer dit taco recept eens!

gezond eten kinderen
Stockfoto pubers aan het eten met vrienden door Nejron Photo

Een gezonde maaltijd en mopperende pubers

De consequentie van een gezond maaltijd op tafel zetten is wellicht mopperende pubers die met lange tanden eten.

Of eigenlijk daarvoor al. “Mam, wat eten we vandaag?” Hussen met je neus ertussen,” antwoord ik, lollig bedoeld. “Jahaaa grappig, wat eten we echt?” “Olifantenkoppen.” Ik probeer het gewoon nog een keer.

“Mam, doe normaal, wat eten we?” “Broccoli,” zeg ik tenslotte. “Gadverdamme, ik dacht het al, het stinkt hier.” Ik zucht een keer diep boven mijn kookpotten.

Mijn werk wordt vanavond niet beloond, ben ik bang. Nee, gezond eten, dat gaat niet vanzelf bij pubers. “Het eten is klaar, komen jullie zeuren?”

Hieronder twee inkoppers die je door kan voeren in de hoop dat je kinderen gezond blijven eten.

Laat je kinderen een dag in de week koken

In het kader van bewust leren met de voeding om te leren gaan, deed ik pas het voorstel aan mijn pubers om één dag in de week zelf te gaan koken.

Oké, oké, eerlijk is eerlijk, ik deed het voorstel vooral ook omdat het me zalig lijkt om één keer in de week aan te kunnen schuiven.

Dat is denk ik wat ik vanaf het moment dat ik uit mijn ouderlijk huis vertrok het meest gemist heb. Het feit dat ik elke avond aan kon schuiven.

Daarnaast kookt mijn moeder vele malen beter dan ik het zelf kan. Als ik boerenkool maak, calculeer ik de opmerking; die van oma is veel lekkerder, altijd in.

Maar niet alleen oma’s boerenkool is lekkerder. Ook rundvlees, pannenkoeken en prei is duizend keer lekkerder als mijn moeder het klaar maakt. Een terechte conclusie van mijn kinderen. Maar goed.

De reactie van mijn kinderen op mijn voorstel was niet heel positief. De oudste: “Oh, dat is prima hoor, doe ik wel op zondag, kunnen jullie een frietje bij me halen. En voor jullie bak ik er zelfs ook een snack bij. Prima toch?”

De jongste was niet geheel negatief, misschien dat ik met hem nog een dealtje kan sluiten.

Zelf met gezond eten het goede voorbeeld geven aan je kinderen

Ik probeer wel het goede voorbeeld te geven. Dus niet elke avond een zak chips open te trekken. Ik drink geen alcohol (vind het niet lekker!) en eet dagelijks fruit en groente.

Ik had altijd het idee dat dit niet zoveel invloed had op het eetgedrag van mijn pubers. Maar gisteren zei de jongste; “Mama, jij eet brood met kaas en sla, zal ik dat ook pakken?”

Ik val van mijn stoel, en hoop dat het ooit goed komt met mijn pubers. Behalve dan wat betreft het drinken van alcohol bij mijn pubers. Ik ben bang dat ze daarin mijn voorbeeld zeker niet gaan volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven