5 manieren om te zorgen voor een gezond werkklimaat

Een gezond werkklimaat is uitermate belangrijk om gezond en gemotiveerd te blijven. Of het nu gaat om het klimaat op de werkvloer bij je baas (of in je eigen bedrijf). Of een gezond werkklimaat in je eigen huis omdat je thuis werkt, voor je baas of als zzp’er. In alle gevallen is een gezond werkklimaat een van de belangrijkste elementen om rekening mee te houden.

Steeds meer mensen kampen tegenwoordig met een burn-out. Dit komt onder meer door de steeds hoger wordende verwachtingen vanuit de maatschappij. We moeten alsmaar meer en het moet ook nog eens allemaal beter en sneller dan voorheen. Tijd is geld en dat zie je in veel aspecten terug. Zo ook op de werkvloer, bijvoorbeeld in de vorm van deadlines en targets. Of dit een gezond werkklimaat ten goede komt is maar de vraag natuurlijk. En als jij denkt dat deadlines en targets alleen gelden op de werkvloer als je bij een baas werkt, dan heb je het helemaal mis. Als zelfstandig ondernemer zijn deadlines aan de orde van de dag. Onderstaande vijf manieren zorgen in ieder geval wél voor een gezond werkklimaat. Benieuwd geworden hoe jij als werkgever of zzp’er een gezonder werkklimaat kunt creëren? Lees dan even verder.

gezond werkklimaat

Een gezond werkklimaat met deze 5 tips

Neem onderstaande 5 tips ter harte als je werkgever bent. Maar lees ze ook eens goed door als zelfstandig ondernemer. Ook al heb je geen personeel. Een deel van deze tips is namelijk ook voor jou van toepassing. Het enige verschil is dat je er nu zelf voor moet zorgen en niet bij je werkgever aan kan kloppen.

Zorg voor voldoende ventilatie, frisse lucht en luchtvochtigheid

Voordat we meteen verder gaan naar de geestelijke gezondheid is het ook belangrijk om stil te staan bij de lichamelijke gezondheid. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei regels omtrent het gewicht dat iemand maximaal mag tillen en hoe lang deze persoon achter elkaar mag werken zonder pauze of een vrije dag. Wat ons betreft zou er ook wel eens wat meer gekeken mogen worden naar ventilatie, frisse lucht en luchtvochtigheid. En naar planten op de werkplek. Ook die dragen bij aan een gezond werkklimaat.

In een ruimte met een lage luchtvochtigheid en zonder toevoer van frisse lucht kun je al snel last krijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid. Ook onvoldoende water drinken kan leiden tot dit soort klachten. Wil je het drinken van voldoende water op de werkvloer of op kantoor stimuleren? Laat dan eens waterflessen bedrukken om uit te delen. Ook als zzp’er is het van belang dat je in de gaten houdt dat je genoeg drinkt. Een glas water op je bureau is slim, maar een flesje water zorgt er waarschijnlijk voor dat je nog net wat meer drinkt.

Zorg voor ontspanning en vertier tussen de werkzaamheden door

Urenlang achter elkaar geconcentreerd doorwerken zonder tijd voor ontspanning en vertier tussendoor houdt vrijwel niemand vol. Het leven bestaat niet alleen uit werken. Werknemers die tussen de werkzaamheden door ruimte krijgen voor ontspanning en vertier zijn over het algemeen een stuk meer productief en gemotiveerd. En ga jezelf maar na. Ook jij presteert beter als je even tussendoor een kop koffie kan halen. Als zzp’er kan je misschien denken dat dit allemaal niet zo belangrijk is, maar voor een gezond werkklimaat op je thuiswerkplek moet ook jij tussendoor even ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld met die kop koffie. Drink hem niet aan je bureau, maar ga gewoon even aan de eettafel zitten. Of beter nog, buiten in het zonnetje. Na die kop koffie of thee kan je weer volop aan de slag.

Focus on the positive voor een gezond werkklimaat: complimenten zijn altijd fijn om te krijgen

Opbouwende kritiek is belangrijk om de kwaliteit van het werk op peil te houden en mag daarom best van tijd tot tijd gegeven worden. Wat sommige werkgevers echter vergeten is dat het geven van complimenten net zo belangrijk is. Complimenten zijn namelijk altijd fijn om te krijgen. Het is een blijk van waardering. Kortom: focus on the positive!

Maar hoe zit dit voor de zzp’er die alleen thuis achter zijn pc zit? Een complimentje krijgen is dan misschien wat lastiger. Maar je kan het ook anders zien. Door zelf anderen te complimenteren ga je je ook beter voelen. Daarnaast krijg je wat je verdient, tenminste, daar geloof ik heilig in. Dat wil zeggen dat als je zelf lief bent voor anderen en complimenten uitdeelt, je ze ook terug kan verwachten. En niets zo fijn als complimenten ontvangen van je klanten. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om toch?

Gezond werkklimaat? Blijf gemotiveerd door voldoende uitdaging

Bij ons mensen zit het in ons bloed om uitgedaagd te willen worden. Zonder voldoende uitdaging is het moeilijk om altijd gemotiveerd te blijven. Door regelmatig uitdagingen aan te gaan blijven we scherp en zullen we onszelf keer op keer overtreffen. Voor de werkgevers onder ons betekent dit dus dat je je werknemers voldoende uitdaging moet aanbieden. En voor de zzp’ers? Blijf jezelf ontwikkelen! Heb je geen uitdaging meer in je werk? Verzin dan andere diensten die je erbij kan doen, of ga andere producten aanbieden. Past dat niet? Volg dan een training voor iets nieuws of vindt een passie waar je je uitdaging uit kan halen. Ook op deze manier kan jij je eigen uitdaging creëren en een gezond werkklimaat bevorderen.

Luister naar wat jouw werknemers te zeggen hebben

Een hele belangrijke laatste tip is om goed naar jouw werknemers te luisteren, ook dat hoort binnen een gezond werkklimaat. Zij kunnen namelijk het beste aangeven wat hen dwars zit, waar ze tegenaan lopen en waar ze het liefst verandering in zien. Door echt te luisteren naar je werknemers en ook wat met die informatie te doen is het veel makkelijker om ze voor langere tijd aan je te binden. Blije werknemers zijn loyale werknemers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven