Gezond eten met kinderen: het is weer etenst(r)ijd

Met gezond oud worden met je jong beginnen“. Helaas valt dat niet altijd mee, als je kind driekwart van wat gezond is (lees: groentes) niet lust. Dat alles wat ongezond is nou juist wel weer goed smaakt (lees: chips, snoep, frisdrank, fastfood, en zo kunnen we nog wel effe doorgaan) helpt ook niet echt mee. Daar hebben dokter Bas en dokter Nanno wat op bedacht. Zelf wisten ze na hun studie alles over medicijnen en ziektes, maar nog bijna niets over voeding. Dat vonden ze zelf ook gek en vervelend, want juist door een verkeerd voedingspatroon kunnen sommige ziektes ontstaan. Daarom zijn ze heel veel onderzoek gaan doen naar voeding. En van alles wat ze geleerd hebben, hebben ze nu een wel heel leerzaam én leuk boekje gemaakt voor kinderen. Om ook bij hen een beetje bewustwording te kweken, maar wel op een hele leuke manier. Want gezond eten met kinderen blijft een uitdaging 😉 .

gezond eten met kinderen

Gezond eten met kinderen

Het boekje Etenst(r)ijd van huisarts Bas Houweling en wetenschappelijk dokter Nanno Kleefstra zal je kind zeker bewuster maken richting voeding. Na het lezen van dit boek weten je kids er waarschijnlijk zelfs meer over dan jij. Dus hoewel alles natuurlijk in lekker begrijpelijke Jip en Janneke taal wordt uitgelegd, is het ook voor papa’s en mama’s een aanrader om even door te bladeren. Niet alleen daarom, de kans bestaat ook dat jouw kind in eerste instantie geen trek heeft om dit boek te lezen. Het lijkt immers geen leuk leesboek. Dat wil zeggen dat je jouw kind een beetje mee moet nemen in het gezond eten patroon.

Etiketten, weetjes en recepten

Je leert bijvoorbeeld hoe je zo’n overvol etiket met voedingswaarden eigenlijk het beste kan lezen, en welke supervissen en -groentes er bestaan. De informatieve pagina’s staan vol leuke tekeningen en worden afgewisseld met puzzels en quizzen: kan je meteen testen of je mini-me wel blijft opletten 😉 . Hoewel die zichzelf zomaar als quizmaster zou kunnen zien, om de vragen op jullie los te laten. Op de eerste pagina’s kan het boekje ook ‘eigen’ gemaakt worden, daarmee lijkt het op een vriendenboekje en wordt het gelijk nóg leuker!

Wist je trouwens dat er ook echt leuke weetjes in staan? Bakkers hebben bijvoorbeeld gezamenlijk een aantal jaren geleden besloten minder zout in brood te doen. Op eigen initiatief! En dus krijgen we tegenwoordig al minder zout binnen via ons brood. Verder helpen ze ook het ‘zwaardere botten’ fabeltje de wereld uit. Er bestaat niet zoiets als zwaardere botten! Een te hoog BMI betekent gewoon simpelweg dat je te zwaar bent!

Bovendien staat het boekje vol met recepten die je gezellig samen met zoon- of dochterlief kan bereiden én op smikkelen. Leuk, en past ook nog eens he-le-maal in mijn doel om iedere week eenmaal met een van de kinderen iets te koken. Want gezond eten met kinderen kan natuurlijk ook juist heel leuk zijn.

Als laatste nog even de opmerking dat alle opbrengsten van het boek en andere activiteiten zullen worden gebruikt om onderzoek te financieren naar gezonde voeding en leefstijl! Bas en Nanno bedankt!

Boekspecificaties Etenstijd:

 • Auteurs: Bas Houweling en Nanno Kleefstra
 • ISBN: 9789082491418
 • Prijs: € 19,99

Hier kan je het boek online bestellen

Winactie Etenstijd

Ook gezond eten met kinderen? Doe mee aan onze actie en maak kans op dit boek. Vertel ons hieronder wat jij graag in het eetpatroon van je kinderen zou willen veranderen en deel dit artikel via onderstaande social media knoppen. De actie duurt tot 25 juli 2016.

21 gedachten over “Gezond eten met kinderen: het is weer etenst(r)ijd”

 1. Het lijkt mij heel leuk om samen met mijn oudste kleindochter lekkere gezonde maaltijden te koken.
  Dit boekje komt dan goed van pas.
  Ik doe graag mee.

 2. Avatar foto
  Barbara Huizenga

  Dat ze gewoon losse groente eten. Kan na vijf jaar geen staafmixer meer zien en heb alle “verstoptrucen” al uitgebreid getest. Help!

 3. Ik doe graag mee voor mijn vriendin.haar bijna 3 jarig zoontje eet al vanaf zijn geboorte ontzettend slecht. Ze heeft werkelijk waar alles al geprobeerd. Maar dit boek nog niet. Hopelijk lukt het hiermee wel ☺ dat zou geweldig zijn!

 4. Avatar foto
  Evelien Van Dessel

  Ik heb voorlopig nog geen kinderen, ik zit zelf op kot. Ik herken mezelf er heel erg in!
  Gezond eten is niet makkelijk als je niet veel tijd hebt!
  Ik betrap mezelf er veel te vaak op dat ik maar iets maak dat snel klaar is! Zodat ik niet te veel werk heb!
  Deze handige tips!
  Ik ga binnenkort als opvoedster aan de slag bij kinderen. Hier kan ik dit boek zeker gebruiken!
  Handige tips en trics zijn dus altijd welkom! 😀
  Mvg Evelien

 5. Avatar foto
  Annie de Waal

  Ik zou graag willen dat ze meer vis zou eten, en meer verschillende soorten, lijk me een leuk en leeerzaam boek.

  Groetjes van,
  Annie de Waal

 6. Avatar foto
  Anouk Nijmeijer

  We doe heel erg ons best, toch is de juiste hoeveelheid groente halen per dag lastig. Ik zou ook willen dat hij meer vlees eet en het weekend iets gezonder door komen

 7. Ik wil nog niks veranderen, want mijn dochter is pas 5 maanden en krijgt nog niks anders dan melk en groentehapjes, maar ik denk dat in dit boek ook veel tips staan die ik kan gebruiken voor later..

  Facebook: An Na

 8. Lijkt me een leuk en interessant boek om te lezen. Ook ik zou graag willen dat we meer groenten en fruit eten. En daarnaast ook dat ik niet continue moet zeggen dat ze moeten eten….dus als ze het nu eens heel lekker, of heel interessant vinden eten ze misschien ook binnen de korste keren hun bord leeg.

 9. Mijn kinderen eten veelste weinig groenten. Door het boek voor te lezen (want zelf lezen kunnen ze nog niet) worden ze er zich misschien meer bewust van dat gezond eten belangrijk is. Ik vind het zelf ook wel leuk om makkelijker te kunnen beoordelen wat er allemaal in een product zit.

 10. Wij zouden graag wat meer gevarieerde groenten en vis en minder vlees op het menu zien. Als ouders het zeggen is het onzin maar als het in een boek staat moet het wel waar zijn 😉

 11. Lijkt me leuk om dit boek te winnen, omdat mijn dochter overgewicht heeft een al wel op de goede weg is door meer te bewegen en gezonder te eten. Ik denk dat dit een leuk zetje in de rug is om haar nog bewuster met eten om te gaan! Overigens, kan mama daar natuurlijk meteen van meeprofiteren 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven