Gezonde taart bakken; 4 heerlijke taartrecepten zonder suiker op een rijtje

Een gezonde taart bakken vond ik een uitdaging. Maar doordat ik suikerbewuster ben gaan eten (en snacken) ben ik me ook meer gaan verdiepen in het maken van gezond lekkers. Waaronder dus gezonde taarten in verband met verjaardagen en de ‘afspraak’ die ik hier in huis met puberzoon gemaakt heb. Voor iedere 9 of hoger die hij op school haalt heb ik namelijk beloofd dat ik op taart trakteer.

Nu passen de gewone taarten uit de supermarkt of van de bakker niet zo binnen mijn suikerbewuste eetpatroon, dus ben ik op onderzoek uitgegaan naar gezonde taart recepten voor jullie. Weer eens iets anders dan de suikervrije muffins die ik ook graag maak. Door vervangende producten te gebruiken met minder suikers worden de taarten net zo lekker als wanneer je suiker zou toevoegen.

gezonde taart, aardbeien cheesecake

4 gezonde taart recepten

Uiteraard start ik met de gezonde taart die ik gemaakt heb van koekjes met minder suiker van Céréal in het kader van mijn challenge. Deze gezonde taart bakte ik voor Luc omdat hij inderdaad met een 9,3 thuis kwam!

1. Aardbeien cheesecake met agavesiroop

Cheesecake is een regelrechte hit, ik ben er zelf ook gek op. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, maar dit recept voor aardbeien cheesecake met agavesiroop is toch wel een van onze favorieten geworden. Niet alleen door de frisse combinatie van roomkaas en aardbeien, maar ook omdat ie door de gebruikte koekjesbodem nét even wat calorievriendelijker is. Met minder suiker kan je zo dus een gezonde taart bakken die net zo lekker is.

Ingrediënten aardbeien cheesecake (8 personen)

 • 125 g boter
 • 200 g Céréal minder suiker Double Delight (beschikbaar bij oa Albert Heijn en Jumbo)
 • 4 citroenen (schoon geboend)
 • 400 g (lactosevrije) roomkaas
 • 8 eieren, gesplitst (hier gebruik ik zo’n handige eigeel scheider voor)
 • 200 ml soja kookroom
 • 4 el agavesiroop
 • 2 el maïzena
 • 150 g verse aardbeien
 • 1 el Stevia Sweet poeder

Bereiding van deze relatief gezonde taart

 1. Verwarm de oven voor op 170°C. Smelt de boter in een steelpannetje.
 2. Doe de Céréal Double Delight koekjes in een ruime, stevige zak. Plaats een theedoek over de zak en rol deze met een deegroller om alle koekjes te verkruimelen.
 3. Roer de koekkruim door de gesmolten boter. Giet de mix in de ingevette springvorm (22 cm) en druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Bewaar even in de koelkast.
 4. Boen de citroenen schoon. Rasp de gele schil eraf en voeg samen met de roomkaas, eidooiers, soja kookroom en de agavesiroop in een beslagkom. Klop tot een glad mengsel en voeg al roerend de gezeefde maïzena toe.
 5. Klop de eiwitten in een kom totdat deze stijf is. Spatel de eiwitten voorzichtig door het roomkaasmengsel. Giet het mengsel in de springvorm en plaats deze 1 uur in de oven.
 6. Tip! Check de gaarheid van de cheesecake met een satéprikker. Is de satéprikker droog? Dan is de taart gaar. Zo niet, plaats de cheesecake dan 5 minuten extra in de oven.
 7. Als de cheesecake gaar is, laat deze dan volledig afkoelen en versier hem daarna met de aardbeien en Stevia Sweet poeder.

kwarktaart frambozen en bosbessen

2. Kwarktaart met bosbessen en frambozen

Deze gezonde taart heeft een bodem van biscuitjes met daarbovenop kwark en een topping van bosbessen en frambozen. Je maakt hem deze heerlijke kwarktaart als volgt:

Ingrediënten gezonde kwarktaart met bosbessen/frambozen

Voor de bodem:

Smelt de boter, verkruimel de koekjes en roer alles door elkaar. Pak de taartvorm, leg er bakpapier in en druk het mengsel hierin met een lepel, verdeel gelijkmatig over de bodem. Zet de bodem van deze gezonde taart minstens een uur in de koelkast.

Voor de vulling:

 • 500 gr volle kwark
 • pure vanille (naar smaak)
 • 5 gelatine blaadjes
 • rasp van 2 gewassen citroenen
 • 150 gram ontdooide frambozen en bramen
 • wat verse frambozen/bosbessen/bramen als garnering
 • Céréal aardbeienjam (verkrijgbaar bij a. Jumbo, Coop, Hoogvliet, Deen, Vomar)

Week de gelatine blaadjes in koud water en los ze daarna op in een klein laagje water op laag vuur. Voeg de kwark en de vanille toe aan de opgeloste gelatine en roer goed door. Warm de ontdooide frambozen en bramen even op zodat ze nog wat zachter en smeuïger worden, mix ze daarna door de kwark.

Smeer een laagje Céréal jam op de bodem en doe hier de kwark bovenop in de springvorm en laat de taart ongeveer 3 uur in de koelkast staan om op te stijven.

Daarna kan je de gezonde taart nog garneren met wat verse frambozen, bosbessen en bramen. Tast toe en maak je niet druk om hoeveel suiker per dag je binnen krijgt met deze taart.

3. Mangotaart met een bodem van dadels

De bovenste twee taarten die kan ik goed aan mijn kinderen voorschotelen, die vinden ze heerlijk. Deze mangotaart met een bodem van dadels, daar worden ze helaas niet zo gelukkig van. Maar hé, des te meer blijft er voor ons over.

Ik vond de Mangotaart op Eatclean.nl en heb hem inmiddels zelf ook een keer geprobeerd. Hou in de gaten dat deze taart uiteraard wél aardig wat suikers bevat vanwege het fruit en de bodem van dadels.

4. Havermout aardbeientaart

Deze taart heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar hij staat wel op mijn lijstje van gezonde taart recepten omdat aan de ingrediënten heel duidelijk af te leiden is dat er niets mis is met deze heerlijke taart. Daarnaast zijn we hier in huis gek op havermout (Lotte eet het iedere ochtend als ontbijt) dus de havermout aardbeientaart die zal er vast wel ingaan. Het recept heb ik voor je gevonden via Pinterest en het is van Mindyourfeed. Hier lees je dan ook precies hoe je deze taart maakt.

Gezonde taart en bewuster eten

Bovenstaande recepten passen uitstekend in de challenge die ik met Céréal ben aangegaan om bewustere keuzes te maken wat betreft eten en drinken. Nu ik inmiddels een paar weken onderweg ben met minder suiker eten en vervangende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld de Céréal Double Delight koekjes en de Céréal kokoskoekjes, gebruik raak ik hier steeds meer bedreven in. Daarnaast merk ik dat mijn doel in zicht komt. Ik begin me fitter te voelen en energieker, nu ik minder suiker gebruik. En dat zorgt ervoor dat ik beter in mijn vel zit dan een maand geleden.

Meer inspiratie over gezonde taart recepten vind je trouwens ook bij Céréal op de receptenpagina, zoals bijvoorbeeld een abrikozentaart, een frisse kaastaart met citroen, een taartje met aardbeien of een appel-amandel taartje.

Laat je me weten wat jij van deze taarten vindt als je er een gemaakt en geproefd hebt?

Dit artikel is in samenwerking met Céréal tot stand gekomen

3 gedachten over “Gezonde taart bakken; 4 heerlijke taartrecepten zonder suiker op een rijtje”

 1. Avatar foto
  RUTTEN FREDDY

  ik vind dit recepten zo heerlijk dat ik al koppel keren gemaakt met verschillende bloem en suiker

 2. Nog vergeten te vragen: hoe kan het dat de sateprikker nog droog was bij de check een de taart veel later nadat hij was afgekoeld van binnen nog vloeibaar was?

 3. Vandaag heb ik de cheesecake met aardbeien gebakken. Ik heb de taart ruim een uur in de oven gebakken op 170 graden. Toen de taart afgekoeld was en ik hem aan wilde snijden toen kwam er vloeibaar vocht (de kaas?) uit. Ik heb hem nu maar in de koelkast gezet in de hoop dat het cheese gedeelte opstijft. Nu weet ik niet zeker of ik de taart nog langer in de oven had moeten houden. Ik heb op 4 verschillende plekken geprikt met een sateprikker en die was alle keren droog. Ik begrijp niet dat de taart toch nog nat was terwijl de sateprikker droog was. Wat kan hier aan de hand zijn? Wordt het cheese gedeelte bij het afkoelen toch weer vloeibaar? Ik heb hem dus nog niet geproefd en ik kan nog niet beoordelen of de taart is gelukt helaas. Ik hoop dat dit nog gaat lukken. Misschien heb ik een belangrijke stap gemist. Heb wel alle stappen uit het recept opgevolgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven