Gezonde tanden en een gezond voedingspatroon: 13 tips voor balans in je mond

mondhygieneJe kids moet je van alles aanleren. Persoonlijke hygiëne, daar heb je als ouder vaak een hele kluif aan. Want gezonde tanden staan bij de meeste kids niet op het prioriteitenlijstje. Veel snoep eten dan weer wel. Hoe probeer jij thuis van tanden poetsen een gewoonte te maken?

 

Mondhygiëne: Jong geleerd… wordt automatisme

Gezonde tanden: de meeste kinderen zijn er niet heel veel mee bezig. Soms moet je ze effe wakker schudden 😉 . Daarom ben ik vandaag met mijn zoons naar de mondhygiëniste geweest voor een poetsinstructie. Het was voor zowel mijn zoons als mijzelf erg leuk én leerzaam.De jongens waren onder de indruk en waren na afloop stellig in hun voornemen om het gebit heel goed te verzorgen. Met een heel groot nepgebit mochten ze voordoen hoe zij tanden poetsen. Natuurlijk ging er heel veel goed. Heel fijn: bij zo’n ontspannen bezoekje, dat nog leuk is ook, komen ze spelenderwijs in aanmerking met mondhygiëne. Daardoor zullen ze de volgende keren ook niet angstig zijn bij een tandartsbezoek. Goede tip voor ouders van kinderen met een tandartsfobie.

Sommige dingen gingen minder goed. Het poetsen van de binnenkant van de voortanden is een lastige plek. Goed schoon krijgen van deze plek gaat gepaard met spetters op de spiegel. Voor de meeste moeders wellicht niet echt tof als je kind met een volgespetterde spiegel trots uitroept: “Kijk eens mam, wat ik goed heb gepoetst!” Vooral de volgorde was een belangrijk punt. Als je het altijd hetzelfde doet vergeet je niets. Zo gaat het ook bij gezonde voeding. Als je een automatisme hebt van 1 stuk fruit bij het ontbijt en 1 stuk fruit als tussendoortje, dan vergeet je niet om dagelijks 2 stuks fruit te eten. Hetzelfde geldt voor mondhygiëne. Leren je kids het al jong als een gewoonte te zien, dan houden ze vanzelf gezonde tanden.

Lees ook: Wisselen! Tandenfee inspiratie voor papa’s en mama’s

De tandverklikker

Het leukste onderdeel was de tandverklikker. Op een aansprekende manier verklikt een rode tablet waar die ochtend niet goed is gepoetst. Het is natuurlijk wel duidelijk wie daar verantwoordelijk voor is. Best confronterend ook want al doe je nog zo je best, door haast wil gemakzucht bij het napoetsen er wel eens insluipen. De kinderen hadden rode tanden en ik had schaamrood op de kaken staan. Je kan deze plakverklikkende tabletten overigens ook in de winkel halen. Handig om zelf te testen of je goed poetst! Maar dus wel confronterend 😉 .

Gezonde tanden door goede voeding

Daarna vond een voedingsgesprekje plaats. De mondhygiëniste heeft goede adviezen over voeding met betrekking tot mondhygiëne. Deze adviezen gaan hand in hand met de adviezen van een gewichtsconsulent. Je wilt graag dat je kind gezonde tanden heeft en een gezond gewicht. Als ouder kun je daar aan bijdragen door na te poetsen en op de voeding te letten. Want tja… kinderen zijn van nature gek op zoet en vet eten. Zoet bevat veel suiker. Behalve dat je kind door het eten van veel zoete producten kans loopt overgewicht te ontwikkelen, is het gebruik van veel suikers ook slecht voor het gebit. De mondhygiëniste vertelde mij:

“Tandcaries wordt veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze bacteriën zetten elke keer als er voedsel in de mond komt de suikers om in zuur. Dit zuur kan leiden tot gaatjes in tanden en kiezen. Een ander probleem is het ontstaan van tanderosie door zuren in frisdranken en vruchtensappen. Deze zuren lossen het tandglazuur op”

Voedingstips voor ouders van zoete kinderen

 • Bij een voeding die voldoende voedingsstoffen en energie bevat is de behoefte aan snoep en koek minder. Kies gezonde tussendoortjes i.p.v. zoet snoep en frisdrank
 • Door gevarieerd te eten, raakt je kind gewend aan verschillende smaken. De behoefte aan zoet kan hierdoor afnemen. Geldt ook voor grote mensen trouwens 😉
 • Je hoeft niet alle zoetigheid en frisdrank uit te bannen. In het weekend of tijdens feestjes is dit een speciale traktatie.
 • Laat een kind dat gewend is aan zoet deze smaak langzaam afwennen. Leng het vruchtensap aan met water. Doe geen suiker in de yoghurt of pap.
 • Na fruit niet direct je tanden poetsen (Je glazuur is dan minder sterk)
 • Geef kinderen niet vlak voor bedtijd een flesje (zuigflescariës) of drankjes met suiker. Gewoon water is goed voor de dorst.
 • Op de boterham een mager vlees of kaas en soms zoet, het liefst van plantaardige afkomst zoals appelstroop, jam, honing of pindakaas
 • Geen zoete koeken en pakjes ranja mee, maar fruit, brood en water of “slimpie”
 • Geen zoete yoghurtdrankjes en chocolademelk mee naar school maar halfvolle melk of sojamelk.
 • Beperk het aantal eetmomenten tot 3 maaltijden en 3 tussendoortjes
 • Drink water, melk of thee
 • Een goed alternatief voor snoep is suikervrije kauwgom. Speekselvorming wordt gestimuleerd, dat neutraliseert de zuren in de mond en voedselresten worden weggehaald

Lees ook: Zwarte tandpasta voor witte tanden… Werkt dat?

3 gedachten over “Gezonde tanden en een gezond voedingspatroon: 13 tips voor balans in je mond”

 1. Het is inderdaad verstandig om je kinderen op vroege leeftijd al te leren dat het belangrijk is om je tanden goed schoon te houden. Ik heb mijn kinderen ook altijd gestimuleerd om twee minuten te poetsen. Daarnaast keek ik altijd even na of ze goed gepoetst hadden.

 2. Avatar foto
  Marie de Jonge

  Sinds kort gaat mijn dochter ook naar een mondhygiëniste om haar tanden goed schoon te laten maken en leert hier veel van. Ook heb ik mijn kinderen altijd gestimuleerd om goed te poetsen. Minder suiker helpt echt bij het gezond houden van tanden.

 3. Ik heb mijn kinderen altijd verteld hoe belangrijk het is om je tanden goed te poetsen en te flossen. Ze hebben ook nog maar weinig gaatjes gehad en poetsen nog steeds goed op oudere leeftijd. Ik geloof dat het een belangrijke les is om mee te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven