Bootje huren in Giethoorn? Check deze tips

Denk jij dat je alles in Nederland al wel zo’n beetje gezien hebt, maar ben je nog geen dagje in Giethoorn geweest om een bootje te huren en met picknick mand door de prachtige grachten te varen? Dan heb je de ‘place to be’ gemist!

bootje huren in Giethoorn

Een paar weken terug mocht ik -met een aantal andere bloggers- op uitnodiging het ‘Venetië van Nederland’ gaan ontdekken. Wat we gedaan hebben? In Giethoorn een bootje huren, varen langs de prachtige boerderijen, slenteren door de dorpskern, kèkke foto’s maken en nog veel meer.

Wil je meer weten over een dagje weg in Giethoorn om lekker in een bootje de bijzondere grachtjes en dito boerderijtjes te verkennen? Lees dan zeker even verder.

bootje varen in Giethoorn

In Giethoorn een bootje huren? Hier moet je zijn en dit kan je doen

Ik val eerst even met de deur in huis als het over Giethoorn zelf gaat. Giethoorn ligt in Overijssel, een dikke 40 kilometer boven Zwolle. Voor mij een behoorlijk eind rijden met de auto, maar ik kan je zeggen… dat is dit dorp meer dan waard.

Giethoorn zelf telt maar iets meer dan 2500 inwoners, maar dat zou je niet zeggen als je een dagje in dit pittoreske dorpje doorbrengt.

Ben jij niet het type dat zich graag tussen de mensen mengt? Dan zou ik je adviseren om op maandagochtend Giethoorn te gaan verkennen en een bootje te huren. Het kan er namelijk best druk zijn met toeristen.

toeristen in Giethoorn en plaatselijke bevolking

Giethoorn en de toeristen

De hoeveelheid toeristen ligt op een ‘normale’ dag op ongeveer 10.000 toeristen per dag. En ik schat zo in dat de maandagochtend een -relatief gezien- rustige ochtend is daar.

In de weekenden en in de vakantieperiodes zal het aantal toeristen ongetwijfeld toenemen omdat dan ook de Nederlanders de Giethoornse cultuur komen opsnuiven.

Bron: fotocredits GiethoornVillage

Maar, om dat alles even in het juiste perspectief te zetten: in de winter is het Nederlandse Venetië helemaal in trek. Tenminste, als het goed gevroren heeft. Dan is een bootje huren in Giethoorn misschien niet meer aan de orde, maar je kan dan wel -samen met ruim 50.000 anderen- lekker schaatsen daar!

Terug naar ons dagje Giethoorn in het voorjaar en de zomer

Afijn, weer even terug naar onze trip en het verkennen van Giethoorn in het voorjaar en de zomer. Wil jij ook een bootje gaan huren in Giethoorn dan heb ik wat tips voor je die heel praktisch zijn tijdens jullie dagje weg.

bootje huren in Giethoorn en zelf varen

1. Huur een bootje net buiten het centrum van Giethoorn

Er zijn tal van bootjes verhuurders, maar er is één plek net buiten het centrum waar je heel goed terecht kan. Namelijk bij Giethoorn Village aan de Beulakerweg 55 in Giethoorn.

giethoorn bootje huren

Je vindt daar allerlei verschillende type bootjes die je kan huren. Van een schattig fluisterbootje voor 4 personen tot aan een stoere sloep voor 12 personen die je kan huren. Allemaal zelf te varen, zonder vaarbewijs en met volle accu. Zo vaar je heerlijk rustig door de natuur en de omgeving.

grachten Giethoorn

Het grote voordeel van deze locatie in Giethoorn om een bootje te huren is dat je je auto heel makkelijk gratis kan parkeren. Daarnaast is er een toilet beschikbaar en kan je in de nabije kiosk wat versnaperingen halen.

varen door Giethoorn buitengebied het Klooster

2. Verken niet alleen het dorp maar ook de omgeving in je bootje

Een bootje huren in Giethoorn is leuk. Maar alleen file varen misschien wat minder. Natuurlijk wil je graag door het centrum van Giethoorn varen met je bootje, want dat is ’the place to be’. Onder de prachtige bruggetjes door varen langs alle boerderijtjes met rieten daken. Weet je dat Giethoorn wel 176 bruggetjes kent?

er zijn 176 bruggen in Giethoorn

Maar vergeet ook vooral niet de natuur om Giethoorn heen te verkennen. Wij hebben bijvoorbeeld een route gevaren door Het klooster. Een route van dik 4 kilometer die net buiten het centrum om gaat. Heerlijk rustig en zeker de moeite waard.

dagje weg in Giethoorn

Ga je een bootje huren in Giethoorn dan adviseer ik je om de tijd te nemen, denk bijvoorbeeld ook aan een picknick. Wil je ‘even snel’ in een uurtje Giethoorn verkennen vanaf het water, dan denk ik dat je de echte beleving gaat missen. Dat zou natuurlijk ontzettend jammer zijn.

Huur je voor minimaal 3 uur een bootje dan kan je op je gemak Giethoorn verkennen vanaf het water. Ontdek de prachtige natuur om Giethoorn heen én vaar door het centrum van Giethoorn om ook echt de ervaring op te doen waar Giethoorn zo om bekend staat.

routenetwerk app met vaarroutes in Giethoorn
Giethoorn vaarroutes app

3. Giethoorn bootje huren en met kaart of app varen

Je kan ervoor kiezen om alleen op de kaart te varen als je een bootje huurt, maar je kan ook de app Routenetwerk installeren op je telefoon. Op deze manier kan je live navigeren tijdens je vaarroute.

Wij hebben beiden gebruikt. Wil je Routenetwerk gebruiken als je een bootje hebt gehuurd om door Giethoorn en omgeving heen te varen? Neem dan wel een oplader of powerbank mee. Bij mij vrat de app mijn batterij bijna op!

Giethoorn bootje huren met picknick

4. Bootje huren tijdens een dagje Giethoorn met picknick!

Nog zo’n leuk idee, zeker als je een bootje huurt voor een paar uur. Neem een picknick mand mee om op de boot te lunchen. Lekkere broodjes en wat te drinken. Meer heb je niet nodig om deze vaarervaring helemaal compleet te maken.

Ben je helemaal voorzien? Dan rest je niets anders dan genieten op het water, van de omgeving en van het gezelschap waarmee je op pad bent.

tips tijdens een dagje Giethoorn

5. Leer over de geschiedenis van Giethoorn met een avondrondvaart

Voor diegenen die meer over Giethoorn willen weten kan ik een avondrondvaart echt aanbevelen. Wij zijn met de hele groep niet alleen overdag in een fluisterbootje gestapt, maar hebben na het avondeten ook nog een avondrondvaart met gids gemaakt.

En ik kan je vertellen: dit is een totaal andere belevenis dan overdag door het centrum van Giethoorn varen.

Avondrondvaart in Giethoorn met onbekende plekjes zoals deze begroeide boot.

Je kan dus een avondrondvaart bootje huren in Giethoorn waarbij een gids je van alles vertelt over de historie van dit bijzondere dorp. En je daarnaast de mooiste plekjes laat zien, zoals bijvoorbeeld deze begroeide boot.

Zo weet ik nu dat alle grachten in Giethoorn met de hand gegraven zijn (slik) en dat de bodem uit turf bestaat. Maar ook dat de grachten vaak maar 80 centimeter diep zijn dus dat in de zomer het water snel opwarmt en het in de winter snel afkoelt, bevriest en al vrij snel geschikt is om op te schaatsen.

Ook weet ik inmiddels precies hoe het er aan toegaat met al het riet dat langs de kanten staat. Hoe dat gesneden wordt én dat alle boerderijtjes en woningen langs de grachten van Giethoorn verplicht een rieten dak moeten hebben.

door Giethoorn varen

Verder was onze gids ook op de hoogte van de lokale roddels, de import van rijke lui uit de randstad die de huizen aan de grachten nog wel kunnen betalen en de lokale bevolking van Giethoorn die naar de gewone wijken is getrokken.

Alle toeristen vertrokken en prachtige avondzon

Los van het feit dat je veel leert tijdens deze avondrondvaart is het ook heerlijk rustig. Het merendeel van de toeristen heeft overdag een bootje gehuurd in Giethoorn (met of zonder picknick) en is nu verdwenen. Je vaart nu dus -zonder file- door alle grachten van het centrum van dit idyllische dorpje.

boothuis in Giethoorn dat op palen drijft

Langs het mooie boothuis van de advocaat die de randen van de regeltjes van de Giethoornse gemeente opzoekt door zijn tuinhuis (vakantiehuisje) op een vlonder te laten drijven.

tuinen in Giethoorn

Langs alle prachtig onderhouden tuintjes. Het lijkt er zelfs op dat alle inwoners van Giethoorn die aan de grachten wonen een soort wedstrijdje met elkaar doen voor de mooist onderhouden tuin.

Giethoornse tuin aan de grachten

Maar ook over het meer waar je in alle rust de zon onder ziet gaan en de mooiste plaatjes kan schieten.

Hier vind je meer informatie over het boeken van een avondrondvaart.

Wat kan je nog meer doen tijdens een dagje Giethoorn? Tips!

Natuurlijk is het huren van een bootje niet het enige dat Giethoorn te bieden heeft. Naast het varen zijn er nog veel meer leuke dingen te zien en te doen daar. Ben je op zoek naar meer tips ? Lees dan nog maar even door.

Bron: fotocredits Reisjevrij

1. Op de waterfiets in plaats van een bootje huren

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat je Giethoorn vanaf het water ‘moet’ bekijken. Wil je eens iets anders dan een bootje huren dan kan je ook op de waterfiets Giethoorn ontdekken. Heb ik zelf overigens niet gedaan, maar een ander groepje bloggers is wel op pad geweest en die kwamen super enthousiast terug van de waterfietsen.

Meer lezen hierover? Check bijvoorbeeld het blog van Reisjevrij.

't Olde Maat Uus museum

2. Cultuur snuiven in diverse musea

Uiteraard zijn er ook verschillende musea te bezoeken in Giethoorn. Zelf ben ik in het Museum ’t Olde Maat Uus geweest aan het binnenpad 52. Nu ben ik niet zo’n museum bezoeker, maar eerlijk is eerlijk, ik heb hier met plezier rondgelopen.

museum Olde Maat Uus in Giethoorn

Je loopt in dit museum door een oude boerderij met de inrichting van vroeger. Zo leer én zie je meer over de geschiedenis.

museum t Olde Maat Uus in Giethoorn van binnen
leer over de geschiedenis van Giethoorn in 't Olde Maat Uus museum

Het meest interessante is wat mij betreft de film die er draait over hoe het er vroeger aan toe ging in Giethoorn. Want daar waar je nu in Giethoorn een bootje kan huren voor jezelf werden de bootjes vroeger voor de koeien gebruikt ;).

In de punters bracht de boer hun koe in de ochtend naar de wei om ze vervolgens in de avond weer op te halen en naar stal te brengen. In de breedte past een koe precies in een punter en de grachten zijn op deze punters gegraven. Kont aan kop stonden de koeien op de boot om de boot zo stabiel mogelijk te houden tijdens het varen.

museum 't Olde Maat Uus

In museum de Oude Aarde leer je meer over de complete verzameling aan edelstenen, mineralen en fossielen die in Giethoorn opgegraven zijn.

3. Souvenirs in overvloed

Naast deze musea zijn er nog tal van kleinere winkeltjes/musea waar je je hart op kan halen als je van souvenirs houdt.

Van een pottenbakkerij tot een winkeltje met beestjes gemaakt van metaal en een schelpengalerie, je vindt hier van alles.

restaurant fratelli in giethoor, hier kan je heel goed eten en fijne bediening.

4. Eten en drinken in Giethoorn

Aangezien Giethoorn een echte toeristische trekpleister is zijn er ook meer dan voldoende gelegenheden om te eten en drinken. Er is er eentje die ik graag even wil uitlichten: restaurant Fratelli aan het binnenpad 113 in Giethoorn.

Dit restaurant zit bijna aan het einde van het binnenpad dat door het centrum van Giethoorn loopt en is bereikbaar als je een bootje gaat huren, maar ook te voet.

Het eten is hier niet alleen erg lekker, de bediening is ook nog eens fantastisch! Hier op het terras je maaltijd nuttigen voelt als thuiskomen. Je voelt je welkom en er kan met alle wensen rekening gehouden worden. Ervaring heeft geleerd dat dat niet voor alle restaurants in Giethoorn geldt.

Hieronder nog enkele kiekjes uit Giethoorn die ik je niet wil ontnemen, het is namelijk allemaal even mooi en ik kon niet kiezen tussen de foto’s!

Giethoorn bootje varen
Giethoorn doorkijkje
varen door Giethoorn
wat kan je doen in Giethoorn met een dagje weg

5. Foto’s maken in klederdracht

Ben jij een sucker voor rariteiten? Dan kan je jezelf als rariteit op de foto zetten in Atelier 66 aan het binnenpad 66. Je krijgt de kleding aan waarvan de fotograaf al aangeeft dat dit niet de klederdracht is uit Giethoorn 😉 . Maar uniek en voor schut is het wel en daardoor ook geinig om te doen.

Foto klederdracht Giethoorn
Hoe vind je hem gelukt? Esmee van BloggerbyNature is de guitige van het stel en Evelien van Fotografille staat naast mij. We hadden er alledrie zin in (of zoiets).

6. Slenteren over het binnenpad

Ook al is het ontzettend tof om in Giethoorn een bootje te huren, je moét ook echt even slenteren over het binnenpad in Giethoorn. Eigenlijk is dat de enge manier om door het centrum te komen, want het is hier volledig autovrij.

Daarnaast is het één lange straat, dus het kan niet missen. Als je deze straat van het begin tot het einde hebt doorlopen dan heb je (bijna) alles gezien!

Overnachten in Giethoorn of de omgeving ervan

Wil je niet alleen in Giethoorn een bootje huren maar ook graag overnachten om de omgeving te verkennen? Dan heb ik een aantal adresjes voor je waar je uitstekend terecht kunt.

Ik begin met het eerste adres waar wij overnacht hebben. Dit ligt weliswaar een klein half uurtje bij Giethoorn vandaan, maar als je de omgeving wilt verkennen dan is dit de perfecte uitvalsbasis.

Residence de Eese de Bult

Overnachten in Residence de Eese

Een fijn en kindvriendelijk vakantiepark met prachtige cottages waarin het je tijdens je verblijf aan niets hoeft te ontbreken. Veel wandel- en fietsroutes in de buurt, maar als je op het park wilt blijven is daar ook genoeg te doen. Denk daarbij onder andere aan een openlucht zwembad, tafeltennisplek, sportvelden en een indoor speelruimte.

Hier vind je meer informatie over Residence de Eese

Bron: fotocredits Booking.com

De dames van de Jonge, hotel en restaurant

Deze komt zo ongeveer ‘als beste uit de test’ als je de reviews op Booking.com mag geloven. Het ligt aan rustig water in Giethoorn dus geen files met gehuurde bootjes voor je hotelkamer. Daarnaast ligt het dichtbij het nationaal park Weerribben.

Meer informatie vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven